Εμπειρίες φοιτητών Erasmus

MP_KALTSIDI_PHOTO

Μαρία Πηνελόπη Καλτσίδη

Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Μετακίνηση για 3 μήνες πρακτικής άσκησης στην εταιρία Terapia Urbana, στη Σεβίλλη της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2016-17).

Πολλοί θεωρούν ότι το πρόγραμμα Erasmus είναι χάσιμο χρόνου από τις σπουδές. Όσοι όμως έχουν ζήσει την εμπειρία το διαψεύδουν κατηγορηματικά! Προσωπικά εργάστηκα σε ένα γραφείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου και έκανα πράξη όλες μου τις γνώσεις αλλά κέρδισα και πολλές, ενώ ταυτόχρονα απέκτησα εργασιακή εμπειρία, αυτοπεποίθηση πάνω στο αντικείμενο που σπούδασα. Άνοιξα τους ορίζοντες μου παρατηρώντας τον διαφορετικό αλλά και παρόμοιο τρόπο εργασίας αλλά και αντιμετώπισης καταστάσεων από ανθρώπους διαφορετικής χώρας, γλώσσας και κουλτούρας.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αλλά και να κάνω φίλους Erasmus φοιτητές από όλο τον κόσμο και να μοιραστώ μαζί τους στιγμές γνωρίζοντας ένα κομμάτι από τον πολιτισμό τους και τις εμπειρίες τους.

Στην αρχή ο εγκλιματισμός θέλει το χρόνο του αλλά με υπομονή όλα γίνονται! Στην αρχή δυσκολεύτηκα να βρω διαμέρισμα, με αποτέλεσμα να μένω σε κάποιο hostel για πάνω από 2 εβδομάδες. Η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη γιατί δεν μιλούσα ισπανικά αλλά αγγλικά και γαλλικά. Να τονίσω ότι στην εταιρία που δούλεψα όλα ήταν στα αγγλικά, οπότε δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία! Σε όλη τη Σεβίλλη όμως παρόλο που είναι μια τρομερά τουριστική πόλη δεν μιλάνε αγγλικά! Όσο για τον καιρό είχε τρομερή υγρασία (Φλεβάρης-Απρίλης) συγκριτικά με την Αθήνα και η καθημερινότητα ήθελε διαφορετική αντιμετώπιση! Κάθε αρχή και δύσκολη όμως!

Μετά την εγκατάστασή μου σε κάποιο διαμέρισμα και αφού είχα αρχίσει να δουλεύω, γράφτηκα δωρεάν στο κοντινότερο με το διαμέρισμά μου Κέντρο Υγείας με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας για να έχω τον προσωπικό μου γιατρό σε περίπτωση ανάγκης, τον οποίο και χρειάστηκα λόγω ενός κρυολογήματος!

Στη συνέχεια επισκέφτηκα το ESN γραφείο του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης κι έτσι άρχισαν όλα! Πήρα κάρτα sim με ισπανικό αριθμό και κάρτα Erasmus φοιτητή που έδειχνα σε διάφορα μαγαζιά και είχα εκπτώσεις! Έτσι άρχισαν και οι εκδρομές με το ESN γραφείο και με άλλους Erasmus φοιτητές! Κάπως έτσι άρχισε να πλάθεται και η κοινωνική μου ζωή κατά την περίοδο πρακτικής! Να τονίσω ότι πριν ταξιδέψω για τη Σεβίλλη είχα στείλει email στο ESN γραφείο της Σεβίλλης για να αποκτήσω έναν buddy από το γραφείο ο οποίος με θα με βοηθούσε στα διάφορα βήματά μου. Τελικά προς απογοήτευσή μου ήταν επιλεκτικά βοηθητική η συμπεριφορά του buddy μου καθώς μιλούσε τα βασικά αγγλικά! Γενικά σε όλη την Ισπανία υπάρχει το θέμα της αγγλικής γλώσσας, έτσι η γνώση ισπανικών κάνει τη διαβίωση πιο εύκολη!
Η Σεβίλλη είναι μια πανέμορφη πόλη με πλούσια ιστορία και πολλά ενδιαφέροντα μέρη για επίσκεψη. Είναι ήρεμη πόλη με οικονομική ζωή και με ανθρώπους με μεσογειακό ταπεραμέντο. Έχει μια ωραία διαδρομή για τρέξιμο δίπλα στο ποτάμι, όμορφες πλατείες και καταπράσινα πάρκα! Δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες αποστάσεις και με τα δημόσια ποδήλατα που υπάρχουν και το καλά οργανωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μπορείς να πας παντού οικονομικά. Η μεταφορά με λεωφορείο επίσης είναι εύκολη καθώς μπορείς να πας σε όλη την πόλη αλλά και έξω από την πόλη και υπάρχει εφαρμογή στο κινητό που ξέρεις ακριβώς την ώρα που θα έρθει το λεωφορείο. Υπάρχει μικρό metro το οποίο σπάνια χρησιμοποιείται!

Προτείνω σε όλους να αποκτήσουν αυτή την εμπειρία! Ο τρόπος που βλέπεις τη ζωή, οι ιδέες σου, η ευελιξία του χαρακτήρα, ο τρόπος που αντιμετωπίζεις καταστάσεις, ανθρώπους, τον ίδιο σου τον εαυτό αλλάζουν! Μαθαίνεις τη ζωή έξω από τον μικρό κύκλο που ζεις! Υπέροχη εμπειρία! Δε θα την άλλαζα με τίποτα και προτείνω σε όλους να την τολμήσουν!

Αργύρης Σκιαδαρέσης

Skiadaresis1

Μεταπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής  του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Biorenewables Development Center στο York του Ηνωμένου Βασιλείου (ακαδημαϊκό έτος 2013-14).

Είμαι πλέον Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων (Γ.Π.Α.). Το 2014 επισκέφτηκα για 3 μήνες το Κέντρο Βιοανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο York στην Αγγλία, στα πλαίσια εκπόνησης της πρακτικής μου εξάσκησης κατά τη φοίτησή μου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση «Βιοδιεργασίες Τροφίμων και Βιοδιυλιστήρια». Εκεί ασχολήθηκα με την αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανίας τροφίμων μέσω Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας και Πράσινης Χημείας. Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε  έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του Μεταπτυχιακού προγράμματος με Άριστα (9.62/10) και έχοντας λάβει υποτροφία από το πρόγραμμα Erasmus.

Προτείνω σε όλα τα παιδία να πάνε στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Εrasmus, εκπροσωπώντας επάξια το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανα πολλούς φίλους, πέρασα πολύ καλά και θα το ξαναέκανα σίγουρα.

Μαρία-Χριστίνα Καρουμπάκου

karoubakouΜεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Universidad Politécnica de Madrid (UPM) της  Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2013-14)

Μαδρίτη, μια πόλη τόσο ίδια και ταυτόχρονα τόσο διαφορετική από την Αθήνα…Οι ρυθμοί της ζωής είναι πιο ήπιοι, ο κόσμος πολύ ευγενικός και κοινωνικός και η διασκέδαση ισοδύναμη με αυτή της Αθήνας. Η κουλτούρα των ανθρώπων παρουσιάζει αρκετά κοινά σημεία με αυτά των Ελλήνων, αλλά είναι παράλληλα και τόσο διαφορετική. Παρόλα αυτά η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν είναι πολύ δύσκολη. Μοναδικό πρόβλημα ίσως αποτελέσει η μη γνώση αγγλικών των κατοίκων της πόλης, καθιστώντας έτσι την γνώση ισπανικών αναγκαία.

Η συνολική εμπειρία είναι κάτι που κάθε φοιτητής θα έπρεπε να ζήσει, είναι εμπειρία ζωής καθώς η συναναστροφή με νέα άτομα διαφορετικής κουλτούρας αλλάζει τα μέχρι τότε δεδομένα και κατ’ επέκταση διαφοροποιεί τον τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, των ανθρώπων και του εαυτού σου γενικότερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα γυρίσεις το ίδιο άτομο… Καλή διαμονή και διασκέδαση σε όσους αποφασίσουν να κάνουν αυτό το βήμα….

Σοφία Κωστοπούλου

kostopoulouΦοιτήτρια του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Estación Experimental de Zonas Áridas/ Dpt. Desertificación y Geoecología της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Η απόφαση να χρησιμοποιήσω την δυνατότητα που σου δίνει το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα Erasmus, να πραγματοποιήσεις την πρακτική σου άσκηση στο εξωτερικό, ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσα να κάνω. Έζησα σε μία χώρα που πάντα με γοήτευε, δούλεψα σε πραγματικές συνθήκες εργασίας με εξαίρετους ανθρώπους, έκανα φίλους από όλο τον κόσμο, ταξίδεψα και γενικότερα έζησα την πιο υπέροχη εμπειρία της ζωής μου. Συστήνω σε οποιονδήποτε  έχει ακόμα αμφιβολίες για το πρόγραμμα Erasmus, να το τολμήσει και σίγουρα δεν θα θέλει να ξαναεπιστρέψει. Μόνο όταν το έζησα κατάλαβα τι έχανα όσο καιρό δεν το τολμούσα. Ήταν το πιο τρελό και φανταστικό τρίμηνο της ζωής μου!!

Αναστάσης Καρβούνης

karvounisfoto

Φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 5 μήνες στο Czech University of Life Sciences Prague της Τσεχίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Όσα και αν πω θα είναι λίγα. Γιατί πολύ απλά το Erasmus ήταν για εμένα η πιο όμορφη περίοδος της ζωής μου. Νιώθω πραγματικά πολύ τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω για 5 μήνες σε μια τόσο μαγική πόλη όπως η Πράγα, να γνωρίσω εκατοντάδες ανθρώπους από όλη τη Γη και να πάρω κάτι από τον καθένα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις συζητήσεις μας και τα μαθήματα ξένων γλωσσών που έδινε ο ένας στον άλλο, τα βράδια που 30 άτομα διασκέδαζαν αγκαλιασμένα σε ένα club ή ακόμα και σε ένα μικρό δωμάτιο, τις βόλτες μας εξερευνώντας την πόλη, τις «πολιτιστικές» μας εξόδους σε όπερες και μπαλέτα, τα ταξίδια με την παρέα εντός και εκτός Τσεχίας, τα bbq και τα πικ-νικ στα πάρκα της πόλης, το χιόνι που από έκπληξη έγινε μια λευκή καθημερινότητα, τα μαθήματα στα αγγλικά και την άνεση που κανένα Proficiency δεν μπορεί να σου δώσει, τους ατέλειωτους διαδρόμους με πάμφθηνες, τσέχικες μπίρες στα σουπερμάρκετ και άλλα πολλά, λιγότερο η περισσότερο σημαντικά…

Το Erasmus όμως εκτός από μια γεμάτη εμπειρία ζωής σε αλλάζει και ως άνθρωπο. Σε παροτρύνει να κοινωνικοποιηθείς, να αποκτήσεις περισσότερη ελευθερία και έλεγχο στη ζωή σου, να βρεις τον εαυτό σου και αυτά που σε ευχαριστούν και να αξιοποιείς την κάθε σου μέρα…Και αν ακόμα δε σας έχω πείσει να το προσπαθήσετε απλά σκεφτείτε τι θα κάνατε εσείς αυτούς τους 5 μήνες και κάνετε μια σύγκριση…Το Erasmus είναι ένα όνειρο που όλοι πρέπει να ζήσουν. Μη χάσεις την ευκαιρία! :-)

Ευαγγελία Γκοτζιά

gotzia

Φοιτήτρια του τμημ. Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 4,5 μήνες στο Czech University of Life Sciences Prague της Τσεχίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Η παραμονή μου στην όμορφη και κρύα Πράγα, αποτελεί ίσως την ομορφότερη και πιο ανέμελη περίοδο της ζωής μου…Μία περίοδος γεμάτη πολλές και ενδιαφέρουσες γνωριμίες, ταξίδια, τρέλες και πολυπολιτισμικές παρέες. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω φοιτητές από τουλάχιστον 15 διαφορετικές χώρες, να ταξιδέψω σε 5 γειτονικά κράτη μαζί με παρέες των 10-20 ατόμων, να βελτιώσω τα αγγλικά μου και να διδαχτώ μαθήματα στα αγγλικά για πρώτη φορά…

Η εμπειρία μου αυτή ήταν πραγματικά μοναδική, καλύτερη απ” ό,τι μπορούσα να φανταστώ και θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου… Μακάρι να ζήσουν πολλοί φοιτητές ακόμα την εμπειρία αυτή του Erasmus!! Αξίζει!!!

Αναστασία Θωμαΐδη

thomaidi

Φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 3 μήνες στην εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης FeyeCon Netherlands της Ολλανδίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Όταν πήρα την απόφαση να πάω για πρακτική με τον Έρασμο, ήταν μόλις 2 βδομάδες πριν την λήξη της προθεσμίας. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν πολλοί μήνες. Ένα ταξίδι στο όνειρο μου, που μόνο καλά μου πρόσφερε. Μια ακόμα Ιθάκη, με προκλήσεις, νέους ανθρώπους και μια ζωή όλη δική μου να διαχειριστώ. Μια εμπειρία που όλοι αξίζουν να ζήσουν. Να έχετε όραμα και να κυνηγάτε τους στόχους σας! Να είστε ανοιχτόμυαλοι και να κουβαλάτε τον ήλιο μας μέσα σας!

Έτσι κερδίζουμε εμείς οι Έλληνες στη ζωή και προσπερνάμε τα εμπόδια!

Τατιανή Παπαδομανωλάκη

tatiani

Φοιτήτρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας. Μετακίνηση για 5 μήνες στο Tallinn Üllikool της Εσθονίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Είναι εμπειρία που αν δε τη ζήσεις δεν μπορείς να τη διανοηθείς, όσες ιστορίες και αν σου πούν!! Κοινωνικοποιείσαι, γνωρίζεις άτομα από διαφορετικές ηπείρους, κάνεις νέους και πολλούς φίλους, κάνεις ταξίδια, σου δίνεται η ευκαιρία να ζήσεις σε μια χώρα τόσο καιρό ώστε να βλέπεις τους τουρίστες σαν να είσαι μόνιμος κάτοικος (και να γελάς)… και πολλές άλλες απερίγραπτες στιγμές. Αξίζει να μπεις στον κόπο να συμπληρώσεις απλώς μερικά χαρτιά και ΈΦΥΓΕΕΕΣ!! ΑΝΤΕ ΑΚΟΜΑ?? Και μην ξεχνάς ότι «ONCE ERASMUS ALWAYS ERASMUS».

Μάριαμ Κάσλεκ

KASLEK

Φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Kaposvár University της Ουγγαρίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Η ευκαιρία να κάνω πρακτική στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην πανέμορφη Ουγγαρία, ήρθε εντελώς απροσδόκητα στην ζωή μου. Γνώρισα ανθρώπους από σχεδόν 15 διαφορετικές χώρες, έμαθα μια πολύ ενδιαφέρουσα ξένη γλώσσα (την Ουγγρική) και αποκόμισα τεράστια εργαστηριακή εμπειρία. Επιπλέον έκανα φίλους και μάλιστα είμαι ευπρόσδεκτη όποτε το θελήσω. Το πρόγραμμα Σωκράτης/Erasmus είναι μία εμπειρία που αλλάζει ζωές. Παροτρύνω όσους φοιτητές δεν το έχουν τολμήσει να το κάνουν, είτε πρόκειται για σπουδές είτε για πρακτική. Και κάτι τελευταίο…να προτιμάτε και χώρες όχι και τόσο δημοφιλείς (βλέπε Ουγγαρία..), σας δίνουν κάτι πολύ διαφορετικό και επιπλέον είναι πολύ πιο οικονομικές από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Νίκος Κοτσοβόλης
242482_1625472091805_6705515_oΦοιτητής του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Stockholm Environment Institute της Σουηδίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-2012).

Πάντα η ιδέα της ανακάλυψης ενός άγνωστου τόπου με γοήτευε. Η δυνατότητα, όμως, να γνωρίσω ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να ταξιδέψω σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Λιθουανία ήταν για μένα μία πρόκληση. Επίσης, η ευκαιρία να εργαστώ σε ένα πολύ δημοφιλές Ινστιτούτο, με σημαντική συνεισφορά στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, εμπλούτισε τις γνώσεις μου, το ερευνητικό μου έργο και φυσικά το βιογραφικό μου!

Το ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης με τη μεσαιωνική ρυμοτομία που σε παραπέμπει σε κάτι παραμυθένιο, τα καταπράσινα γραφικά πάρκα, τα νησάκια με τις λίμνες, τα ασιατικά restaurant-buffet και οι ζεστές καφετέριες με τις υπέροχες μυρωδιές είναι κάποιες από τις εικόνες που «ξυπνάνε» στο μυαλό μου όταν ακούω το όνομα αυτής της πόλης. Η οργανωμένη κοινωνική δομή, ο σεβασμός στον εργαζόμενο, οι άνετες και γρήγορες μετακινήσεις και η ποιοτική νυχτερινή ζωή συμπληρώνουν το παζλ των αναμνήσεων που θα αποτελούν για πάντα σημείο αναφοράς στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή.

Αδιαμφισβήτητα, η Σουηδία αποτελεί την ομορφότερη εμπειρία της ζωής μου, ενώ μεγάλο κέρδος αποτελούν και οι δυνατές και ουσιαστικές φιλίες που έκανα αυτό το διάστημα! Προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που διαβάζει αυτές τις γραμμές, να εκμεταλλευτεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία της επιδοτούμενης μετακίνησης και να μην ξεχνάει ποτέ ότι για κάθε ερασμίτη ισχύει «Κάθε μέρα γιορτή, κάθε μέρα κάτι νέο!!» 😉  

Ευγένιος Αγαθοκλέους
AGATHOKLEOUSΦοιτητής Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Centre of Competence for the innovation in the agro-environmental sector (AGROINNOVA) της Ιταλίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-12).

«Το Εράσμους είναι κάτι παραπάνω από μία εμπειρία. Ίσως σημαντικότερο από το πτυχίο και η πύλη για μία άλλη διάσταση. Είχα την αξιόλογη ευκαιρία να εργαστώ σε ένα υψηλής τεχνολογίας περιβάλλον, υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών και να κερδίσω πολλές γνώσεις και μοναδικές εμπειρίες. Έγινα ένα με το προσωπικό και απολάμβανα την κάθε μέρα. Γνώρισα πληθώρα τοπικών παραδόσεων και επισκέφθηκα διάφορες πόλεις ανακαλύπτοντας παραμυθένια τοπία. Τέλος είχα την τύχη να κάνω παρέα με άτομα από τις τέσσερις ηπείρους, γνωρίζοντας έτσι τις δικές τους κουλτούρες, κάτι που ίσως να μην είχα ποτέ την τύχη να γνωρίσω!

Τα όσα κέρδισα δεν γράφονται σε κανένα χαρτί!!! ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ ΕΙΣΤΕ?» 

Εύη Τσέρου

Φοιτήτρια του Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας. Μετακίνηση για τρεις μήνες στο Centro Nacional de Biotecnologia CNB-CSIC της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-2012).

Η τρίμηνη παραμονή μου στην Μαδρίτη ήταν μια υπέροχη εμπειρία που μου χάρισε τη δυνατότητα να ταξιδέψω αρκετά, να γνωρίσω την ισπανική κουλτούρα αλλά πάνω απ΄ όλα να εργαστώ κάτω από πραγματικές εργασιακές συνθήκες, να μάθω πολλά απ’ αυτό και να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι με στήριξαν σε κάθε στάδιο της εκπαίδευσής μου. Μέσω του προγράμματος ERASMUS ηρθω σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας ενός εργαστηρίου έξω από τα σύνορα της χώρας μας και με βοήθησε να πλησιάσω κατά ένα βήμα το χώρο που πάντοτε μου τραβούσε το ενδιαφέρον.

Χριστίνα Ψαριανού

Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετακίνηση για τρεις μήνες στο Center for the Economics and Management of Aquatic Resources (CEMARE) του Ηνωμένου Βασιλείου (ακαδημαϊκό έτος 2011-2012).

Με τη βοήθεια του προγράμματος ERASMUS μου δόθηκε η ανεκτίμητη ευκαιρία να ζήσω 3 μήνες στην Αγγλία και να κάνω την πρακτική μου άσκηση εκεί. Ήταν μακράν η καλύτερη εμπειρία που είχα ποτέ…! Το να ζεις σε μια πόλη του εξωτερικού, να γνωρίζεις ανθρώπους, καινούργια πράγματα και καταστάσεις, να βλέπεις πώς λειτουργεί το επάγγελμά σου εκεί είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να ζήσεις σαν φοιτητής και δεν πιστεύω πως τίποτε άλλο μπορεί να συγκριθεί με αυτό!!!

Θα παρότρυνα οποιονδήποτε να αδράξει την ευκαιρία και να το ζήσει!!!! Αν το κάνεις δεν θα το μετανιώσεις ποτέ, πάντα θα θυμάσαι και θα συζητάς για αυτό το ταξίδι!!! Η εμπειρία μου αυτή ήταν κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ … !!»

Ιφιγένεια Κύρκου

Φοιτήτρια Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Centro Nacional de Biotecnologia CNB-CSIC της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-12).

Η πρακτική με Erasmus είναι μια πολύπλευρη εμπειρία. Καλύτερα να μην την επιδιώξει όποιος δεν είναι διατεθειμένος να δουλέψει με σίγουρο τουλάχιστον το καθημερινό 8ωρο!
Προσωπικά, μου έδωσε τη δυνατότητα τόσο να εργαστώ στο CNB στην Μαδρίτη με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και ερευνητικές απαιτήσεις σε πραγματικό χρόνο, όσο και να γυρίσω κυριολεκτικά όλη την Ισπανία σε αυτούς τους 3 μήνες. Παράλληλα, γνώρισα ανθρώπους από ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, έκανα  φιλίες και έθεσα νέους στόχους… Και φυσικά η νυχτερινή διασκέδαση δε θα μπορούσε να λείπει (για την Ισπανία μιλάμε εξάλλου..)!

Κοιτάζοντας πίσω συνειδητοποιώ πόσα πολλά πράγματα έζησα με τις φίλες μου, τη Μελισσάνθη και την Εύη, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.

Σταματάω εδώ.. Μια συμβουλή μόνο: Επιδιώξτε το!!

Κανακαράκη Αλεξία-Μαρία

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Γενικού Τμήματος. Μετακίνηση για 3 μήνες στο  Universidad de Castilla-La Mancha  (ακαδημαϊκό έτος 2010-2011).

Ήθελα πάντα να φύγω και αυτό που δεν κατάφερα στα προπτυχιακά έτη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών. Μοναδική εμπειρία, ανεπανάληπτη! Μαθαίνεις τη γλώσσα, την κουλτούρα, ταξιδεύεις, γνωρίζεσαι με παιδιά απ όλα τα μέρη της γης και ταυτόχρονα συγκρίνεις τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου και κατ επέκταση των εργαστηρίων σε σχέση με την Ελλάδα. Μια απολαυστική περιπέτεια!

Θάνος Μπαλαφούτης
Φοιτητής του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής, μετακίνηση για 6 μήνες στο Universidade de Coimbra της Πορτογαλίας (ακαδ. έτος 2009-2010).

Θεωρώ πως το Erasmus είναι μια εμπειρία που πρέπει να την κάνεις πραγματικότητα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ανακαλύψεις πώς σκέπτονται φοιτητές από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης, να ανταλλάξεις απόψεις και να δεις τελικά πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές νοοτροπίας. Επίσης, η επαφή σου με ένα διαφορετικό σύστημα σπουδών σου δίνει ιδέες για τη βελτίωση των σπουδών σου στην Ελλάδα. Το Erasmus ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες μου!!

Εύα Παναγιωτοπούλου

Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετακίνηση για 3 μήνες στο Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) Paris της Γαλλίας (ακαδ.έτος 2009-10).

