Εμπειρίες φοιτητών Erasmus

Άγγελος Τσούνη

Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο Czech University of Life Sciences Prague της Τσεχίας (Ακαδημαϊκό έτος 2018-19).

Erasmus… Τι σκέψεις και συναισθήματα σου δημιουργούνται με το άκουσμα αυτής της  λέξης; Εγώ προσωπικά το είχα συνδυάσει στο μυαλό μου ως μία εμπειρία ζωής καθώς και μια δοκιμασία όπου θα μπορούσα να “τεστάρω” τα όρια μου. Έτσι λοιπόν, μετά από την κουραστική αλλά παράλληλα και ευχάριστη διαδικασίας της αίτησης ξαφνικά βρίσκομαι στους επιτυχόντες και μάλιστα στην πρώτη μου επιλογή, την Πράγα. Πριν καν το καταλάβω έφτασε η ώρα να αναχωρήσω για το εξωτερικό και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ήταν γενικά το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και η πρώτη μου φορά σε αεροπλάνο, με λίγα λόγια ένιωθα σαν την μύγα μες το γάλα! Τα συναισθήματα ήταν αρκετά ανάμεικτα, δηλαδή με διακατείχε ένα φυσιολογικό άγχος, αφού ταξίδευα κυριολεκτικά στο άγνωστο, αλλά παράλληλα ένιωθα μια ανεξέλεγκτη αδρεναλίνη και ενθουσιασμό για αυτό που με περίμενε.

Φτάνοντας λοιπόν στην περιζήτητη Πράγα μπορώ να πω ότι όλα αυτά που άκουγα και διάβαζα για αυτήν την πόλη ίσχυαν στο έπακρον καθώς ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό όσον αφορά την αρχιτεκτονική της, την κουλτούρα και την φύση που την διακατείχε. Ωστόσο, φτάνοντας στην πόλη των εκατό πύργων ξεκινούσε παράλληλα και η διαδικασία της προσαρμογής στο καινούργιο περιβάλλον μου και κυρίως στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου. Μπορώ να πω ότι στάθηκα αρκετά τυχερός καθώς ο συγκάτοικός μου, ένας Γερμανός ονόματι Noah ίσως ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά που γνώρισα σε όλη μου την διάρκεια στο εξωτερικό, και πιστέψτε με γνώρισα πολύ κόσμο! Είχαμε αρκετά κοινά αν και η καθημερινότητά μας ήταν πολύ διαφορετική! Σε γενικές γραμμές προσαρμοστήκαμε αρκετά γρήγορα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι πέρα από τους ντόπιους Τσέχους που γενικά ήταν αρκετά ανέκφραστοι και κρύοι, μέσα στο Campus έβλεπα συνέχεια χαμόγελα και ανθρώπους πολύ ανοιχτούς σε καινούργιες γνωριμίες και εμπειρίες. Ταξίδεψα αρκετά στο εσωτερικό της Τσεχίας καθώς πραγματικά αυτή η χώρα κρύβει τρομερούς “Θησαυρούς” στα σωθικά της αλλά και στο εξωτερικό όπως στην Γερμανία, την Πολωνία και την Αγγλία. Εξάλλου, τα ταξίδια ήταν κάτι το οποίο εξ αρχής επιδίωκα από το Erasmus.

Συνοψίζοντας, μια έκθεση δεν αρκεί για να περιγράψω με λεπτομέρειες αυτήν την εμπειρία. Η εμπειρία του Erasmus είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο και ο καθένας την εκλαμβάνει διαφορετικά. Όσον αφορά την δικιά μου άποψη, το Erasmus για μένα ήταν μια “ολοκληρωμένη” εμπειρία καθώς γνώρισα τόσους πολλούς ανθρώπους που μου έμαθαν τόσα πολλά για τις κουλτούρες τους ενώ παράλληλα ζούσαμε τρελές στιγμές εντός και εκτός των εστιών. Τέλος,  αν μπορώ να διακρίνω κάτι τώρα που το δικό μου Erasmus έφτασε στο τέλος του είναι ότι όπως ανέφερα και παραπάνω, το Erasmus είναι μια μοναδική και κυρίως διαφορετική εμπειρία για τον κάθε άνθρωπο. Ο κάθε ένας, ανάλογα με τους δικούς του στόχους και προσδοκίες προσπαθεί και εν τέλει καταφέρνει να πραγματοποιήσει τα όνειρα του και παράλληλα δημιουργεί καινούργιες “προκλήσεις” για το μέλλον. Το Erasmus δεν θα έλεγα ότι αποτελεί αυτό το ξέφρενο πάρτι που παρουσιάζεται από πολλούς αλλά μια εμπειρία η οποία σε φέρνει κοντά με πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και ανθρώπους κάτι το οποίο σε βοηθάει να ανέβεις ένα σκαλοπάτι παραπάνω από αυτό που ήσουν πριν. Και θα με ρωτήσετε τώρα “καλά βρε Άγγελε,  το συνιστάς το Erasmus στους επόμενους που έρχονται  μετά από σένα; ” Και εγώ θα απαντήσω “Ετοιμάζω ήδη τα χαρτιά μου για πρακτική στο εξωτερικό”.

 

Σταμπουλοπούλου Αναστασία

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μετακίνηση με σκοπό την πρακτική εξάσκηση  στην εταιρία Bybi στην Κοπεγχάγη της Δανίας για τρεις μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2018-19).

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2018. Είχα ρωτήσει το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για όλη τη διαδικασία για τη  πραγματοποίηση πρακτικής στο εξωτερικό οπότε ετοίμασα το βιογραφικό μου και ένα email που θα έστελνα στους υποψήφιους φορείς υποδοχής που θα έβρισκα. Έπειτα από αναζήτηση με βάση τα δικά μου κριτήρια βρήκα γύρω στις δεκαπέντε εταιρίες που με ενδιέφεραν να πραγματοποιήσω τη πρακτική μου. Στόχος μου ήταν να βρω κάποιο αντικείμενο που θα βασιζόταν σε καινοτομία στο κλάδο της γεωπονίας. Η εταιρία Bybi ήταν αυτή που με κέρδισε από την αρχή λόγω του αντικειμένου, της ευγένειας και του ενδιαφέροντος για εμένα. Bybi σημαίνει στα δανέζικα «η μέλισσα μέσα στη πόλη» και αυτό ακριβώς είναι η εταιρία. Πρόκειται για αστική μελισσοκομική μονάδα με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κυψελών.  Έχουν κυψέλες σε διάφορα μέρη μέσα στη Κοπεγχάγη, σε εταιρίες, σε αυλές, ταράτσες, χώρους στάθμευσης, πάρκα κλπ. Παράγουν και πωλούν μέλι και διάφορα προϊόντα που το περιέχουν.

Όταν έμαθα ότι επιλέχτηκα από το πρόγραμμα, στα μέσα Ιανουαρίου, άρχισα να ψάχνω για σπίτι. Ωστόσο, έμαθα εκ των υστέρων ότι θα μπορούσα να ψάξω νωρίτερα και να μπω σε λίστες αναμονής για οικονομικά δωμάτια σε εστίες. Έπειτα από πολύ άγχος και αγωνία βρέθηκαν λίγες ακριβές επιλογές. Επέλεξα το πιο κοντινό σπίτι στη δουλειά, όπου έμεινα με μια οικογένεια. Αυτή ήταν η μόνη πραγματική δυσκολία που αντιμετώπισα, η συμβίωση με άτομα τελείως διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας.

Στη δουλειά από τη πρώτη μέρα ένοιωσα πολύ οικεία και ζεστά. Κάθε μεσημέρι μας μαγείρευε η υπεύθυνη και τρώγαμε όλοι μαζί. Η ιδέα της εταιρίας αυτής ήταν πρωτότυπη καθώς δεν ήταν μια μονόπλευρη μελισσοκομική επιχείρηση αλλά είχε χτιστεί μια κοινότητα γύρω από αυτή. Η εταιρία πληρώνεται από διάφορους φορείς για να τοποθετήσει τα μελίσσια σε αυτούς. Έπειτα φροντίζει κάθε μελίσσι και παράγει διάφορα προϊόντα με βάση το μέλι και τα πουλάει σε διάφορες εκθέσεις, σε μαγαζιά, στο αεροδρόμιο και λειτουργεί και στο χώρο της εταιρίας ένα πρατήριο.  Κίνητρο της εταιρίας δεν είναι τα έσοδα μόνο αλλά και η εκπαίδευση των ατόμων που εμπλέκονται για τη σημασία της μέλισσας αλλά και των υπολοίπων επικονιαστών. Διοργανώνει εκδηλώσεις για ενημέρωση, για να φυτευτούν άνθη στη πόλη και για τη διαμόρφωση χώρων ώστε να στεγάσουν τους άγριους επικονιαστές. Επίσης, η Bybi αναλαμβάνει σεμινάρια και παρουσιάσεις σε σχολεία, υποψήφιους μελισσοκόμους αλλά και βιωματικές εμπειρίες σε  ενδιαφερόμενους. Απασχολούνται πέντε μόνιμοι υπάλληλοι και έχουν περίπου δώδεκα εθελοντές ανά περίοδο καθώς και κάποια άτομα για πρακτική όπως εγώ.

Τα δικά μου καθήκοντα ήταν δύο ή τρεις φορές την  εβδομάδα να πηγαίνω μαζί με το μελισσοκόμο για επιθεώρηση των κυψελών. Τις υπόλοιπες μέρες ήμουν μέσα στην επιχείρηση και βοηθούσα στη τυποποίηση προϊόντων στον έλεγχο ποιότητας και ασφάλειας τους. Επιπλέον, προετοίμαζα το μελισσοκομικό εξοπλισμό, ήμουν υπεύθυνη για το πρατήριο που υπήρχε στην εταιρία, βοηθούσα στην ξενάγηση σχολείων κ.λπ. και συμμετείχα σε όλη τη διαδικασία του τρύγου του μελιού. Επιπροσθέτως, συμμετείχα στην οργάνωση και υλοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων για την εταιρία και τη προώθηση των προϊόντων της. Τέλος, συμμετείχα και σε κάποια σεμινάρια για την αγροοικολογία που διοργάνωναν τα τοπικά πανεπιστήμια.

Στον ελεύθερο μου χρόνο προσπαθούσα να εξερευνώ τη Κοπεγχάγη και τα Σαββατοκύριακα να πηγαίνω εκδρομές. Ήμουν αρκετά ευνοημένη καθώς από τη δουλειά μου έδωσαν ένα ποδήλατο οπότε αυτό ήταν το δωρεάν μεταφορικό μου μέσο αλλά και ο καλύτερος τρόπος να δω τη πόλη, το ποδήλατό μου ήταν ο ορισμός της ανεξαρτησίας και ελευθερίας μου μέσα στη Κοπεγχάγη. Οι περισσότεροι κινούνται με ποδήλατα και τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες λωρίδες στους δρόμους μόνο για ποδηλάτες. Η πόλη αυτή είναι ιδιαίτερη, έχει τη θάλασσα, τα κανάλια, τα πάρκα και ένα συνδυασμό παλιών και νέων κτηρίων μαζί. Η περίοδος που πήγα, τέλος άνοιξης προς καλοκαίρι, ήταν μοναδική καθώς έχει ωραίες μέρες με ήλιο (πολύ σπάνιο αυτό για Σκανδιναβικές χώρες), χωρίς κρύο ούτε πολλή ζέστη, το φως της ημέρας διαρκούσε από της πέντε το πρωί έως της δέκα το βράδυ. Τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα όλα τα πάρκα και οι πράσινοι χώροι γέμιζαν με παρέες που έκαναν πικνίκ, έπαιζαν παιχνίδια και τραγουδούσαν. Πολύ ωραία συνήθεια αλλά και απαραίτητη καθώς για να φας ή να πιείς κάτι έξω πληρώνεις πάρα πολλά χρήματα.

Όταν πας για πρακτική δηλαδή για εργασία είναι πιο δύσκολο να δημιουργήσεις φιλίες από το να πηγαίνεις για σπουδές erasmus και αυτό με ανησυχούσε λίγο. Παρόλα αυτά νιώθω αρκετά τυχερή καθώς δημιούργησα αληθινές φιλίες από διάφορες δραστηριότητες εκτός δουλειάς (Ορθόδοξη Εκκλησία, ομάδα volley κ.λπ.) αλλά και με τους εθελοντές από την εταιρία. Κάτι πολύ όμορφο ήταν ότι κάθε μέρα μέσα στην εβδομάδα στην εταιρία είχαμε άλλον εθελοντή οπότε κάθε μέρα ήταν πρωτότυπη! Δημιούργησα μια κοινότητα εκεί στη Κοπεγχάγη, ένα κύκλο, το δικό μου κοινωνικό κύκλο και ξέρω ότι οπότε θέλω να πάω έχω φίλους που θα με φιλοξενήσουν και θα με φροντίσουν. Αυτό το θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες.

Όταν κάποιος με ρωτάει πώς πέρασες στη Δανία, χιλιάδες εικόνες, συναισθήματα, στιγμές και εμπειρίες ξεχειλίζουν από το μυαλό μου…αυτό που ένοιωσα όμως σε υπέρτατο βαθμό είναι ελευθερία και το ότι όλα είναι εφικτά άμα προσπαθήσεις και κοπιάσεις! Είναι μια εμπειρία ζωής που παροτρύνω τον καθένα να τη δοκιμάσει και να γνωρίσει έτσι καλύτερα τον εαυτό του.

 

Μπραϊμάκη Σοφία

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Μετακίνηση με σκοπό την πρακτική εξάσκηση στο Institute of Animal Science της Πράγας στην Τσεχία για 2 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018).

Όταν έκανα την αίτηση μου για Πρακτική στη Πράγα δεν είχα φανταστεί ποτέ πρώτον ότι θα την εγκρίνανε και δεύτερον ότι θα περνούσα εκεί τους δυο καλύτερους μήνες της ζωής μου.

Η όλη προετοιμασία πριν την αναχώρησή μου ήταν αυτό που με άγχωνε περισσότερο και μου φαινότανε βουνό… ωστόσο μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισα έμαθα πολλά πράγματα.. κυρίως ότι αν δεν κάνεις εσύ κάτι για σένα δεν πρόκειται να το κάνει κανείς..  έτσι λοιπόν πέρασε ο καιρός και χωρίς να το καταλάβω έφτασε η μέρα της αναχώρησής μου.. τόσα ανάμεικτα και έντονα συναισθήματα.

Πράγα.. μια λέξη, χιλιάδες συναισθήματα και εκατομμύρια εικόνες.. η πόλη όπου ο πολιτισμός και η φύση γίνονται ένα με κάποιο μοναδικό τρόπο που σε μαγεύει και σε συναρπάζει.. Αρχικά ο Μολδάβας ο οποίος διασχίζει την πόλη δίνοντας σου τη δυνατότητα να κάνεις ατελείωτες βαρκάδες.. Η απίστευτη αρχιτεκτονική τους, όπου και για ένα πεντάλεπτο περπάτημα να πας, σε μαγνητίζει κάνοντάς σε να ξεχνάς ακόμα και το όνομά σου.. Τα καλοδιατηρημένα και επιβλητικά  κάστρα τους, οι ναοί τους, η γέφυρα του Καρόλου.. κάθε ανθρώπινο (και μη) δημιούργημα σ’ αυτή τη πόλη, έχει κάτι να σου πει.. Τα ΜΜΜ τους απ’ τα καλύτερα της Ευρώπης.. πολύ συχνά δρομολόγια πρωί- βράδυ.  Τέλος, όντας στο κέντρο της Ευρώπης, μέσω Πράγας, κάποιος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε πολλές γύρω χώρες με αρκετά χαμηλό budget!

Μέσα σε όλη μου τη προσπάθεια να προσαρμοστώ στη νέα μου καθημερινότητα και να συνηθίσω την εστία (ναι ήθελε πολύ προσπάθεια :P) δεν είχα σκεφτεί καθόλου πώς θα ήταν   η πρώτη μου μέρα στη δουλειά, ώσπου έφτασε η μέρα.. Οι υπεύθυνοί μου σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Τσέχους γενικότερα, ήταν πολύ εγκάρδιοι  και πρόθυμοι να με βοηθήσουν σε ό,τι χρειαζόμουν. Δεν περιορίστηκαν μόνο στη δουλειά του τμήματος του ινστιτούτου στο οποίο εργαζόμουν, αλλά συνεργαστήκαμε και με άλλα τμήματα, καθώς και με πήγαν πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές σε διάφορα σημεία της Τσεχίας.. Με το πέρασμα του χρόνου, ανοίχτηκαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι οι οποίοι, εκτός από το barbeque party που διοργανώσαμε, μου οργανώσανε αποχαιρετιστήρια έκπληξη και με πήγανε μέχρι και για ιππασία!

Οι συνθήκες και ο τρόπος εργασίας στο ινστιτούτο ήταν πολύ διαφορετικά απ’ τα ελληνικά δεδομένα. Ο εξοπλισμός τους  πολύ εξελιγμένος και σύγχρονος, οι εγκαταστάσεις τεράστιες και  οι ρυθμοί πολύ διαφορετικοί. Με γνώμονα τη συνέπεια, η εργασία ξεκινούσε νωρίς το πρωί. Παρόλο που οι υποχρεώσεις του κάθε εργαζόμενου ήταν πολλές, το κλίμα ανάμεσά τους ήταν ήρεμο, υπήρχε το αίσθημα αλληλεγγύης χωρίς να προκαλείται πανικός και χάος. Επιπλέον, κάτι που συνειδητοποίησα είναι ότι το σύστημα εργασίας στο εξωτερικό δεν αφήνει κανέναν ανεκμετάλλευτο. Ανεξάρτητα από το ύψος των δυνατοτήτων και των γνώσεων του καθενός, όλοι αξιοποιούνται, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μέσα από την όλη μου εμπειρία είχα την τύχη να βιώσω το ευρωπαϊκό πρότυπο εργασίας και να αποκτήσω τη δική μου εικόνα για το πώς μπορεί να είναι η ζωή και η εργασία στο εξωτερικό.

Εκτός από το υπέροχο κλίμα στον εργασιακό μου χώρο, την εμπειρία μου μέσω του Erasmus ήρθαν να απογειώσουν οι φοιτητές που γνώρισα στην εστία που έμενα.. Κάποιοι Τσέχοι, αλλά οι περισσότεροι ήταν φοιτητές ιατρικής με πρόγραμμα ανταλλαγής, απ’ όλες τις χώρες του κόσμου! Με τα παιδιά αυτά όχι μόνο ταξιδέψαμε στην Ευρώπη, μοιραστήκαμε πολλές ευχάριστες εμπειρίες, δημιουργήσαμε αναμνήσεις..  αλλά δημιουργήσαμε και αληθινές φιλίες!

Επειδή αν με αφήσετε ανεξέλεγκτη μπορώ να μιλάω και να γράφω  ώρες για τη Πράγα..θα το κλείσω κάπου εδώ.. Όχι απλά συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους να δοκιμάσουν την εμπειρία του Erasmus, μπορώ και να εγγυηθώ ότι θα είναι από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής τους!!! SO..GO FOR IT!!

Στυλιανή Βέρα

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο Wageningen University της Ολλανδίας για τρεις μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Oλλανδία…Η χώρα της ελεύθερης σκέψης, έξω από τα όρια, η χώρα του ποδηλάτου και των απέραντων καναλιών, η πιο flat χώρα στον κόσμο και αν ρωτάτε εμένα η πιο όμορφη, όχι για τοπία της απαραίτητα, αλλά γιατί εκεί έζησα την πιο μοναδική εμπειρία της ζωής μου.

Με το επίσημο όνομα της να είναι Netherlands δηλαδή Κάτω Χώρες, η Ολλανδία αποτελεί ουσιαστικά το δυτικό κομμάτι της χώρας και το 1/4 αυτής βρίσκεται κάτω από το ύψος της θάλασσας με τους Ολλανδούς να το διαχειρίζονται με απαράμιλλη προσοχή ανά τους αιώνες. Εδώ έρχεται και η αγαπημένη φράση τους «God made the world and the Dutch made Netherlands».

Φτάνοντας στο Wageningen, ερωτεύομαι. Απέραντα δάση πράσινου, μικρά ποταμάκια μέσα στο campus, ποδηλατάκια με φοιτητές αγχωμένους να φτάσουν στο μάθημα, πρόσωπα χαμογελαστά με μόνη εξαίρεση τον καιρό, ο οποίος συνήθως ήταν κατσούφης, αλλά με τον ερχομό της άνοιξης όλα γύρω σου μοιάζουν παραμυθένια. Οι supervisors μου ευγενέστατοι και θετικοί με δικό τους βέβαια τρόπο εκμάθησης νέων γνώσεων στους φοιτητές, αναπτύσσοντάς τους την κριτική ικανότητα και επιβραβεύοντας κάθε προσπάθεια.

Ο εξοπλισμός του πανεπιστημίου, όντας ταυτόχρονα και ερευνητικό κέντρο, ήταν προηγμένος με νέα μηχανήματα και διαθεσιμότητα οργάνων για αναλυτικές μετρήσεις ώστε κάθε φοιτητής να διεκπεραιώνει το πείραμά του αποτελεσματικά. Εκεί παρακολούθησα ένα από τα πιο καινοτόμα συνέδρια στο χώρο τόσο των τροφίμων όσο και των γεωπονικών επιστημών (Symposium «Food for Future»), ενώ παρακολούθησα, επίσης ενδιαφέρουσες μελέτες σε διάφορα επιστημονικά-ερευνητικά πεδία από κάθε εθνικότητας φοιτητές, κάνοντας έτσι το Wageningen ένα από τα πιο πολυπολιτισμικά πανεπιστήμια του κόσμου.

 Last but not least που λέμε και στα χωριά μας, αυτό που πάνω απ’ όλα με συγκινούσε και μου έδινε δύναμη καθημερινά να συνεχίσω ήταν οι φίλοι μου, το παρεάκι που ενώθηκε από όλες τις γωνιές του πλανήτη για να δημιουργήσει την οικογένειά μας, την «Οhana». Άνθρωποι που κέρδισαν τόσο εύκολα μια θέση στην καρδιά μου, φίλοι που ανυπομονώ να  ξανασυναντήσω και που πάντα μου λείπουν γιατί μου χάρισαν τις ομορφότερες αναμνήσεις. Ταξίδια σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Λονδίνο και σ’ όλη την Ολλανδία, γνωρίζοντας πολιτισμούς και κουλτούρες εκ διαμέτρου αντίθετες από τη δική μας, πάρτυ και χορό δίχως τελειωμό, φεστιβάλ, τοπικές κουζίνες, movie nights, drinking games είναι μόνο μια σταγόνα σε έναν ωκεανό από εμπειρίες που είμαι περήφανη που έζησα.

Το Erasmus είναι ένα δώρο που μας δίνει απλόχερα η ΕΕ, κάντε το στον εαυτό σας, πάρτε το ρίσκο, ζήστε την εμπειρία. Θα μας θυμηθείτε όλους εμάς που γυρνάμε μαγεμένοι και δεν βλέπουμε την ώρα να ξαναταξιδέψουμε! Cheers to that, λοιπόν!

 

Όλγα Ανεστοπούλου

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών.  Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο Scotland’s Rural College (SRUC)  του Ηνωμένου Βασιλείου για 2 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Το να ταξιδέψω ως τη Σκωτία ήταν όνειρο που το είχα από μικρή, πόσο μάλλον όταν διαπίστωσα ότι μπορώ να κάνω και την πρακτική μου εκεί.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί όταν σκέφτεται κανείς ότι θα είναι μόνος του σε μια ξένη χώρα, να τρομάζει και να αισθάνεται »μικρός» σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο που ανοίγεται μπροστά του. Η συμβουλή μου είναι όμως ότι αν δεν το τολμήσεις, σίγουρα θα το μετανιώσεις.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, το Εδιμβούργο ήταν μια τεράστια αγκαλιά γεμάτο ζεστούς ανθρώπους, ευγενικούς, πρόθυμους να σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείς. Είναι όλα πολύ οργανωμένα, με σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο. Αρκετά νωρίς συνειδητοποίησα ότι πολλοί Έλληνες επιλέγουν το Εδιμβούργο αλλά και άλλες πόλεις της Σκωτίας προκειμένου να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα αλλά και να μείνουν μόνιμα. Τα τοπία είναι πανέμορφα και ναι, ό,τι βλέπουμε σε φωτογραφίες είναι αληθινό και ακόμη πιο ωραίο από κοντά. Γνώρισα ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις, έκανα συζητήσεις και έμαθα πράγματα που δε φανταζόμουν ποτέ μου.

Ακαδημαϊκά, ένιωσα λες και εισήχθη σε διαφορετικό κόσμο από αυτόν που είχα συνηθίσει στην Ελλάδα. Συναναστράφηκα με ανθρώπους που έκαναν το PhD τους, είδα πως είναι να εργάζεσαι σε μια ξένη χώρα. Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά την οργάνωση των εργαστηρίων τους, καθώς και τους κανόνες που ακολουθούνται από τη διεξαγωγή ενός πειράματος, μέχρι τη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο. Είχα έντονη αλληλεπίδραση με τα ζώα, συζητούσα με τα άτομα που συνεργαζόμουν για τη λήψη αποφάσεων κι έμαθα καλύτερα να δουλεύω σε ομαδικό πνεύμα. Επίσης, με βοήθησε σε σημαντικό βαθμό να κατασταλάξω στο τι θέλω να κάνω, αφού τελειώσω το γεωπονικό. Μετά από αυτήν την εμπειρία, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να επιστρέψω και αν μου δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω στο συγκεκριμένο ινστιτούτο.

Τους μήνες παραμονής μου (αρχές Ιουλίου – αρχές Σεπτεμβρίου) το μεγαλύτερο διάστημα είχε ήλιο, γεγονός που δε συμβαίνει συχνά, οι άνθρωποι είναι πολύ εξοικειωμένοι με τη βροχή και μπορεί να τους δεις να βγαίνουν για βόλτα, για τρέξιμο, όντας πολύ χαλαροί.

Όσον αφορά στα πράγματα που μπορείς να κάνεις, τα περισσότερα μουσεία έχουν δωρεάν είσοδο. Υπάρχει κάθε λογής μαγαζί είτε θες να κάνεις ψώνια είτε θες να πας να πιεις μια μπύρα. Να επισημάνω ότι το καλοκαίρι τρέχει το Fringe festival και το Εδιμβούργο είναι κατάμεστο με κόσμο, με υπέροχα show και παραστάσεις. Επίσης, η Γλασκόβη είναι 1 ώρα μακριά και το εισιτήριο πολύ φθηνό.

Όσον αφορά στη διαμονή, έπρεπε να αρχίσω να ψάχνω από νωρίς, καθώς λόγω του φεστιβάλ υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Το ινστιτούτο που έκανα την πρακτική μου είναι προσβάσιμο με λεωφορείο από το κέντρο της πόλης με συχνά δρομολόγια. Τώρα αν αναρωτιέστε για το οικονομικό, είναι αρκετά ακριβά σαν τρόπος ζωής καθώς μην ξεχνάμε ότι έχουν λίρα κι εμείς ευρώ. Παρόλα αυτά θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε κάποιον που του αρέσουν οι βόρειες χώρες.

Εν κατακλείδι, το Erasmus είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Ξεχωριστή για τον καθένα που έχει την τύχη να τη ζήσει. Αλλάζουν μέσα σου πολλά, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Για μένα μπορώ να πω με σιγουριά πλέον ότι άξιζε η κάθε πένα.

 

Ζωή Γούναρη

Προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 3 μήνες με σκοπό την εκπόνηση μέρους της πτυχιακής μελέτης στο Universitá degli Studi di Torino (ακαδημαϊκό έτος 2017 – 2018).

Το Τορίνο είναι μια πανέμορφη βιομηχανική πόλη στη Βόρεια Ιταλία, χτισμένη στους πρόποδες των Άλπεων. Το μεγαλύτερο μέρος της βρέχεται από τον ποταμό Πάδο, στον οποίο έχουν χτιστεί μεγάλες πέτρινες γέφυρες. Είναι μια πόλη γεμάτη πράσινο,  διαθέτει  πανέμορφες πλατείες γεμάτες με όλων των ειδών  μαγαζιά καθώς  και μεγάλα πάρκα. Υπάρχουν επίσης πολλά εντυπωσιακά μουσεία ανάμεσα στα οποία ανήκει και  το μουσείο του κινηματογράφου στον πύργο Mole Antonelliana, ο οποίος αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν που πάρα πολλοί άνθρωποι έτρεχαν δίπλα στο ποτάμι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και με βροχή, καθώς πολύ συνηθισμένη ήταν και η χρήση ποδηλάτων τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων, εντός της πόλης.

Στο Τορίνο έρχονται πολλοί φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου μέσω του προγράμματος Erasmus ή άλλων προγραμμάτων, οπότε δύσκολα μένεις χωρίς παρέα! Συμμετείχα σε εκδρομές και εκδηλώσεις  που διοργανώνονταν από το ESN , οπότε γνώρισα πολλούς φοιτητές από διάφορες χώρες, διευρύνοντας τον κύκλο μου και εξασκώντας τόσο τα αγγλικά όσο και τα ιταλικά. Το φαγητό είναι απίστευτο, όπως επίσης  και τα παγωτά!  Επισκέφθηκα και άλλες περιοχές της Ιταλίας, όπως Μιλάνο, Βενετία, Βερόνα, Cinque Terre, κάθε μία από τις οποίες έχει μια ξεχωριστή ομορφιά. Ο καιρός στο Τορίνο ήταν αρκετά βροχερός και με πολλή υγρασία ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και από ό,τι με ενημέρωσαν οι ντόπιοι, συνήθως δεν έχει τόσες βροχές το καλοκαίρι.

Η εύρεση του σπιτιού ήταν μια δύσκολη υπόθεση, για αυτό έπρεπε να αρχίσω να ψάχνω αρκετούς μήνες πριν την αναχώρησή μου. Για τη διαμονή χρειάζονται περίπου 300-500 ευρώ μηνιαία, ανάλογα με το αν μένεις με άλλους φοιτητές ή μόνος. Για τις μετακινήσεις υπάρχει κάρτα προσωποποιημένη για μετρό και λεωφορεία, η οποία κοστίζει 25 ευρώ το μήνα για άτομα κάτω των 26 ετών. Επιπλέον υπάρχει η ετήσια κάρτα για τα μουσεία,η οποία κοστίζει 32 ευρώ και μπορείς να έχεις πρόσβαση σε μουσεία, κάστρα, κήπους κ.α.  Το κόστος ζωής είναι λίγο πιο ακριβό από την Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, ωστόσο ένα πρόβλημα είναι το ότι δε μιλούν ιδιαίτερα αγγλικά.

Όσον αφορά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Τορίνο, είναι λίγο μακριά από το κέντρο. Ωστόσο υπάρχει μετρό και λεωφορεία που εξυπηρετούν. Στο εργαστήριο που εκπόνησα μέρος της πτυχιακής μου οι άνθρωποι  που συναναστράφηκα ήταν φιλικοί και βοηθητικοί. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου, καθώς και το να δουλεύω αυτόνομα.  Θεωρώ επίσης πολύ χρήσιμο το να μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι σε ένα καινούριο περιβάλλον με καινούριους ανθρώπους.

Συνολικά, το Erasmus ήταν μια μοναδική εμπειρία. Είναι ένα ταξίδι που μόνο καλά έχει να σου προσφέρει, ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες. Μαθαίνεις να γίνεσαι ανεξάρτητος, ζώντας σε μία ξένη χώρα, γίνεσαι πιο δυνατός άνθρωπος και γεμίζεις εμπειρίες τόσο ακαδημαϊκές όσο και εμπειρίες ζωής!

 

Χρυσή Παπαδογιάννη

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής. Μετακίνηση για πρακτική άσκηση στο Institute for Agriculture, Fisheries and Food  (ILVO) στη Γάνδη του Βελγίου για 3 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Από το πρώτο έτος των σπουδών  μου στο Γεωπονικό, άκουγα τα παιδιά που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus να λένε πόσο μοναδική και αξέχαστη εμπειρία είναι και ότι  πρέπει να τη ζήσει κάθε φοιτητής. Στην αρχή μου φαίνονταν υπερβολικά όλα αυτά. Τελικά έπρεπε να το ζήσω για να καταλάβω πόσα πράγματα σου προσφέρει!

Η αφετηρία αυτού του ταξιδιού, όπως και κάθε όμορφου πράγματος σε αυτήν την ζωή, είναι ιδιαίτερα δύσκολη γιατί υπάρχουν αρκετά ‘εμπόδια’ όπως για παράδειγμα η εύρεση του φορέα που θα σε φιλοξενήσει, το σπιτιού, η πόλη στην οποία θα πας.

Η Γάνδη με μάγεψε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Αυτά τα κλασσικά μεσαιωνικού τύπου κτίρια και τα σπιτάκια με τις χρωματιστές προσόψεις που έχει, σου θυμίζουν σκηνικό βγαλμένο από ταινία! Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και τα πολυάριθμα κανάλια που περιβάλλουν το κέντρο όπου με βάρκα μπορείς να δεις όλη τη πόλη. Αλλά το καλύτερο απ’ όλα ήταν τα ΠΟΔΗΛΑΤΑ, όπου και αν γυρνούσες έβλεπες όλων των ειδών τα ποδήλατα!! Η Γάνδη φημίζεται για την οικολογική συνείδηση των κατοίκων της και είναι από τις ιδανικότερες πόλεις για να χρησιμοποιείς ποδήλατο, αφού παντού υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι και τα αυτοκίνητα (ειδικά στο ιστορικό κέντρο) δεν επιτρέπονται.  Το ποδήλατο ήταν από τα πράγματα που ευχαριστήθηκα περισσότερο σε αυτήν την πόλη, με τον καιρό να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός το μεγαλύτερο διάστημα κάνοντας τη βόλτα με το ποδήλατο ακόμα πιο ευχάριστη!

Μια υπέροχη ευκαιρία για να γνωριστώ με περισσότερα άτομα ήταν και τα πολλά street festival που έγιναν και ήταν με δωρεάν είσοδο, με το διασημότερο απ’ όλα να είναι το Gentse Feest που διαρκεί 10 ημέρες και όλη η πόλη είναι ένα μεγάλο πάρτι, όλοι γίνονται μια παρέα! Γνώρισα αρκετά άτομα και έκανα δυνατές φιλίες, όχι μόνο με ντόπιους (συναδέλφους από το ινστιτούτο κυρίως) αλλά και με παιδιά από άλλες χώρες που έκαναν Erasmus και βιώναμε μαζί την όμορφη αυτή εμπειρία οπότε και δεθήκαμε περισσότερο. Με την γλώσσα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Παρόλο που η κύρια γλώσσα τους είναι τα Φλαμανδικά όλοι γνωρίζουν αγγλικά και μπορείς να συνεννοηθείς άψογα.

Σχετικά με το κόστος διαβίωσης στη Γάνδη οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές, στα ενοίκια αλλά και για τις εξόδους και τα εισιτήρια των λεωφορείων (3€ το εισιτήριο της 1 ώρας), Προσωπικά δυσκολεύτηκα να βρω σπίτι γιατί έχει πολλούς φοιτητές που ψάχνουν και τα σπίτια που είναι σε προσιτές τιμές (κάτω των 500€) δεν είναι πολλά. Τα εισιτήρια του τρένου ωστόσο, είναι πιο οικονομικά ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο δίνοντάς σου την ευκαιρία να επισκεφτείς άλλες πόλεις και χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο κ.ά.

Αναφορικά με το ινστιτούτο, οι άνθρωποι εκεί με βοήθησαν να μάθω αρκετά πράγματα σε πολύ λίγο χρόνο πάνω σε ένα αντικείμενο που δεν είχα ασχοληθεί άλλη φορά (γεωργία ακριβείας και ανάλυση εικόνας από drone), ενώ ήταν πρόθυμοι να μου λύσουν όλες τις απορίες μου και να με βοηθήσουν το πρώτο διάστημα της παραμονής μου σε ό,τι χρειαζόμουν σχετικά με το σπίτι αλλά και στο να προσαρμοστώ στον τρόπο ζωής τους. Ένιωσα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μέλος του ινστιτούτου.

Η εμπειρία του Erasmus σε ωριμάζει, σε βοηθά να ανακαλύψεις των εαυτό σου να δεις ποια είναι τα πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο, να απολαμβάνεις περισσότερο και πιο ουσιαστικά καθημερινές στιγμές που τις έχεις ίσως δεδομένες και να θες να δοκιμάσεις καθετί καινούργιο που συναντάς στον δρόμο σου. Γίνεσαι περισσότερο ανεξάρτητος/η, σε ωθεί να κοινωνικοποιηθείς και να απελευθερωθείς.

Είχαν δίκιο τελικά όλοι εκείνοι που έλεγαν πόσο μοναδική εμπειρία είναι! Ζήστε το!!!

 

Θεοδώρα Κικίμη

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο University College Dublin της Ιρλανδίας για 4 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Από την πρώτη στιγμή που είδα πως το τμήμα μου έχει συνεργασία με το University College Dublin, ήξερα πως έπρεπε να πάω. Ένα παιδικό μου όνειρο πραγματοποιήθηκε.

Ξαφνικά βρέθηκα στην χώρα των Κελτών, με την άγρια ομορφιά και την συγκλονιστική ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας, τα απέραντα λιβάδια που εκτείνονται κατά μήκος όλου του νησιού και τα αμέτρητα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Μια χώρα που θυμίζει παραμύθι.

Αλλά η μαγεία της Ιρλανδίας δεν τελειώνει στη φύση της. Αυτό που με κέρδισε πιο πολύ και με έκανε να αισθανθώ το Δουβλίνο το δεύτερο μου σπίτι, ήταν η καλοσύνη και η ευγένεια των ανθρώπων του. Γνώρισα άτομα απο όλο τον κοσμό και έκανα μερικές πολύ δυνάτες φιλίες, ακόμα και αν το διάστημα παραμονής φαίνεται μικρό εκπλήσσεσαι πόσο γρήγορα μπορείς να δεθείς με ανθρώπους όπου μοιράζεστε την ίδια εμπειρία.

Επίσης μέσω της Ιρλανδίας σου δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία ακόμα και Ισλανδία) καθώς τα εισιτήρια είναι πολύ πιο φθηνά σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Όσον αφορά την γλώσσα και το κόστος ζωής υπάρχουν δυσκολίες. Παρ’ όλο που η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η Ιρλανδική Γαελική, η πλειοψηφία των κατοίκων μιλάει Αγγλικά, με μια περίεργη όμως  προφορά που μέχρι να την συνηθίσεις δεν καταλαβαίνεις και πολλά. Ακόμα η εύρεση σπιτιού στο Δουβλίνο είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς οι τιμές είναι πολύ υψηλές (Ελάχιστη για ιδιωτικό δωμάτιο 500 ευρώ) και τα διαθέσιμα σπίτια ελάχιστα. Εγώ έπρεπε να μείνω σε hostel για 20 ημέρες μέχρι να βρω το κατάλληλο σπίτι.

Σχετικά με τις σπουδές, το πανεπιστήμιο δίνει έμφαση στις εργασίες κατα την διάρκεια όλου του εξαμήνου με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιο εύκολες οι τελικές εξετάσεις, αλλά και η εξοικίωση με το μάθημα και η καλύτερη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Επιπλέον, σε ορισμένα μαθήματα διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές (field trips) με θέμα ένα συγκεκριμένο κομμάτι του μαθήματος. Το πανεπιστήμιο είναι τεράστιο και οι υποδομές άριστες, παρόλαυτα οσον αφορά το επίπεδο σπουδών είναι πιο εύκολο σε σύγκριση με του γεωπονικού, η μόνη δυσκολία που εγώ αντιμετώπισα ειναι το γράψιμο εργασιών σχεδόν καθε εβδομάδα στην αγγλική γλώσσα. Τέλος, το πανεπιστήμιο δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές όλων των σχολών να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα απο τελειώς διαφορετική σχολή απο την δικιά τους. Προσωπικά, επέλεξα ενα μάθημα απο την σχολή κέλτικων σπουδών και ιστορίας και έμαθα την ιστορία της χώρας, απο την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, τον πολιτισμό της αλλά και τα βασικά απο την γλώσσα, την Ιρλανδική Γαελική.

 Για όσους σκέφτονται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus τους παροτρύνω να το κάνουν χωρίς κανέναν δισταγμό, μπορεί να έχει δυσκολίες στην αρχή αλλά η εμπειρία αυτή είναι ανεκτίμητη και στο τέλος δεν θέλεις να γυρίσεις πίσω.

 

Μαρία Μούντριχα

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών.  Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο Università degli Studi di Padova της Ιταλίας για 5 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Το ταξίδι του Erasmus δεν είναι και τόσο εύκολο, όταν όμως φτάσεις στον προορισμό που επέλεξες, καταλαβαίνεις ότι όλη η προσπάθεια άξιζε. Διάλεξα την Πάδοβα της Ιταλίας διότι, έτυχε να μπορώ να αντιστοιχίσω μαθήματα με το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο είναι ανάμεσα στα καλύτερα της Ιταλίας και το επίπεδο σπουδών είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό. Στην καθημερινότητα μπορείς να προσαρμοστείς πάρα πολύ γρήγορα, ειδικά άμα γνωρίζεις και κάποια βασικά ιταλικά, χωρίς αυτό να είναι προαπαιτούμενο καθώς μαθαίνονται πάρα πολύ εύκολα.

Η συνολική εμπειρία στο τέλος με έκανε να έχω τις ωραιότερες αναμνήσεις, δίνοντας μου το κίνητρο να θέλω να τολμήσω πάλι να φύγω, είτε στην Ιταλία είτε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Υ.Γ: Η Βενετία ήταν μόλις 26 λεπτά από την Πάδοβα!!

 

Παναγούλια Μαρία

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών.  Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο Mendel University in Brno της Τσεχίας για 4 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Για εμένα το erasmus ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Ήταν ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσω την πιο δημιουργική δεκαετία της ζωής μου. Έκανα φίλους, ταξίδεψα, βελτίωσα την γνώση των αγγλικών μου, γνώρισα άλλες νοοτροπίες και κουλτούρες, είδα πώς αντιλαμβάνονται και πώς δουλεύουν πάνω στον τομέα της γεωπονίας άλλοι λαοί και φυσικά έμαθα να ζω πιο ανεξάρτητη και να διαχειρίζομαι τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Το συνιστώ σε κάθε φοιτητή καθώς τελειώνοντας το Erasmus, δεν μένει ούτε μια αρνητική ανάμνηση!

 

Αργύρης  Παπαμιχαλόπουλος

Προπτυχιακός φοιτητής  του Τμήματος Επιστήμης  Τροφίμων και Διατροφής  του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 4 μήνες  στο Latvia University of Agriculture, Jelgava της Λετονίας (ακαδημαϊκό έτος 2016-17).

Όταν πρωτοείδα τη νέα συμφωνία με το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ήμουν αποφασισμένος ότι εκεί ήθελα να πάω. Ο λόγος? Ήθελα να πάω σε μια χώρα εντελώς διαφορετική από τη δική μας και σε μια χώρα που ούτε λίγο ούτε πολύ δεν αποτελεί και τον πρώτο μας προορισμό για ευρωπαϊκά ταξίδια. Η Λετονία λοιπόν ήρθε για να εκπληρώσει αυτόν το σκοπό. Δε με πείραζε το γεγονός ότι η περιοχή που βρισκόταν το πανεπιστήμιο δεν ήταν στη Ρίγα. Το δίχως άλλο όλοι οι φοιτητές ζούσαμε στο ίδιο κτίριο εστιών οπότε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή ταξίδι τα διοργανώναμε από κοινού. Επίσης είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και άλλες γειτονικές χώρες (Λιθουανία, Εσθονία κλπ).
Το πανεπιστήμιο μου έδωσε την ευκαιρία να επανεκτιμήσω τις προτιμήσεις μου ως προς την επιστήμη μου και γενικά έμεινα πολύ ικανοποιημένος από την οργάνωση των σπουδών. Τέλος ο σύλλογος του ESN ήταν άκρως βοηθητικός σε όποια στιγμή και αν τον χρειαζόμασταν.
Εύχομαι σε όποιον αποφασίσει να πάρει τη ΜΕΓΑΛΗ απόφαση να μετακινηθεί για ένα διάστημα για σπουδές στο εξωτερικό, να αποκτήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες, να αλλάξει παραστάσεις και να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα κάποιες καταστάσεις ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που θα μείνει μόνος του. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα πολλά δώρα που θα σας δώσει το ERASMUS.

 

Μαρία Πηνελόπη Καλτσίδη

Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Μετακίνηση για 3 μήνες πρακτικής άσκησης στην εταιρία Terapia Urbana, στη Σεβίλλη της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 20MP_KALTSIDI_PHOTO16-17).

Πολλοί θεωρούν ότι το πρόγραμμα Erasmus είναι χάσιμο χρόνου από τις σπουδές. Όσοι όμως έχουν ζήσει την εμπειρία το διαψεύδουν κατηγορηματικά! Προσωπικά εργάστηκα σε ένα γραφείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου και έκανα πράξη όλες μου τις γνώσεις αλλά κέρδισα και πολλές, ενώ ταυτόχρονα απέκτησα εργασιακή εμπειρία, αυτοπεποίθηση πάνω στο αντικείμενο που σπούδασα. Άνοιξα τους ορίζοντες μου παρατηρώντας τον διαφορετικό αλλά και παρόμοιο τρόπο εργασίας αλλά και αντιμετώπισης καταστάσεων από ανθρώπους διαφορετικής χώρας, γλώσσας και κουλτούρας.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αλλά και να κάνω φίλους Erasmus φοιτητές από όλο τον κόσμο και να μοιραστώ μαζί τους στιγμές γνωρίζοντας ένα κομμάτι από τον πολιτισμό τους και τις εμπειρίες τους.

Στην αρχή ο εγκλιματισμός θέλει το χρόνο του αλλά με υπομονή όλα γίνονται! Στην αρχή δυσκολεύτηκα να βρω διαμέρισμα, με αποτέλεσμα να μένω σε κάποιο hostel για πάνω από 2 εβδομάδες. Η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη γιατί δεν μιλούσα ισπανικά αλλά αγγλικά και γαλλικά. Να τονίσω ότι στην εταιρία που δούλεψα όλα ήταν στα αγγλικά, οπότε δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία! Σε όλη τη Σεβίλλη όμως παρόλο που είναι μια τρομερά τουριστική πόλη δεν μιλάνε αγγλικά! Όσο για τον καιρό είχε τρομερή υγρασία (Φλεβάρης-Απρίλης) συγκριτικά με την Αθήνα και η καθημερινότητα ήθελε διαφορετική αντιμετώπιση! Κάθε αρχή και δύσκολη όμως!

Μετά την εγκατάστασή μου σε κάποιο διαμέρισμα και αφού είχα αρχίσει να δουλεύω, γράφτηκα δωρεάν στο κοντινότερο με το διαμέρισμά μου Κέντρο Υγείας με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας για να έχω τον προσωπικό μου γιατρό σε περίπτωση ανάγκης, τον οποίο και χρειάστηκα λόγω ενός κρυολογήματος!

