Γλωσσική υποστήριξη ERASMUS+

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 

ONLINE ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ERASMUS+

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γλωσσική προετοιμασία των μετακινούμενων φοιτητών στο εξωτερικό τόσο για σπουδές όσο και για πρακτική εξάσκηση διότι μ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ποιότητα στη κινητικότητα και επιτυγχάνονται καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.

Η διαδικτυακή (Online) Γλωσσική Προετοιμασία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές που μετακινούνται για σπουδές όσο και για πρακτική εξάσκηση  στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ προκειμένου να αξιολογηθούν και να βελτιώσουν τη γλωσσική τους επάρκεια στη γλώσσα διδασκαλίας ή εργασίας. Η γλωσσική υποστήριξη παρέχεται μέσω νέας δωρεάν υπηρεσίας η οποία διατίθεται στους φοιτητές που μετακινούνται για περίοδο τουλάχιστον 2 μηνών.

Η υπηρεσία παρέχεται στις εξής γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Δανέζικα, Τσέχικα, Ελληνικά, Πολωνικά, Σουηδικά, Βουλγαρικά, Κροατικά, Εσθονικά, Φιλανδικά, Ουγγρικά, Λετονικά, Λιθουανικά, Ρουμανικά, Σλοβακικά και Σλοβένικα.

Οι παραπάνω γλώσσες αποτελούν την κύρια γλώσσα εκμάθησης ή εργασίας για το 90% των φοιτητών που συμμετέχουν σε δραστηριότητα μετακίνησης.

Στο μέλλον η υπηρεσία Online Linguistic Support (OLS) θα επεκταθεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι φοιτητές που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν σε δραστηριότητα μετακίνησης πρέπει αρχικά να αξιολογηθούν όσον αφορά στο επίπεδο της γλωσσικής επάρκειάς τους πριν και μετά την παραμονή τους στο εξωτερικό. Επιπλέον, οι φοιτητές  έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά (online) γλωσσικά μαθήματα δωρεάν κατά την περίοδο παραμονής τους στη χώρα υποδοχής και να βελτιώσουν τη γλωσσική τους επάρκεια στη γλώσσα διδασκαλίας ή εργασίας.

Η διαδικτυακή γλωσσική υποστήριξη παρέχεται ως ακολούθως:

  • Όλοι οι φοιτητές (εκτός απ’ αυτούς που η μητρική τους γλώσσα είναι μία τις παραπάνω–native speakers) που έχουν επιλεγεί να μετακινηθούν για σπουδές και για πρακτική εξάσκηση υποβάλλονται σε ένα διαδικτυακό (on-line) τεστ αξιολόγησης του επιπέδου τους στη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσουν για σπουδές ή για την πρακτική τους εξάσκηση στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι οι φοιτητές που έχουν επιλεγεί να μετακινηθούν για σπουδές και για πρακτική εξάσκηση θα μετακινηθούν στο εξωτερικό ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης αυτής.
  • Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κοινοποιούνται στους εξεταζόμενους φοιτητές και στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΓΠΑ.
  • Το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΓΠΑ κατανέμει τις άδειες στους φοιτητές που τις χρειάζονται και που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν το διαδικτυακό μάθημα γλωσσικής προετοιμασίας. Στην περίπτωση που ο αριθμός των αδειών που έχουν κατανεμηθεί στο Ίδρυμα δεν επαρκεί για το σύνολο των φοιτητών, η κατανομή των αδειών στους ενδιαφερόμενους φοιτητές γίνεται κατά προτεραιότητα σε όσους φοιτητές δεν έχουν το απαιτούμενο επίπεδο.
  • Μετά το τέλος της περιόδου κινητικότητας όλοι οι φοιτητές που μετακινήθηκαν στο εξωτερικό για σπουδές ή για πρακτική εξάσκηση, ανεξαρτήτως εάν έχουν παρακολουθήσει ή όχι το διαδικτυακό μάθημα γλωσσικής προετοιμασίας, υποχρεούνται να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ αξιολόγησης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν βελτιώθηκε η γλωσσική ικανότητα  κατά τη περίοδο της κινητικότητας. Από αυτήν την υποχρέωση απαλλάσσονται οι φοιτητές που αξιολογήθηκαν ως επιπέδου C2 κατά το πρώτο τεστ γλωσσικής αξιολόγησης.
  • Ο φοιτητής μπορεί να παρακολουθήσει το διαδικτυακό μάθημα γλωσσικής προετοιμασίας πριν και κατά τη διάρκεια της κινητικότητάς του στο εξωτερικό.
  • Οι φοιτητές αναλαμβάνουν την ευθύνη παρακολούθησης του διαδικτυακού μαθήματος γλωσσικής προετοιμασίας και οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε περίπτωση που αδυνατούν να το παρακολουθήσουν.
  • Η ολοκλήρωση της διαδικτυακής αξιολόγησης πριν την αναχώρηση αποτελεί προαπαιτούμενο της κινητικότητας. Επίσης η διαδικτυακή αξιολόγηση στο τέλος της περιόδου κινητικότητας αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της τελικής δόσης της επιχορήγησης.

Δείτε μια σύντομη παρουσίαση για το τεστ γλωσσικής αξιολόγησης εδώ  και για τα διαδικτυακά μαθήματα εδώ .

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα διαδικτυακά γλωσσικά μαθήματα στο πλαίσιο του  ERASMUS+ είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο http://erasmusplusols.eu/contact-us/  και εδώ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *