Erasmus+ [2021-2027]
Γενικά
Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ που αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού για την περίοδο 2021-2027. Η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η νεολαία και ο αθλητισμός είναι βασικοί τομείς που στηρίζουν τους πολίτες στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Η εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και η άτυπη και μη τυπική μάθηση, στην ουσία εφοδιάζουν τους νέους και τους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας με τα προσόντα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη δημοκρατική κοινωνία, τη διαπολιτισμική κατανόηση και την επιτυχή μετάβαση στην αγορά εργασίας. Με βάση την επιτυχία του προγράμματος κατά την περίοδο 2014-2020, το Erasmus+ ενισχύει τις προσπάθειές του ώστε να αυξήσει τον αριθμό των ευκαιριών που προσφέρονται σε ακόμα περισσότερους συμμετέχοντες και σε ευρύτερο φάσμα οργανισμών, εστιάζοντας στον ποιοτικό αντίκτυπο του προγράμματος και συμβάλλοντας σε κοινωνίες πιο συνεκτικές, με μεγαλύτερο οικολογικό προσανατολισμό και καλύτερα ψηφιακά προετοιμασμένες.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που είναι αναγκαίες σε μια ταχέως εξελισσόμενη κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο κινητική, πολυπολιτισμική και ψηφιακή. Η παραμονή σε μια άλλη χώρα για σπουδές, μάθηση και εργασία θα πρέπει να γίνει κάτι το συνηθισμένο και όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να μάθουν δύο άλλες γλώσσες πέραν της μητρικής. Το πρόγραμμα αποτελεί βασική συνιστώσα για τη στήριξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, του σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση 2021-2027, της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία και του προγράμματος εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό (2024-27).
Προτεραιότητες του Προγράμματος Erasmus+
1. Ένταξη και πολυμορφία
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση των ίσων ευκαιριών και της πρόσβασης, της ένταξης, της πολυμορφίας και της δικαιοσύνης σε όλες τις δράσεις του. Στόχος της στρατηγικής είναι επίσης να ξεπεραστούν οι φραγμοί που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι διάφορες ομάδες-στόχοι κατά την πρόσβασή τους σε ανάλογες ευκαιρίες εντός και εκτός Ευρώπης. Αυτοί οι φραγμοί μπορούν να δυσχεράνουν τη συμμετοχή τους, τόσο ως ανεξάρτητοι παράγοντες όσο και σε συνδυασμό μεταξύ τους και αφορούν:
- Αναπηρίες
- Προβλήματα υγείας
- Φραγμοί που σχετίζονται με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης
- Πολιτισμικές διαφορές
- Κοινωνικοί φραγμοί
- Οικονομικοί φραγμοί
- Φραγμοί που οφείλονται σε διακρίσεις
- Γεωγραφικοί φραγμοί
2. Ψηφιακός μετασχηματισμός
Για την επιτυχή υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή η παραπληροφόρηση, η Ευρώπη χρειάζεται συστήματα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία που να είναι κατάλληλα για την ψηφιακή εποχή. Το πρόγραμμα Erasmus+ διαδραματίζει καίριο ρόλο στη στήριξη των πολιτών όλων των ηλικιών ώστε να αποκτήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες που χρειάζονται για να ζουν, να μαθαίνουν, να εργάζονται, να ασκούν τα δικαιώματά τους, να ενημερώνονται, να έχουν πρόσβαση σε επιγραμμικές υπηρεσίες, να επικοινωνούν, να καταναλώνουν με κριτικό πνεύμα, και να δημιουργούν και να διαδίδουν ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
3. Περιβάλλον και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Το περιβάλλον και η δράση για το κλίμα αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την ΕΕ τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Το πρόγραμμα Erasmus+ αποτελεί βασικό μέσο για την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφορών όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και πέραν αυτής.
4. Συμμετοχή στον δημοκρατικό βίο, κοινές αξίες και συμμετοχή των πολτών στα κοινά
Το πρόγραμμα Erasmus+ αντιμετωπίζει την περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και την έλλειψη γνώσης τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθεί να τους βοηθήσει να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της κοινότητάς τους καθώς και στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ένωσης. Η ενίσχυση της κατανόησης των πολιτών ήδη από μικρή ηλικία όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζωτική σημασία για το μέλλον της Ένωσης. Εκτός από την τυπική εκπαίδευση, η μη τυπική μάθηση μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενισχύσει το αίσθημα ότι ανήκουν σε αυτή.
Το πρόγραμμα στηρίζει την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και τη συμμόρφωση με τους κανόνες δεοντολογίας στη διά βίου μάθηση, ενώ παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη κοινωνικών και διαπολιτισμικών ικανοτήτων, της κριτικής σκέψης και του γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας.
Ποια είναι η δομή του Erasmus+
Το πρόγραμμα Erasmus+ δομείται σε 3 βασικές Δράσεις/ Key Actions για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία.
Βασική δράση 1: Μαθησιακή κινητικότητα των ατόμων
- Σχέδια κινητικότητας για τους εκπαιδευόμενους και το προσωπικό στην ανώτατη/τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ), τη σχολική εκπαίδευση, την εκπαίδευση ενηλίκων και στον τομέα της νεολαίας·
- Διαπιστεύσεις Erasmus στους τομείς της ανώτατης/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της ΕΕΚ, της σχολικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων και στον τομέα της νεολαίας
- Δραστηριότητες συμμετοχής των νέων.
- Δράση ένταξης DiscoverEU
- Κινητικότητα του προσωπικού στον τομέα του αθλητισμού
- Εικονικές ανταλλαγές στους τομείς της ανώτατης/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της νεολαίας.
Βασική δράση 2: Συνεργασία μεταξύ οργανισμών και ιδρυμάτων
- Συμπράξεις για συνεργασία, που περιλαμβάνουν:
- Συμπράξεις συνεργασίας
- Συμπράξεις μικρής κλίμακας.
- Συμπράξεις για αριστεία, που περιλαμβάνουν:
- Κέντρα επαγγελματικής αριστείας
- Ακαδημίες Εκπαιδευτικών Erasmus+
- Δράση του προγράμματος Erasmus Mundus.
- Συμπράξεις για καινοτομία:
- Συμμαχίες για τη στήριξη της καινοτομίας
- Ανάπτυξη ικανοτήτων στους τομείς της ανώτατης/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού
- ευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Βασική δράση 3: Στήριξη της χάραξης πολιτικής και της συνεργασίας
- Ευρωπαϊκή Νεολαία Μαζί.
Δράσεις Jean Monnet
- δράσεις Jean Monnet στον τομέα της ανώτατης/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
- Jean Monnet σε άλλους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus+ έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus_en).
Αφήστε μια απάντηση