Η δυνατότητα  εκπόνησης της πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus Placements αποτελεί μία μοναδική και αληθινή εμπειρία ζωής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πνευματική εξέλιξη και ολοκλήρωση ενός ανθρώπου να έχει ερεθίσματα από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, να αλληλεπιδρά με ανθρώπους σε ομαδικό  και διεθνές επίπεδο  και να  έχει σημεία αναφοράς τις παγκόσμιες εξελίξεις καθώς αποκτά άλλες «ταχύτητες». Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη  της πρακτικής στο εξωτερικό είναι η επαφή με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε διεπιστημονικό επίπεδο στο εργασιακό περιβάλλον. Έχοντας λάβει μία μικρή αλλά σημαντική γεύση από την πολυπολιτισμική κουλτούρα των ανθρώπων της Γαλλίας, σε διαπροσωπικό επίπεδο, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσει ο κάθε φοιτητής ότι η εξωστρέφεια σε θέματα κινητικότητας έχει πάρα πολλούς καρπούς να προσφέρει, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Ελένη Νικολογιάννη

Φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, μετακίνηση για 5 μήνες στο University of Pisa της Ιταλίας (ακαδ. έτος 2009-10).

Θα έπρεπε να αρκούν δύο λέξεις μόνο: » Εμπειρία Ζωής! « για να αδράξει κάποιος την ευκαιρία και να φύγει με το πρόγραμμα Σωκράτης/Erasmus στο εξωτερικό.  Σε μία φράση, αυξήθηκε το ενδιαφέρον μου για την Επιστήμη της Γεωπονίας, άνοιξαν ορίζοντες για νέα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά βήματα και απέκτησα πολλούς νέους φίλους, μία καινούργια οικογένεια, τους φοιτητές Erasmus ανά τον κόσμο!

Ροδιάς Ευθύμης

Φοιτητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, μετακίνηση για 3 μήνες στο Aarhus University της Δανίας (ακαδ. έτος 2009 – 2010).

Μπορώ να ομολογήσω ότι κέρδισα πάρα πολλές εμπειρίες από τη μετακίνηση μου στη Δανία μέσω του προγράμματος ERASMUS. Συνοπτικά, έμαθα πολλά πράγματα πάνω στην επιστημονική έρευνα, κέρδισα σημαντική εργασιακή εμπειρία, συνεργασία με σοβαρούς και διακεκριμένους επιστήμονες και, τέλος, συνεργασία και γνωριμία με φοιτητές από διάφορες χώρες. Εύχομαι να ακολουθήσουν κ άλλοι το δρόμο αυτό καθώς επίσης, εύχομαι και το δικό μας πανεπιστήμιο να ανοίγει στους φοιτητές του αυτά τα ‘κρυφά’ μονοπάτια της γνώσης και της εμπειρίας που αποκτάει κανείς όταν ασχολείται με την έρευνα.

Δάφνη-Μαρία Καγκλή
socemp7Φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, μετακίνηση για 3 μήνες στο «Universita degli studi di Verona» (ακαδημαϊκό έτος 2000-2001).
 «Τη δυνατότητα να συνδυάσω τις ακαδημαϊκές μου σπουδές και τα ταξίδια στη χώρα σε συνδυασμό με τις γνωριμίες με παιδιά από χώρες όλης της Ευρώπης και την ικανότητα επικοινωνίας με αυτά, καθώς και τη διατήρηση της ακόμα και μετά την άφιξή μου στην Ελλάδα. Ξέρω πλέον ότι έχω φίλους και είμαι ευπρόσδεκτη στις χώρες τους.
Να μη χάσουν την ευκαιρία να «κάνουν Erasmus», γιατί δεν είναι «χαμένος» χρόνος, μάλλον κερδίζουν πολύ περισσότερο απ” αυτό που πιστεύουν πριν φύγουν. Χωρίς δεύτερη κουβέντα «να φύγουν με Erasmus».

Νάντια Κουτσούμπα

socemp8

Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, μετακίνηση για 6 μήνες στο «Universitat Hohenheim» (ακαδημαϊκό έτος 1999-2000). «Μέσω του Προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ/Erasmus μου δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσω ένα μέρος των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Hohenheim. Κατά το χρονικό διάστημα των 6 μηνών μπόρεσα να ενημερωθώ για τον τρόπο λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου σε μία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επίπεδο γνώσεων που παρέχεται στους φοιτητές, τις απαιτήσεις των Καθηγητών, καθώς και τις υποχρεώσεις των φοιτητών απέναντί τους. Ιδιαίτερης σημασίας επίσης, θεωρώ τις πληροφορίες που απεκόμισα για τις δυνατότητες πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σπουδών στο χώρο του Πανεπιστημίου Hohenheim.

Τέλος, ανεξαρτήτως των σπουδών μου στον τομέα της Γεωργικής Οικονομίας μεγάλο όφελος από τη συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ/Erasmus θεωρώ και την ουσιαστική βελτίωση, μέσω καθημερινής εξάσκησης, των γνώσεών μου στη γερμανική γλώσσα. Το Πρόγραμμα Erasmus γίνεται στα πλαίσια της βελτίωσης του επιπέδου σπουδών του φοιτητή. Προσωπική όμως άποψη είναι ότι οι προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις που αποκτά κανείς από την παραμονή του σε μια ξένη χώρα υπερτερούν των πανεπιστημιακών γνώσεων. Ευχή μου είναι η Ελλάδα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της να προωθήσει ακόμα περισσότερο το Πρόγραμμα στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Πέρα από τα πλεονεκτήματα για τους φοιτητές αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.»

Γιώργος Αθανασάκης

socemp10

Φοιτητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, μετακίνηση για 3 μήνες στο «Godollo University of Agricultural Sciences» (ακαδημαϊκό έτος 1998-1999). «Μέσω του Προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ /ERASMUS μου δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθώ με πολλά διαφορετικά θέματα είτε στο επίπεδο της παρακολούθησης μαθημάτων είτε στο επίπεδο της έρευνας πάνω σε ένα νέο, άγνωστο κλάδο όπως τα βρυόφυτα, οι λειχήνες και η περιβαλλοντική τους σπουδαιότητα. Ταυτόχρονα βελτίωσα το επίπεδο των ξένων γλωσσών μου με την καθημερινή εξάσκηση, ενώ ήρθα σε επαφή με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, κουλτούρα και είχα την ευκαιρία να αποκτήσω καινούργιους φίλους και να αντιληφθώ νέους τρόπους σκέψης…».

Μιχάλης Πατσιαντάς

socemp11

Φοιτητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, μετακίνηση για 3 μήνες στο «Wye College», (ακαδημαϊκό έτος 1998-1999). «Το Πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ERASMUS αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για κάθε φοιτητή να έρθει σε επαφή με ένα εκπαιδευτικό σύστημα διαφορετικό από αυτό που ήδη γνωρίζει από τη εμπειρία του στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Προσωπικά χρειαζόμουν ένα νέο κίνητρο σε ότι αφορά την ολοκλήρωση των σπουδών μου. Πιστεύω ότι οι 3 μήνες που πέρασα στο αγγλικό Ίδρυμα υποδοχής ήταν οι κορυφαίοι της φοιτητικής μου σταδιοδρομίας, καθώς γνώρισα καινούργιους ανθρώπους, άλλους τρόπους διδασκαλίας, σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων. Με έναυσμα αυτή την εμπειρία ελπίζω να ακολουθήσω κάποιο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Εξωτερικό».

Μαρία Τριβιζάκη

socemp9

Φοιτήτρια του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, μετακίνηση για 3 μήνες στο University of Bristol (ακαδημαϊκό έτος 1997-1998):

«Βοήθησε πολύ στη βελτίωση της αντίληψης των εργαστηριακών και επιστημονικών μεθόδων και εργασιών. Πλήθος εμπειριών και γνώσεων. Ένα επιπλέον στοιχείο για το Βιογραφικό μου σημείωμα.

Το κυριότερο, η αύξηση του ενδιαφέροντος, η γνώση και η πρακτική για θέματα ανεξερεύτητα από τα ελληνικά Πανεπιστημιακά Εργαστήρια».


Έντυπο για την κινητικότητα των φοιτητών:

http://www.iky.gr/ekdoseiss/ekdoseis-erasmus/item/1314-empeiries-foititon-erasmus

Προωθητικό Βίντεο για το πρόγραμμα Erasmus (μέρος του οποίου έχει γυριστεί σε χώρους του ΓΠΑ):

http://www.llp.gr/ergastiria/item/1306-erasmus-iky-hellenic-llp-national-agency-in-greece-2013.html

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>