Στη συνέχεια επισκέφτηκα το ESN γραφείο του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης κι έτσι άρχισαν όλα! Πήρα κάρτα sim με ισπανικό αριθμό και κάρτα Erasmus φοιτητή που έδειχνα σε διάφορα μαγαζιά και είχα εκπτώσεις! Έτσι άρχισαν και οι εκδρομές με το ESN γραφείο και με άλλους Erasmus φοιτητές! Κάπως έτσι άρχισε να πλάθεται και η κοινωνική μου ζωή κατά την περίοδο πρακτικής! Να τονίσω ότι πριν ταξιδέψω για τη Σεβίλλη είχα στείλει email στο ESN γραφείο της Σεβίλλης για να αποκτήσω έναν buddy από το γραφείο ο οποίος με θα με βοηθούσε στα διάφορα βήματά μου. Τελικά προς απογοήτευσή μου ήταν επιλεκτικά βοηθητική η συμπεριφορά του buddy μου καθώς μιλούσε τα βασικά αγγλικά! Γενικά σε όλη την Ισπανία υπάρχει το θέμα της αγγλικής γλώσσας, έτσι η γνώση ισπανικών κάνει τη διαβίωση πιο εύκολη!
Η Σεβίλλη είναι μια πανέμορφη πόλη με πλούσια ιστορία και πολλά ενδιαφέροντα μέρη για επίσκεψη. Είναι ήρεμη πόλη με οικονομική ζωή και με ανθρώπους με μεσογειακό ταπεραμέντο. Έχει μια ωραία διαδρομή για τρέξιμο δίπλα στο ποτάμι, όμορφες πλατείες και καταπράσινα πάρκα! Δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες αποστάσεις και με τα δημόσια ποδήλατα που υπάρχουν και το καλά οργανωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μπορείς να πας παντού οικονομικά. Η μεταφορά με λεωφορείο επίσης είναι εύκολη καθώς μπορείς να πας σε όλη την πόλη αλλά και έξω από την πόλη και υπάρχει εφαρμογή στο κινητό που ξέρεις ακριβώς την ώρα που θα έρθει το λεωφορείο. Υπάρχει μικρό metro το οποίο σπάνια χρησιμοποιείται!

Προτείνω σε όλους να αποκτήσουν αυτή την εμπειρία! Ο τρόπος που βλέπεις τη ζωή, οι ιδέες σου, η ευελιξία του χαρακτήρα, ο τρόπος που αντιμετωπίζεις καταστάσεις, ανθρώπους, τον ίδιο σου τον εαυτό αλλάζουν! Μαθαίνεις τη ζωή έξω από τον μικρό κύκλο που ζεις! Υπέροχη εμπειρία! Δε θα την άλλαζα με τίποτα και προτείνω σε όλους να την τολμήσουν!

Αργύρης Σκιαδαρέσης

Skiadaresis1

Μεταπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής  του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Biorenewables Development Center στο York του Ηνωμένου Βασιλείου (ακαδημαϊκό έτος 2013-14).

Είμαι πλέον Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων (Γ.Π.Α.). Το 2014 επισκέφτηκα για 3 μήνες το Κέντρο Βιοανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο York στην Αγγλία, στα πλαίσια εκπόνησης της πρακτικής μου εξάσκησης κατά τη φοίτησή μου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση «Βιοδιεργασίες Τροφίμων και Βιοδιυλιστήρια». Εκεί ασχολήθηκα με την αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανίας τροφίμων μέσω Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας και Πράσινης Χημείας. Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε  έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του Μεταπτυχιακού προγράμματος με Άριστα (9.62/10) και έχοντας λάβει υποτροφία από το πρόγραμμα Erasmus.

Προτείνω σε όλα τα παιδία να πάνε στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Εrasmus, εκπροσωπώντας επάξια το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανα πολλούς φίλους, πέρασα πολύ καλά και θα το ξαναέκανα σίγουρα.

Μαρία-Χριστίνα Καρουμπάκου

karoubakouΜεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Universidad Politécnica de Madrid (UPM) της  Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2013-14)

Μαδρίτη, μια πόλη τόσο ίδια και ταυτόχρονα τόσο διαφορετική από την Αθήνα…Οι ρυθμοί της ζωής είναι πιο ήπιοι, ο κόσμος πολύ ευγενικός και κοινωνικός και η διασκέδαση ισοδύναμη με αυτή της Αθήνας. Η κουλτούρα των ανθρώπων παρουσιάζει αρκετά κοινά σημεία με αυτά των Ελλήνων, αλλά είναι παράλληλα και τόσο διαφορετική. Παρόλα αυτά η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν είναι πολύ δύσκολη. Μοναδικό πρόβλημα ίσως αποτελέσει η μη γνώση αγγλικών των κατοίκων της πόλης, καθιστώντας έτσι την γνώση ισπανικών αναγκαία.

Η συνολική εμπειρία είναι κάτι που κάθε φοιτητής θα έπρεπε να ζήσει, είναι εμπειρία ζωής καθώς η συναναστροφή με νέα άτομα διαφορετικής κουλτούρας αλλάζει τα μέχρι τότε δεδομένα και κατ’ επέκταση διαφοροποιεί τον τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, των ανθρώπων και του εαυτού σου γενικότερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα γυρίσεις το ίδιο άτομο… Καλή διαμονή και διασκέδαση σε όσους αποφασίσουν να κάνουν αυτό το βήμα….

Σοφία Κωστοπούλου

kostopoulouΦοιτήτρια του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Estación Experimental de Zonas Áridas/ Dpt. Desertificación y Geoecología της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Η απόφαση να χρησιμοποιήσω την δυνατότητα που σου δίνει το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα Erasmus, να πραγματοποιήσεις την πρακτική σου άσκηση στο εξωτερικό, ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσα να κάνω. Έζησα σε μία χώρα που πάντα με γοήτευε, δούλεψα σε πραγματικές συνθήκες εργασίας με εξαίρετους ανθρώπους, έκανα φίλους από όλο τον κόσμο, ταξίδεψα και γενικότερα έζησα την πιο υπέροχη εμπειρία της ζωής μου. Συστήνω σε οποιονδήποτε  έχει ακόμα αμφιβολίες για το πρόγραμμα Erasmus, να το τολμήσει και σίγουρα δεν θα θέλει να ξαναεπιστρέψει. Μόνο όταν το έζησα κατάλαβα τι έχανα όσο καιρό δεν το τολμούσα. Ήταν το πιο τρελό και φανταστικό τρίμηνο της ζωής μου!!

 

 

Αναστάσης Καρβούνης

karvounisfoto

Φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 5 μήνες στο Czech University of Life Sciences Prague της Τσεχίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Όσα και αν πω θα είναι λίγα. Γιατί πολύ απλά το Erasmus ήταν για εμένα η πιο όμορφη περίοδος της ζωής μου. Νιώθω πραγματικά πολύ τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω για 5 μήνες σε μια τόσο μαγική πόλη όπως η Πράγα, να γνωρίσω εκατοντάδες ανθρώπους από όλη τη Γη και να πάρω κάτι από τον καθένα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις συζητήσεις μας και τα μαθήματα ξένων γλωσσών που έδινε ο ένας στον άλλο, τα βράδια που 30 άτομα διασκέδαζαν αγκαλιασμένα σε ένα club ή ακόμα και σε ένα μικρό δωμάτιο, τις βόλτες μας εξερευνώντας την πόλη, τις «πολιτιστικές» μας εξόδους σε όπερες και μπαλέτα, τα ταξίδια με την παρέα εντός και εκτός Τσεχίας, τα bbq και τα πικ-νικ στα πάρκα της πόλης, το χιόνι που από έκπληξη έγινε μια λευκή καθημερινότητα, τα μαθήματα στα αγγλικά και την άνεση που κανένα Proficiency δεν μπορεί να σου δώσει, τους ατέλειωτους διαδρόμους με πάμφθηνες, τσέχικες μπίρες στα σουπερμάρκετ και άλλα πολλά, λιγότερο η περισσότερο σημαντικά…

Το Erasmus όμως εκτός από μια γεμάτη εμπειρία ζωής σε αλλάζει και ως άνθρωπο. Σε παροτρύνει να κοινωνικοποιηθείς, να αποκτήσεις περισσότερη ελευθερία και έλεγχο στη ζωή σου, να βρεις τον εαυτό σου και αυτά που σε ευχαριστούν και να αξιοποιείς την κάθε σου μέρα…Και αν ακόμα δε σας έχω πείσει να το προσπαθήσετε απλά σκεφτείτε τι θα κάνατε εσείς αυτούς τους 5 μήνες και κάνετε μια σύγκριση…Το Erasmus είναι ένα όνειρο που όλοι πρέπει να ζήσουν. Μη χάσεις την ευκαιρία! 🙂

Ευαγγελία Γκοτζιά

gotzia

Φοιτήτρια του τμημ. Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 4,5 μήνες στο Czech University of Life Sciences Prague της Τσεχίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Η παραμονή μου στην όμορφη και κρύα Πράγα, αποτελεί ίσως την ομορφότερη και πιο ανέμελη περίοδο της ζωής μου…Μία περίοδος γεμάτη πολλές και ενδιαφέρουσες γνωριμίες, ταξίδια, τρέλες και πολυπολιτισμικές παρέες. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω φοιτητές από τουλάχιστον 15 διαφορετικές χώρες, να ταξιδέψω σε 5 γειτονικά κράτη μαζί με παρέες των 10-20 ατόμων, να βελτιώσω τα αγγλικά μου και να διδαχτώ μαθήματα στα αγγλικά για πρώτη φορά…

Η εμπειρία μου αυτή ήταν πραγματικά μοναδική, καλύτερη απ’ ό,τι μπορούσα να φανταστώ και θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου… Μακάρι να ζήσουν πολλοί φοιτητές ακόμα την εμπειρία αυτή του Erasmus!! Αξίζει!!!

Αναστασία Θωμαΐδη

thomaidi

Φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 3 μήνες στην εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης FeyeCon Netherlands της Ολλανδίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Όταν πήρα την απόφαση να πάω για πρακτική με τον Έρασμο, ήταν μόλις 2 βδομάδες πριν την λήξη της προθεσμίας. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν πολλοί μήνες. Ένα ταξίδι στο όνειρο μου, που μόνο καλά μου πρόσφερε. Μια ακόμα Ιθάκη, με προκλήσεις, νέους ανθρώπους και μια ζωή όλη δική μου να διαχειριστώ. Μια εμπειρία που όλοι αξίζουν να ζήσουν. Να έχετε όραμα και να κυνηγάτε τους στόχους σας! Να είστε ανοιχτόμυαλοι και να κουβαλάτε τον ήλιο μας μέσα σας!

Έτσι κερδίζουμε εμείς οι Έλληνες στη ζωή και προσπερνάμε τα εμπόδια!

 

Τατιανή Παπαδομανωλάκη

tatiani

Φοιτήτρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας. Μετακίνηση για 5 μήνες στο Tallinn Üllikool της Εσθονίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Είναι εμπειρία που αν δε τη ζήσεις δεν μπορείς να τη διανοηθείς, όσες ιστορίες και αν σου πούν!! Κοινωνικοποιείσαι, γνωρίζεις άτομα από διαφορετικές ηπείρους, κάνεις νέους και πολλούς φίλους, κάνεις ταξίδια, σου δίνεται η ευκαιρία να ζήσεις σε μια χώρα τόσο καιρό ώστε να βλέπεις τους τουρίστες σαν να είσαι μόνιμος κάτοικος (και να γελάς)… και πολλές άλλες απερίγραπτες στιγμές. Αξίζει να μπεις στον κόπο να συμπληρώσεις απλώς μερικά χαρτιά και ΈΦΥΓΕΕΕΣ!! ΑΝΤΕ ΑΚΟΜΑ?? Και μην ξεχνάς ότι «ONCE ERASMUS ALWAYS ERASMUS».

 

Μάριαμ Κάσλεκ

KASLEK

Φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Kaposvár University της Ουγγαρίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Η ευκαιρία να κάνω πρακτική στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην πανέμορφη Ουγγαρία, ήρθε εντελώς απροσδόκητα στην ζωή μου. Γνώρισα ανθρώπους από σχεδόν 15 διαφορετικές χώρες, έμαθα μια πολύ ενδιαφέρουσα ξένη γλώσσα (την Ουγγρική) και αποκόμισα τεράστια εργαστηριακή εμπειρία. Επιπλέον έκανα φίλους και μάλιστα είμαι ευπρόσδεκτη όποτε το θελήσω. Το πρόγραμμα Σωκράτης/Erasmus είναι μία εμπειρία που αλλάζει ζωές. Παροτρύνω όσους φοιτητές δεν το έχουν τολμήσει να το κάνουν, είτε πρόκειται για σπουδές είτε για πρακτική. Και κάτι τελευταίο…να προτιμάτε και χώρες όχι και τόσο δημοφιλείς (βλέπε Ουγγαρία..), σας δίνουν κάτι πολύ διαφορετικό και επιπλέον είναι πολύ πιο οικονομικές από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Νίκος Κοτσοβόλης
242482_1625472091805_6705515_oΦοιτητής του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Stockholm Environment Institute της Σουηδίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-2012).

Πάντα η ιδέα της ανακάλυψης ενός άγνωστου τόπου με γοήτευε. Η δυνατότητα, όμως, να γνωρίσω ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να ταξιδέψω σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Λιθουανία ήταν για μένα μία πρόκληση. Επίσης, η ευκαιρία να εργαστώ σε ένα πολύ δημοφιλές Ινστιτούτο, με σημαντική συνεισφορά στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, εμπλούτισε τις γνώσεις μου, το ερευνητικό μου έργο και φυσικά το βιογραφικό μου!

Το ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης με τη μεσαιωνική ρυμοτομία που σε παραπέμπει σε κάτι παραμυθένιο, τα καταπράσινα γραφικά πάρκα, τα νησάκια με τις λίμνες, τα ασιατικά restaurant-buffet και οι ζεστές καφετέριες με τις υπέροχες μυρωδιές είναι κάποιες από τις εικόνες που «ξυπνάνε» στο μυαλό μου όταν ακούω το όνομα αυτής της πόλης. Η οργανωμένη κοινωνική δομή, ο σεβασμός στον εργαζόμενο, οι άνετες και γρήγορες μετακινήσεις και η ποιοτική νυχτερινή ζωή συμπληρώνουν το παζλ των αναμνήσεων που θα αποτελούν για πάντα σημείο αναφοράς στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή.

Αδιαμφισβήτητα, η Σουηδία αποτελεί την ομορφότερη εμπειρία της ζωής μου, ενώ μεγάλο κέρδος αποτελούν και οι δυνατές και ουσιαστικές φιλίες που έκανα αυτό το διάστημα! Προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που διαβάζει αυτές τις γραμμές, να εκμεταλλευτεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία της επιδοτούμενης μετακίνησης και να μην ξεχνάει ποτέ ότι για κάθε ερασμίτη ισχύει «Κάθε μέρα γιορτή, κάθε μέρα κάτι νέο!!» 😉  

Ευγένιος Αγαθοκλέους
AGATHOKLEOUSΦοιτητής Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Centre of Competence for the innovation in the agro-environmental sector (AGROINNOVA) της Ιταλίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-12).

«Το Εράσμους είναι κάτι παραπάνω από μία εμπειρία. Ίσως σημαντικότερο από το πτυχίο και η πύλη για μία άλλη διάσταση. Είχα την αξιόλογη ευκαιρία να εργαστώ σε ένα υψηλής τεχνολογίας περιβάλλον, υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών και να κερδίσω πολλές γνώσεις και μοναδικές εμπειρίες. Έγινα ένα με το προσωπικό και απολάμβανα την κάθε μέρα. Γνώρισα πληθώρα τοπικών παραδόσεων και επισκέφθηκα διάφορες πόλεις ανακαλύπτοντας παραμυθένια τοπία. Τέλος είχα την τύχη να κάνω παρέα με άτομα από τις τέσσερις ηπείρους, γνωρίζοντας έτσι τις δικές τους κουλτούρες, κάτι που ίσως να μην είχα ποτέ την τύχη να γνωρίσω!

Τα όσα κέρδισα δεν γράφονται σε κανένα χαρτί!!! ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ ΕΙΣΤΕ?» 

 

 

Εύη Τσέρου

Φοιτήτρια του Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας. Μετακίνηση για τρεις μήνες στο Centro Nacional de Biotecnologia CNB-CSIC της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-2012).

Η τρίμηνη παραμονή μου στην Μαδρίτη ήταν μια υπέροχη εμπειρία που μου χάρισε τη δυνατότητα να ταξιδέψω αρκετά, να γνωρίσω την ισπανική κουλτούρα αλλά πάνω απ΄ όλα να εργαστώ κάτω από πραγματικές εργασιακές συνθήκες, να μάθω πολλά απ’ αυτό και να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι με στήριξαν σε κάθε στάδιο της εκπαίδευσής μου. Μέσω του προγράμματος ERASMUS ηρθω σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας ενός εργαστηρίου έξω από τα σύνορα της χώρας μας και με βοήθησε να πλησιάσω κατά ένα βήμα το χώρο που πάντοτε μου τραβούσε το ενδιαφέρον.

Χριστίνα Ψαριανού

Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετακίνηση για τρεις μήνες στο Center for the Economics and Management of Aquatic Resources (CEMARE) του Ηνωμένου Βασιλείου (ακαδημαϊκό έτος 2011-2012).

Με τη βοήθεια του προγράμματος ERASMUS μου δόθηκε η ανεκτίμητη ευκαιρία να ζήσω 3 μήνες στην Αγγλία και να κάνω την πρακτική μου άσκηση εκεί. Ήταν μακράν η καλύτερη εμπειρία που είχα ποτέ…! Το να ζεις σε μια πόλη του εξωτερικού, να γνωρίζεις ανθρώπους, καινούργια πράγματα και καταστάσεις, να βλέπεις πώς λειτουργεί το επάγγελμά σου εκεί είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να ζήσεις σαν φοιτητής και δεν πιστεύω πως τίποτε άλλο μπορεί να συγκριθεί με αυτό!!!

Θα παρότρυνα οποιονδήποτε να αδράξει την ευκαιρία και να το ζήσει!!!! Αν το κάνεις δεν θα το μετανιώσεις ποτέ, πάντα θα θυμάσαι και θα συζητάς για αυτό το ταξίδι!!! Η εμπειρία μου αυτή ήταν κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ … !!»

Ιφιγένεια Κύρκου

Φοιτήτρια Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Centro Nacional de Biotecnologia CNB-CSIC της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-12).

Η πρακτική με Erasmus είναι μια πολύπλευρη εμπειρία. Καλύτερα να μην την επιδιώξει όποιος δεν είναι διατεθειμένος να δουλέψει με σίγουρο τουλάχιστον το καθημερινό 8ωρο!
Προσωπικά, μου έδωσε τη δυνατότητα τόσο να εργαστώ στο CNB στην Μαδρίτη με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και ερευνητικές απαιτήσεις σε πραγματικό χρόνο, όσο και να γυρίσω κυριολεκτικά όλη την Ισπανία σε αυτούς τους 3 μήνες. Παράλληλα, γνώρισα ανθρώπους από ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, έκανα  φιλίες και έθεσα νέους στόχους… Και φυσικά η νυχτερινή διασκέδαση δε θα μπορούσε να λείπει (για την Ισπανία μιλάμε εξάλλου..)!

Κοιτάζοντας πίσω συνειδητοποιώ πόσα πολλά πράγματα έζησα με τις φίλες μου, τη Μελισσάνθη και την Εύη, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.

Σταματάω εδώ.. Μια συμβουλή μόνο: Επιδιώξτε το!!

Κανακαράκη Αλεξία-Μαρία

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Γενικού Τμήματος. Μετακίνηση για 3 μήνες στο  Universidad de Castilla-La Mancha  (ακαδημαϊκό έτος 2010-2011).

Ήθελα πάντα να φύγω και αυτό που δεν κατάφερα στα προπτυχιακά έτη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών. Μοναδική εμπειρία, ανεπανάληπτη! Μαθαίνεις τη γλώσσα, την κουλτούρα, ταξιδεύεις, γνωρίζεσαι με παιδιά απ όλα τα μέρη της γης και ταυτόχρονα συγκρίνεις τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου και κατ επέκταση των εργαστηρίων σε σχέση με την Ελλάδα. Μια απολαυστική περιπέτεια!

Θάνος Μπαλαφούτης
Φοιτητής του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής, μετακίνηση για 6 μήνες στο Universidade de Coimbra της Πορτογαλίας (ακαδ. έτος 2009-2010).

Θεωρώ πως το Erasmus είναι μια εμπειρία που πρέπει να την κάνεις πραγματικότητα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ανακαλύψεις πώς σκέπτονται φοιτητές από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης, να ανταλλάξεις απόψεις και να δεις τελικά πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές νοοτροπίας. Επίσης, η επαφή σου με ένα διαφορετικό σύστημα σπουδών σου δίνει ιδέες για τη βελτίωση των σπουδών σου στην Ελλάδα. Το Erasmus ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες μου!!

Εύα Παναγιωτοπούλου

Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετακίνηση για 3 μήνες στο Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) Paris της Γαλλίας (ακαδ.έτος 2009-10).

Η δυνατότητα  εκπόνησης της πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus Placements αποτελεί μία μοναδική και αληθινή εμπειρία ζωής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πνευματική εξέλιξη και ολοκλήρωση ενός ανθρώπου να έχει ερεθίσματα από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, να αλληλεπιδρά με ανθρώπους σε ομαδικό  και διεθνές επίπεδο  και να  έχει σημεία αναφοράς τις παγκόσμιες εξελίξεις καθώς αποκτά άλλες «ταχύτητες». Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη  της πρακτικής στο εξωτερικό είναι η επαφή με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε διεπιστημονικό επίπεδο στο εργασιακό περιβάλλον. Έχοντας λάβει μία μικρή αλλά σημαντική γεύση από την πολυπολιτισμική κουλτούρα των ανθρώπων της Γαλλίας, σε διαπροσωπικό επίπεδο, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσει ο κάθε φοιτητής ότι η εξωστρέφεια σε θέματα κινητικότητας έχει πάρα πολλούς καρπούς να προσφέρει, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Ελένη Νικολογιάννη

Φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, μετακίνηση για 5 μήνες στο University of Pisa της Ιταλίας (ακαδ. έτος 2009-10).

Θα έπρεπε να αρκούν δύο λέξεις μόνο: » Εμπειρία Ζωής! « για να αδράξει κάποιος την ευκαιρία και να φύγει με το πρόγραμμα Σωκράτης/Erasmus στο εξωτερικό.  Σε μία φράση, αυξήθηκε το ενδιαφέρον μου για την Επιστήμη της Γεωπονίας, άνοιξαν ορίζοντες για νέα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά βήματα και απέκτησα πολλούς νέους φίλους, μία καινούργια οικογένεια, τους φοιτητές Erasmus ανά τον κόσμο!

Ροδιάς Ευθύμης

Φοιτητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, μετακίνηση για 3 μήνες στο Aarhus University της Δανίας (ακαδ. έτος 2009 – 2010).

Μπορώ να ομολογήσω ότι κέρδισα πάρα πολλές εμπειρίες από τη μετακίνηση μου στη Δανία μέσω του προγράμματος ERASMUS. Συνοπτικά, έμαθα πολλά πράγματα πάνω στην επιστημονική έρευνα, κέρδισα σημαντική εργασιακή εμπειρία, συνεργασία με σοβαρούς και διακεκριμένους επιστήμονες και, τέλος, συνεργασία και γνωριμία με φοιτητές από διάφορες χώρες. Εύχομαι να ακολουθήσουν κ άλλοι το δρόμο αυτό καθώς επίσης, εύχομαι και το δικό μας πανεπιστήμιο να ανοίγει στους φοιτητές του αυτά τα ‘κρυφά’ μονοπάτια της γνώσης και της εμπειρίας που αποκτάει κανείς όταν ασχολείται με την έρευνα.

Δάφνη-Μαρία Καγκλή
socemp7Φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, μετακίνηση για 3 μήνες στο «Universita degli studi di Verona» (ακαδημαϊκό έτος 2000-2001).
 «Τη δυνατότητα να συνδυάσω τις ακαδημαϊκές μου σπουδές και τα ταξίδια στη χώρα σε συνδυασμό με τις γνωριμίες με παιδιά από χώρες όλης της Ευρώπης και την ικανότητα επικοινωνίας με αυτά, καθώς και τη διατήρηση της ακόμα και μετά την άφιξή μου στην Ελλάδα. Ξέρω πλέον ότι έχω φίλους και είμαι ευπρόσδεκτη στις χώρες τους.
Να μη χάσουν την ευκαιρία να «κάνουν Erasmus», γιατί δεν είναι «χαμένος» χρόνος, μάλλον κερδίζουν πολύ περισσότερο απ’ αυτό που πιστεύουν πριν φύγουν. Χωρίς δεύτερη κουβέντα «να φύγουν με Erasmus».

 

 

 

Νάντια Κουτσούμπα

socemp8

Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, μετακίνηση για 6 μήνες στο «Universitat Hohenheim» (ακαδημαϊκό έτος 1999-2000). «Μέσω του Προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ/Erasmus μου δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσω ένα μέρος των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Hohenheim. Κατά το χρονικό διάστημα των 6 μηνών μπόρεσα να ενημερωθώ για τον τρόπο λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου σε μία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επίπεδο γνώσεων που παρέχεται στους φοιτητές, τις απαιτήσεις των Καθηγητών, καθώς και τις υποχρεώσεις των φοιτητών απέναντί τους. Ιδιαίτερης σημασίας επίσης, θεωρώ τις πληροφορίες που απεκόμισα για τις δυνατότητες πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σπουδών στο χώρο του Πανεπιστημίου Hohenheim.

Τέλος, ανεξαρτήτως των σπουδών μου στον τομέα της Γεωργικής Οικονομίας μεγάλο όφελος από τη συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ/Erasmus θεωρώ και την ουσιαστική βελτίωση, μέσω καθημερινής εξάσκησης, των γνώσεών μου στη γερμανική γλώσσα. Το Πρόγραμμα Erasmus γίνεται στα πλαίσια της βελτίωσης του επιπέδου σπουδών του φοιτητή. Προσωπική όμως άποψη είναι ότι οι προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις που αποκτά κανείς από την παραμονή του σε μια ξένη χώρα υπερτερούν των πανεπιστημιακών γνώσεων. Ευχή μου είναι η Ελλάδα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της να προωθήσει ακόμα περισσότερο το Πρόγραμμα στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Πέρα από τα πλεονεκτήματα για τους φοιτητές αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.»

Γιώργος Αθανασάκης

socemp10

Φοιτητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, μετακίνηση για 3 μήνες στο «Godollo University of Agricultural Sciences» (ακαδημαϊκό έτος 1998-1999). «Μέσω του Προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ /ERASMUS μου δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθώ με πολλά διαφορετικά θέματα είτε στο επίπεδο της παρακολούθησης μαθημάτων είτε στο επίπεδο της έρευνας πάνω σε ένα νέο, άγνωστο κλάδο όπως τα βρυόφυτα, οι λειχήνες και η περιβαλλοντική τους σπουδαιότητα. Ταυτόχρονα βελτίωσα το επίπεδο των ξένων γλωσσών μου με την καθημερινή εξάσκηση, ενώ ήρθα σε επαφή με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, κουλτούρα και είχα την ευκαιρία να αποκτήσω καινούργιους φίλους και να αντιληφθώ νέους τρόπους σκέψης…».

 

Μιχάλης Πατσιαντάς

socemp11

Φοιτητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, μετακίνηση για 3 μήνες στο «Wye College», (ακαδημαϊκό έτος 1998-1999). «Το Πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ERASMUS αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για κάθε φοιτητή να έρθει σε επαφή με ένα εκπαιδευτικό σύστημα διαφορετικό από αυτό που ήδη γνωρίζει από τη εμπειρία του στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Προσωπικά χρειαζόμουν ένα νέο κίνητρο σε ότι αφορά την ολοκλήρωση των σπουδών μου. Πιστεύω ότι οι 3 μήνες που πέρασα στο αγγλικό Ίδρυμα υποδοχής ήταν οι κορυφαίοι της φοιτητικής μου σταδιοδρομίας, καθώς γνώρισα καινούργιους ανθρώπους, άλλους τρόπους διδασκαλίας, σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων. Με έναυσμα αυτή την εμπειρία ελπίζω να ακολουθήσω κάποιο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Εξωτερικό».

 

Μαρία Τριβιζάκη

socemp9

Φοιτήτρια του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, μετακίνηση για 3 μήνες στο University of Bristol (ακαδημαϊκό έτος 1997-1998):

«Βοήθησε πολύ στη βελτίωση της αντίληψης των εργαστηριακών και επιστημονικών μεθόδων και εργασιών. Πλήθος εμπειριών και γνώσεων. Ένα επιπλέον στοιχείο για το Βιογραφικό μου σημείωμα.

Το κυριότερο, η αύξηση του ενδιαφέροντος, η γνώση και η πρακτική για θέματα ανεξερεύτητα από τα ελληνικά Πανεπιστημιακά Εργαστήρια».


 

Έντυπο για την κινητικότητα των φοιτητών:

http://www.iky.gr/ekdoseiss/ekdoseis-erasmus/item/1314-empeiries-foititon-erasmus

Προωθητικό Βίντεο για το πρόγραμμα Erasmus (μέρος του οποίου έχει γυριστεί σε χώρους του ΓΠΑ):

http://www.llp.gr/ergastiria/item/1306-erasmus-iky-hellenic-llp-national-agency-in-greece-2013.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *