Εμπειρίες φοιτητών Erasmus

Δαφνάκη Δήμητρα

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής.

Μετακίνηση για πρακτική εξάσκηση στο  Discovery Center Nonprofit Kft της Ουγγαρίας (Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022).

Αν με ρωτούσες πριν 4 μήνες, θα σου έλεγα ότι εγώ δε θα γίνω έτσι. Δε θα μιλάω συνέχεια για το Erasmus μου όταν γυρίσω. Δε θα ζαλίζω τους φίλους μου με φωτογραφίες και ιστορίες. Δε θα είμαι κουραστική, γιατί δε νοιάζει κανέναν.

Ε τώρα που έχω πλέον επιστρέψει, μπορείς να μαντέψεις πόσο καλά πήγε αυτό… Είναι απλώς αδύνατο να αντισταθείς.

Είναι τόσο μεγάλο μάθημα, τόσο αξέχαστη εμπειρία, τόσο σπουδαίο βήμα. Μπορεί να σου ακούγονται κλισέ όλα αυτά (και είναι), αλλά υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος για αυτό: Ισχύουν 100%!

Οπότε το μόνο που θα σου πω είναι δοκίμασέ το και δε θα το μετανιώσεις. Εγώ πήγα στη Βουδαπέστη, με την οποία είμαι πλέον ερωτευμένη, και έκανα πρακτική για 4 μήνες στην υπέροχη ομάδα του Discovery Center. Αλλά όπου και να επιλέξεις να πας, θα ισχύουν εξίσου όσα είπα και απλά δε θα θες να τελειώσει.

Τι θέλεις να σου πω; Το πόσο όμορφη πόλη είναι; Το πόσα πράγματα είδα και έμαθα δουλεύοντας εκεί; Το πόσο καταπληκτικούς ανθρώπους γνώρισα; Το πόσο διαφορετικός θα είσαι γυρνώντας στην Ελλάδα; Σε πόσα άλλα μέρη μπορείς να ταξιδέψεις από εκεί; Δε θέλω να σου κάνω spoil. Θα το ανακαλύψεις μόνος σου και θα με θυμηθείς.

«The biggest challenge of your Erasmus is to leave» λένε και δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Go for it χωρίς δεύτερη σκέψη και thank me later!

 

 

Νικοπούλου Ευσταθία

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής.

Μετακίνηση για πρακτική εξάσκηση στο  Geonardo Environmental Technologies Ltd. της Ουγγαρίας (Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022).

Καλοκαίρι 2021. Τέλη Αυγούστου. Μονοήμερη εκδρομή στον Κόρφο. Ένα ήρεμο απόγευμα δίπλα στη θάλασσα απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Και θα μου πεις τώρα «Τι σχέση έχουν όλα αυτά;». Και θα σου απαντήσω πως για μένα τότε άρχισαν όλα.

Τότε ήταν που άρχισα να σκέφτομαι τα επόμενά μου βήματα. Το επόμενο και τελευταίο μου έτος ως φοιτήτρια (προπτυχιακή, τουλάχιστον). Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι αυτή ήταν η τελευταία μου ευκαιρία. Και τότε άρχισε και το άγχος μαζί με λίγο πανικό κάπου ανάμεσα (κλασική Έφη, αγχωνόμαστε προκαταβολικά για να είμαστε σίγουροι).

Για μένα το Erasmus+ πάντα φάνταζε σαν όνειρο. Λατρεύω το αντικείμενό μου και ανυπομονώ να δουλέψω πάνω σε αυτό και ακόμα περισσότερο λατρεύω τα ταξίδια. Τι θα μπορούσε να τα συνδυάσει καλύτερα σε αυτό το στάδιο της ζωής μου; Άλλωστε, είχα ήδη 2 μήνες Πρακτικής Άσκησης που έπρεπε να ολοκληρωθούν για να μπορέσω να πάρω το πτυχίο μου. Όσο σκεφτόμουν και σκεφτόμουν και σκεφτόμουν, χτύπησε το τηλέφωνο. Μου έκαναν μια πρόταση για μια προσωρινή θέση εργασίας μέχρι το τέλος του έτους και αμέσως τα κομμάτια ενώθηκαν. Θα ξεκινούσα αμέσως δουλειά για να μπορέσω να καταφέρω επιτέλους να στηρίξω οικονομικά αυτό το όνειρο ετών που μέσα σε μια στιγμή μεταμορφώθηκε σε ξεκάθαρο πλάνο για το άμεσο μέλλον. Ο ενθουσιασμός μου σε άλλο επίπεδο. Μου το χρωστούσα.

Fast forward στο σήμερα. Νιώθω πολύ περίεργα και ακόμη δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω αυτό που έζησα. Νιώθω πως όλα έγιναν σε μια στιγμή. Αυτά που κάποτε φάνταζαν σαν ατελείωτη χαρτούρα, ώρες αναζήτησης και συνεννοήσεων για την εύρεση φορέα, χίλια δύο πράγματα που πρέπει να κανονιστούν σωστά πριν φύγεις, για όλα αυτά ξαφνικά θα έδινα τα πάντα για να τα ζήσω άλλη μία φορά. Για τις στιγμές που έζησα εκεί δεν το συζητάω καν. Δεν μπορώ να περιγράψω μέσα σε λίγες γραμμές αυτό το μοναδικό ταξίδι. Μπορεί όλο αυτό να σου ακούγεται γνώριμο, μπορεί τελικά όλοι εμείς που πήραμε την απόφαση να κάνουμε αυτό το βήμα να λέμε συνεχώς τα ίδια· «Αξέχαστη εμπειρία», «Εμπειρία ζωής» και άλλα τέτοια τετριμμένα. Αλλά στο εγγυώμαι ότι είναι η αλήθεια και έχεις την ευκαιρία να το διαπιστώσεις. Πάντα την είχες. Μην τη χάσεις! Και στην τελική τόση ώρα διαβάζεις αυτό το κείμενο, στη χαρτούρα θα κολλήσεις τώρα; Μια απόφαση είναι και για να είσαι ήδη εδώ, σημαίνει ότι έχει γίνει ήδη το πρώτο βήμα. Μην το αφήσεις τώρα και θα με θυμηθείς!

Και επειδή έχεις αρκετή δουλίτσα να κάνεις τώρα, θέλω να πω μόνο κάτι τελευταίο. Έβγαλα πάρα πολλές φωτογραφίες. Το εννοώ, πάρα πολλές. Αλλά αυτή η μία έχει ξεχωρίσει για μένα. Είναι από τις λίγες αυθόρμητες που έχω από τη Βουδαπέστη, ο καιρός είναι μουντός και αδικεί το τοπίο, εγώ φοράω μαύρα, ο εντυπωσιακός Δούναβης αντικατοπτρίζει τη μουντάδα του καιρού και το Κτίριο του Κοινοβουλίου, που δε θα σταματήσω ποτέ να κοιτάζω με δέος, ο καθένας θα συμφωνούσε ότι δε φαίνεται και τόσο εντυπωσιακό εδώ. Κι όμως. Για εμένα αυτή είναι η πιο φωτεινή φωτογραφία που έχω. Και όλα αυτά τα συνοψίζει ένα από τα αγαπημένα μου quotes: “You glow differently when you’re actually happy” («Λάμπεις διαφορετικά, όταν είσαι πραγματικά ευτυχισμένος»).

 

Δάφνη Κούτση – Ευθύμης Κασούτσας

Προπτυχιακοί Φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής

Μετακίνηση για σπουδές στο Slovak Agricultural University in Nitra (Ακαδημαϊκό έτος 2021-22).

 

Έπειτα από 5 μήνες στο εξωτερικό σίγουρα όλοι μπορούμε να πούμε ότι έχουμε γυρίσει διαφορετικοί άνθρωποι. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο πλέον έχει αλλάξει και σε αυτό, σίγουρα, συνέβαλε το πρόγραμμα Erasmus για σπουδές.

Η επιλογή της χώρας δεν έχει και πολλή σημασία, μιας και ερασμίτες υπάρχουν σε κάθε πόλη με πανεπιστήμιο. Σίγουρα.

Εμείς επωφεληθήκαμε από την επιλογή μας να σπουδάσουμε στη Νίτρα, μια φοιτητούπολη χτισμένη στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, με το σύνηθες αρχιτεκτονικό σχέδιο των Σλοβάκικων πόλεων, φιλική στους πεζούς και τους ποδηλάτες. Μπορεί να θαυμάσει κανείς το ιστορικό κάστρο και την αρχιτεκτονική στο κέντρο της πόλης μέσα σε μία μέρα. Όντας μόλις 1,5 ώρα μακριά από την Μπρατισλάβα, οι επισκέψεις μας εκεί ήταν συχνές, αφού οι επιλογές για νυχτερινή ζωή είναι περισσότερες. Η Σλοβακία είναι μια καταπράσινη χώρα με μαγευτικά πράσινα εναλλασσόμενα τοπία ανάλογα με την εκάστοτε εποχή. Επίσης, σαν κάθε χώρα της κεντρική Ευρώπης, συνορεύει με πολλές άλλες χώρες και λόγω της περιορισμένης έκτασής της, οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές. Συνεπώς, αυτό μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε πολλά συναρπαστικά ταξίδια εντός και εκτός Σλοβακίας.

Το Σλοβάκικο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Νίτρας δεν το λένε τυχαία πράσινο, αφού συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις και ημερίδες ενημέρωσης για το περιβάλλον και τη γεωργία. Τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο είναι στα αγγλικά, όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για εμάς που ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε τις ακαδημαϊκές μας δεξιότητες. Άξιο να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν καθηγητές με ουσιαστική γνώση των μαθημάτων που διδάσκουν και που είναι πρόθυμοι να απαντήσουν στις απορίες μας. Βέβαια, υπάρχουν και μερικοί καθηγητές με τους οποίους αντιμετωπίσαμε προβλήματα συνεννόησης, όπως ελλιπή ανταπόκριση στα μηνύματα ή και ασυνέπεια διεξαγωγής των μαθημάτων τους. Φυσικά, θα θέλαμε να αναφερθούμε και σε κάτι που μας ενθουσίασε, το οποίο δεν είναι άλλο από τα εξοπλισμένα εργαστήρια, στα οποία είχαμε πλήρη συμμετοχή. Επιπλέον, οι φάρμες του Πανεπιστημίου βρίσκονται έξω από την πόλη και η μετάβαση σε αυτές γίνεται με πούλμαν της ακαδημαϊκής κοινότητας (απόσταση 15 λεπτών). Η εβδομαδιαία τριβή με τα ζώα στις φάρμες (χοίροι, πρόβατα, κατσίκια και άλογα) μας έδωσε την ευκαιρία να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο παρατηρώντας τα και να κατανοήσουμε εις βάθος το αντικείμενο των σπουδών μας.

Οι Σλοβάκοι, σαν λαός, φαίνονται να είναι απόμακροι και κλειστοί. Όμως, όταν κάποιος μπει στη διαδικασία να τους γνωρίσει, ακολουθώντας τις συνήθειες και τα έθιμά τους, γρήγορα θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για έναν φιλικό λαό που χωρίς να συντρέχει κάποιος ουσιαστικός λόγος πάντα βρίσκουν την ευκαιρία να γιορτάσουν! Ωστόσο, λόγω της φύσης του προγράμματος, συνήθως βρισκόμασταν με αντίστοιχους φοιτητές Erasmus άλλων κρατών (Ισπανία, Ιταλία κ.α.). Η Νίτρα ως μια μικρή πόλη, κατάφερε να μας φέρει κοντά με τους υπόλοιπους ερασμίτες και να δημιουργήσουμε μία πολυπολιτισμική παρέα με την οποία ταξιδεύαμε ανελλιπώς. Έχοντας ένα βασικό κορμό, η παρέα ενάλλασσε πρόσωπα, ανάλογα με το ακαδημαϊκό πρόγραμμα του καθενός και τους στόχους του ταξιδιού. Δεν ήταν λίγα τα βράδια που συναντιόμασταν στις πρόσφατα ανακαινισμένες εστίες του Πανεπιστημίου για να μαγειρέψουμε μιας και εμείς τρώγαμε αργά, ενώ οι Σλοβάκοι γύρω στις 6 μ.μ..

 Όπως όλος ο κόσμος, έτσι και εμείς βιώσαμε μια περίοδο covid με πιο σκληρά μέτρα και διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία όμως έληξαν αρχές Μαρτίου. Την ίδια περίοδο ο πόλεμος της Ουκρανίας συνέβη και όπως είναι αναμενόμενο δεν πέρασε αδιάφορος. Η Σλοβακία ως γειτονική χώρα φιλοξένησε πρόσφυγες που είχαν ανάγκη. Ακόμα και η Νίτρα φιλοξένησε στους χώρους της φοιτητικής εστίας ουκρανούς πολίτες, παρέχοντάς τους τροφή και στέγη δωρεάν.

Η εμπειρία μας από το πρόγραμμα Erasmus σίγουρα είναι θετική. Αναπτύξαμε γνώσεις γύρω από το αντικείμενο που σπουδάζουμε και αγαπάμε, είδαμε νέες τεχνικές και σύγχρονες μεθόδους που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα, γνωρίσαμε νέα άτομα και αναπτύξαμε γερές φιλίες που θα κρατήσουν στον χρόνο και το πιο σημαντικό είναι ότι ταξιδέψαμε, είδαμε, χαρήκαμε, απολαύσαμε. Τα κύρια συναισθήματα που νιώθουμε όταν ανατρέχουμε στις στιγμές αυτών των μηνών είναι χαρά, αγάπη και νοσταλγία. Αν κάποιος διαβάζει αυτό το κείμενο και σκέφτεται να πάει Erasmus, αλλά νιώθει ανασφάλεια, μετά σιγουριάς τον παροτρύνουμε να το δοκιμάσει. Το Erasmus είναι μια εμπειρία που μένει αξέχαστη, είμαστε ευγνώμονες που το ζήσαμε και θα θέλαμε να το ξαναζήσουμε.

 

Χαραλαμπίδη Ελίζα

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής

Μετακίνηση για πρακτική άσκηση στο Mediterranean Centre for Environmental Studies CEAM Ισπανία (Σεπτέμβριος 2021-Ιανουάριος 2022)

Πραγματοποίησα την 4μηνη πρακτική μου στο Ινστιτούτο CEAM (Centro de Estudios Ambientales del Mediterráneo), στο Alicante της Ισπανίας. Η πρακτική μου περιελάμβανε πολλά στάδια της πειραματικής διαδικασίας που είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση μιας περιβαλλοντικής έρευνας και μου έδωσε την δυνατότητα να εστιάσω στα πιο ενδιαφέροντα για εμένα κομμάτια. Κατά τη διάρκεια των 4 μηνών, πραγματοποιήθηκαν πολλές ημερήσιες επισκέψεις σε ορεινές και μη περιοχές μελέτης, καθώς και μια 4ήμερη επίσκεψη σε ένα λατομείο το οποίο βρισκόταν σε στάδιο αποκατάστασης. Όλοι οι συνάδελφοι ήταν πάρα πολύ συμπαθητικοί και βοηθητικοί, και ειδικά ο υπεύθυνος του προγράμματος. Ως προς την πόλη, το Αλικάντε είναι μια όμορφη, παραθαλάσσια πόλη με έντονο τουρισμό και καλό καιρό τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου.  Θα έλεγα πως προσφέρει έναν ήρεμο ρυθμό ζωής και δίνει την ευκαιρία επίσκεψης πολλών μικρών πόλεων και χωριών στις γύρω περιοχές. Σίγουρα θα συνιστούσα τη συγκεκριμένη πρακτική στους συμφοιτητές μου.

 

 

Βλαχάκη Ζαχαρένια

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής

Μετακίνηση για πρακτική άσκηση στην εταιρεία InFarm – Indoor Urban Farming GmbH στο Βερολίνο, Γερμανία (Αύγουστος-Οκτώβριος 2021)

East Side Gallery of Berlin Wall

Σίγουρα δεν μπορώ να σας περιγράψω σε μια μικρή αναφορά τους τρεις γεμάτους μήνες της ζωής μου στο Βερολίνο, αλλά θα προσπαθήσω συνοπτικά να σας πω το πόσο ευγνώμων είμαι για αυτήν μου την εμπειρία.

Ενώ λοιπόν ήμουν και εγώ ένα από τα παιδιά όπου ο κορονοϊός τους στάθηκε εμπόδιο αρχικά, κατάφερα να πραγματοποιήσω την πρακτική μου άσκηση στο εξωτερικό και μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου μέχρι στιγμής!

Η μετακίνηση μου είχε καθοριστεί για το διάστημα Απρίλη-Ιούνη του 2021, αλλά στην πραγματικότητα των δύο τελευταίων χρόνων όπου όλα είναι αβέβαια και τίποτα δεν μπορεις να προβλέψεις, κατάφερα να νοσήσω με covid-19 λίγες μέρες πριν την αναχώρησή μου με αποτέλεσμα να ακυρώσω το ταξίδι μου. Με την βοήθεια του Γραφείου Ευρωπαϊκών  προγραμμάτων όμως, με το οποίο βρισκόμουν σε συνεχή επικοινωνία όπως και με τον φορέα υποδοχής μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να επαναπρογραμματίσω την μετακίνησή μου για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Αρχικά δεν σας κρύβω ότι οι μήνες πριν την αναχώρησή μου ήταν αρκετά αγχωτικοί και υπήρχαν αρκετές δυσκολίες στην εύρεση κατοικίας και σε γραφειοκρατικά θέματα που με έκαναν να αμφιβάλλω αν θα τα καταφέρω. Σήμερα όμως έπειτα από την εμπειρία μου, που με έχει ωριμάσει σαν άνθρωπο τόσο στον τρόπο σκέψης όσο και στον τρόπο που αντιμετωπίζω τα προβλήματά μου, θεωρώ ότι αυτές οι δυσκολίες δεν είναι τίποτα.

Η ζωή μου στο Βερολίνο ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου καθώς κατάφερα να συνδυάσω επιτυχώς σκληρή εργασία αλλά και κοινωνική ζωή. Η δουλειά μου στην Infarm αν και απαιτητική, ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και ο χρόνος περνούσε ευχάριστα  με τους συναδέλφους μου να είναι ιδιαίτερα θερμοί προς εμένα και τους άλλους πρακτικάριους. Η Infarm από μόνη της είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εταιρεία που ασχολείται με την καθετοποιημένη παραγωγή φυτών (vertical farming) με καινούριες τεχνολογίες και στο εργαστήριό της που στεγάζεται στο Spandau του Βερολίνου, κύριος στόχος των πειραμάτων είναι η εύρεση αποδοτικότερων τρόπων παραγωγής με την ελάχιστη κατανάλωση σε ενέργεια και χώρο. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου, η εταιρεία μου έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχω σε αρκετά προγράμματα και σεμινάρια και με εμπιστεύτηκε με αρκετές ευθύνες και αρμοδιότητες.

Όσον αφορά το κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο,  είδα και γνώρισα άτομα από όλον τον κόσμο -καθώς το περιβάλλον της εταιρείας αλλά και του Βερολίνου είναι πολυπολιτισμικό- έχτισα δυνατές φιλίες και μοιράστηκα αξέχαστες στιγμές. Ταξίδεψα σε τρεις χώρες που θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες αν το Βερολίνο δεν είχε ήδη τόσα πολλά να δεις και να κάνεις. Βελτίωσα το επίπεδο των αγγλικών μου και όχι μόνο.

Το Εράσμους ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να έχω κάνει στον εαυτό μου, ήταν ένα σχολείο ζωής και μια εμπειρία που ο καθένας πρέπει να ζήσει.

Προς τους μελλοντικούς ερασμίτες- Μην το σκέφτεστε! Τολμήστε!

 

Φίλιππος-Γεώργιος Ἑξάρας

Προπτυχιακός φοιτητής τοῦ Τμήματος Ἀγροτικής Οικονομίας καὶ Ἀνάπτυξης

Μετακίνηση γιά πρακτική στὸ Agremo  τῆς Σερβίας (Ἀκαδημαϊκό ἐτος 2020-21)

            Ἡ εἴδηση ὅτι μπορῶ νὰ ἐκπονήσω μέρος τῆς πρακτικῆς μου στὸ ἐξωτερικό, ἀντίηχησε στὰ αὐτιὰ μου πρώτη φορὰ τὸν Σεπτέμβριο τοῦ 2020 ὅταν βρισκόμουν σ’ἕνα Youth Exchange (YE) στὴν Οὐκρανία καὶ ἦταν ἀρκετὸ ὥστε νὰ θέλω πάση θυσία να ζήσω αὐτὴν τὴν ἐμπειρία. Μόλις γύρισα στὴν Ἑλλάδα ξεκίνησα νὰ ψάχνω γιὰ τὸν φορέα τῆς πρακτικῆς μου. Στὴν ἀρχὴ ἔψαχνα ἄναρχα, χωρὶς συνοχὴ στὸ μυαλὸ μου, ὅμως πολὺ ἄμεσα ξεκίνησα νὰ ἀναζητῶ πιὸ στοχευμένα καὶ μάλιστα σὲ χῶρες τῆς ἀρεσκείας μου, ὅπως ἡ Σερβία. Βρῆκα ποικίλες ἐταιρεῖες καὶ ὀργανισμοὺς καὶ ἔστειλα βιογραφικά, ὠστόσο ἡ ἀπήχηση ἦταν πενιχρὴ καὶ οἱ μέρες περνοῦσαν. Ευτυχῶς 2 ἐβδομάδες πρὶν τὴν λήξη τῆς προθεσμίας μία ἐταιρεῖα, ὀνόματι Agremo μὲ ἔδρα τὸ Βελιγράδι-πρωτεύουσα τῆς Σερβίας-μοῦ ἀπάντησε θερμῶς καὶ θετικῶς γιὰ τὴν μεταξὺ μας συνεργασία. Οἱ μῆνες πέρασαν καὶ ὅλες οι γραφειοκρατικὲς διαδικασῖες εἶχαν πραγματοποιηθεῖ μὲ πάσα επιτυχία καὶ ἄριστη καθοδήγηση απὸ τὸ Γραφεῖο Ευρωπαϊκῶν Προγραμμάτων καὶ κάπου στὰ μέσα Ἰουλίου βρισκόμουν στὸ διαμέρισμὰ μου στο Βελιγράδι. Ἡ ἐμπειρία, μόλις ξεκινοῦσε!

                Πέρασε περίπου μία ἑβδομάδα μέχρι νὰ ξεκινήσει ἡ πρακτικὴ μου καὶ ἐντὸς αὐτῆς πρόλαβα νὰ εγκλιματιστῶ καὶ νὰ ετοιμάσω πλήρως τὸ διαμέρισμὰ μου, ὥστε νὰ τὸ ἀποκαλῶ «σπίτι μου».

                Ἦταν Δευτέρα ὅταν ὁ ὑπεύθυνὸς μου ἦρθε καὶ μὲ πῆρε ἀπὸ τὸ σπίτι μου γιὰ νὰ πᾶμε στην εταιρεῖα, ἡ ὁποία βρισκόταν στὸ Μπλόκ 66 στὸ Νέο Βελιγράδι, δηλαδὴ περίπου 20 λεπτὰ μὲ τὸ τραμ ἀπὸ τὸ μέρος ὅπου διέμενα. Δυστυχῶς λόγω τῶν ἔκτακτων μέτρων ἐξ αἰτίας τοῦ κορονοϊοῦ-ὅπως πολλὲς ἐταιρεῖες ἔπραξαν-ἄλλαξαν γραφεῖα καὶ μεταφέρθηκαν σὲ μικρότερης χωρητικότητας, διότι πλέον ἡ ἐργασία γίνεται κυρίως ἐξ αποστάσεως. Ἀπογοητεύτηκα ποὺ δὲν θὰ εἶχα τὴν δυνατότητα νὰ γνωρίσω ὅλους τοὺς συναδέλφους μου ἀλλὰ δέν μποροῦσα νὰ κάνω κάτι γι’αυτό. Ὁ ὑπεύθυνὸς μου μὲ σύστησε σὲ μερικοὺς συναδέλφους ὅπου βρίσκονταν στὸ χῶρο καὶ τους ἐξήγησε τὸν λόγο ὕπαρξῆς μου στὴν ἐταιρεία καὶ ἐκεῖνοι μὲ καλωσόρισαν έγκαρδίως.

                Στὶς ἑπόμενες μέρες ἡ ἐκπαίδευσὴ μου κυλοῦσε ὀμαλῶς καὶ εἶχα ἐξαιρετικὴ συνεργασία-τόσο δια ζώσης, ὅσο καὶ ἐξ ἀποστάσεως. Τὸ πρῶτο μέρος τῆς πρακτικῆς μου, περιελάμβανε τὴν ἐκπαίδευσὴ μου πάνω στὸν τομέα τῆς Γεωργίας Ἀκριβείας. Ἡ Agremo πρόκειται γιὰ μία start-up ἐταιρεῖα, ἡ ὁποία ἰδρύθηκε τὸ 2014 καὶ ἐξειδικεύεται στὴν Γεωργία Ἀκριβείας μὲ Remote Sensing. Τουτέστιν ἔχει ἀναπτύξει ἕνα ἰδιοφυὲς λογισμικὸ βασισμένο στὴν Τεχνιτὴ Νοημοσύνη (ΑΙ) καὶ λαμβάνοντας ὁ γεωργὸς φωτογραφικὲς λήψεις τοῦ ἀγροῦ του μὲ τὴν βοήθεια ἑνὸς drone, μπορεῖ νὰ πραγματοποιήσει πάνω ἀπὸ 25 διαφορετικὲς καὶ ἀπαιτητικὲς ἀναλυσεις μὲ τεράστια ἀκρίβεια (ἡ ὁποία συνεχῶς βελτιώνεται) σὲ πάνω ἀπὸ 80 διαφορετικὰ εἴδη καλλιέργειας.

                Ἐντὸς τοῦ πρώτου μῆνα εἶχα ἐξοικειωθεῖ σὲ ὑψηλὸ βαθμὸ τόσο μὲ τὸ πρόγραμμα (software), ὅσο καὶ μὲ τὸ τὶ πραγματοποιεῖ ἡ κάθε ἀνάλυση καὶ πῶς διενεργεῖται. Ἐπὶ ἑβομαδιαῖας βάσης, παρουσίαζα τὶς γνώσεις ποὺ ἀποκόμιζα καὶ ἀξιολογούμουν ἀπὸ τὸν μέντορὰ μου.

                Κατὰ τὸν δεύτερο μῆνα-ἐφοσον εἶχα ἐκφράσει το ενδιαφέρον μου-γιὰ τὶς πωλήσεις καὶ τὸ μάρκετινγκ, ἐντάχθηκα στὸ ἀντίστοιχο τμῆμα. Οἱ συνάδελφοὶ μου ἦταν πρόθυμοι νὰ μοῦ διδάξουν πολλὰ πάνω στὸν τομέα τοῦ μάρκετινγκ καὶ μοῦ παρουσίασαν ἀναλυτικῶς πῶς ἡ ἐταιρεῖα προσελκύει πελάτες. Προσωπικὰ ἔχοντας μεγάλη κλίση στὸν τομέας τῶν πωλήσεων, ἔμαθα τεχνικὲς καὶ tips ὅπου δὲν γνώριζα καὶ μοῦ δώθηκε ἐπίσης ἡ εὐκαιρία νὰ ἐπικοινωνήσω μὲ πελάτες τόσο ἠλεκτρονικῶς ὅσο καὶ τηλεφωνικῶς, προκειμένου νὰ τους παρουσιάσω τὸ προϊὸν μας. Κατ’ἐμὲ ἀποτέλεσε τὸν καλύτερο μῆνα ἐξ αἰτίας τοῦ περιεχομένου του.

                Στὰ μέσα τοῦ Σεπτεμβρίου, μὲ τὴν θερμοκρασία νὰ ἔχει ὑποχωρήσει αἰσθητά, καταφέραμε καὶ πραγματοποιήσαμε workshop ἀλλὰ καὶ ἐκπαιδευτικὴ πτήση drone. Καθότι τὰ drones ἀποτελοῦν τὸ ἐργαλεῖο-κλειδὶ γιὰ νὰ μπορέσει κανεὶς νὰ χρησιμοποιήσει τὸ πρόγραμμα τῆς Agremo, εἶναι ἀπαραίτητο νὰ γνωρίζεις τόσο ὀρισμένες τεχνικὲς πληροφορῖες καὶ λεπτομέριες, ὅσο καὶ τὸ πῶς νὰ πραγματοποιεῖς πτήσεις καὶ χαρτογράφηση ἑνὸς ἀγροῦ μὲ αὐτό. (αύτοματοποιημένες καὶ μὴ).

                Δυστυχῶς μὲ τὸν ἐαυτὸ μου νὰ εἶναι ἀπασχολημένος στὴν πρακτική, ἀλλὰ καὶ στὴν ἔντομη κοινωνικὴ ζωὴ ὅπου εἶχα ἀναπτύξει τόσο μὲ ντόπιους, ὅσο καὶ μὲ ἄλλα παιδιὰ ὅπου ἐκπονοῦσαν τὸ δικὸ τους Erasmus στὸ Βελιγράδι, οἱ μέρες πέρασαν καὶ δὲν συνειδητοποίησα ὅτι ὁ Σεπτέμβριος τελείωνε καὶ θὰ ἔπρεπε νὰ ξεκινήσω τὸ ταξίδι τῆς ἐπιστροφῆς. Ἐπιστροφή στὴν Ἑλλάδα…ἀλλὰ καὶ στὴν πραγματικότητα. Εὔχομαι καὶ ἄλλα ἄτομα νὰ βροῦν τὸ ἐνδιαφέρον καὶ νὰ ζήσουν μία ἐμπειρία μὲ τὸ Erasmus, διότι δὲν εἶναι μόνο ἡ πρακτικὴ ἤ οἱ σπουδές, εἶναι ἕνα συνονθύλευμα πραγμάτων, πληροφοριῶν, συναισθημάτων καὶ ἐμπειριῶν ποὺ μόνο μέσω αὐτοῦ τοῦ προγράμματος μπορεῖ νὰ τὰ βιώσει κανεῖς.

 

Γκιόκα Σάρα

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου

Μετακίνηση για πρακτική στο Friesland Campina Innovation Center της Ολλανδίας (Ακαδημαϊκό έτος 2020-21)

 

Μετά από έναν χρόνο καραντίνας και αφού ήδη είχε ακυρωθεί μια φορά η πρακτική μου, το καλοκαίρι του 2021 κατάφερα να πραγματοποιήσω το Erasmus μου, που 2 χρόνια περίμενα.  Δεν νομίζω πως ένα κείμενο είναι αρκετό να περιγράψει πόσο όμορφη ήταν η εμπειρία μου!

Κάθε μέρα, ξυπνούσα στις 7 έπαιρνα το ποδήλατο μου και μέσα στην ομίχλη έφτανα στο εργαστήριο. Ο υπεύθυνος μου και η υπόλοιπη ομάδα του πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργαζόμουν, ποτέ δεν παρέλειψαν να με κάνουν να νιώθω μέλος της ομάδας. Μου έδιναν την ελευθερία να πειραματιστώ και να εξοικειωθώ με το εργαστήριο και κάπως έτσι οι μέρες γέμιζαν.

Τα απογεύματα ήταν γεμάτα επιλογές, από μια βόλτα στο κέντρο του Wageningen, μια ποδηλατάδα, μια βουτιά στο ποτάμι (όσο κρατούσε ο καιρός), μαθήματα χορού, μικρές συναυλίες γύρω απ’την πόλη ή δείπνα με τους συγκατοίκους μου, όπου μαγειρεύαμε μαζί πεντανόστιμα παραδοσιακά φαγητά από διάφορες χώρες. Τα Σαββατοκύριακα άν δεν έκανα κάποιο ταξίδι σε κάποια γύρω πόλη, τα περνούσα στην υπαίθρια αγορά του Σαββάτου κάνοντας τα ψώνια της εβδομάδας, συναντώντας φίλους, πίνοντας καφέ και ύστερα τρώγοντας πατάτες τηγανιτές από το stand στην αγορά. Like a little ritual.

Πέρα από τα όμορφα μέρη και το μαγευτικό χωριουδάκι του Wageningen, με το ατελείωτο πράσινο και τα αμέτρητα ποδήλατα, το σημαντικότερο πράγμα που κέρδισα κατά την μετακίνηση μου ήταν, με διαφορά, οι φιλίες που έκανα. Άτομα από διάφορα μέρη του κόσμου που μου έδωσαν πολλά και με βοήθησαν να μάθω καινούργια πράγματα για τον εαυτό μου!

Σίγουρα το Wageningen κέρδισε μια μεγάλη θέση στην καρδιά μου. Μια ανεκτίμητη εμπειρία που ανεπιφύλακτα προτείνω!

 

Στάβαρη Άννα

Προπτυχιακή φοιτήτρια Τμήματος Βιοτεχνολογίας

Μετακίνηση για πρακτική άσκηση στο Institute of Organic Chemistry and Biochemistry of the Czech Academy of Sciences  της Τσεχίας   (Ακαδημαϊκό έτος 2020-21)

Ονομάζομαι Άννα και με το πρόγραμμα του “Erasmus +” πραγματοποίησα τρίμηνη πρακτική σε ένα ινστιτούτο στην Πράγα. Αρχικά είχα κάνει αίτηση το 2020 αλλά λόγω του κορωνοιού δεν κατάφερα να φύγω με αποτέλεσμα να μπω σε μια φάση αιτήματος επιστροφής χρήματων από την αεροπορική και την ασφαλιστική. Εν τέλη μετά από πολλά κατάφερα και επικοινώνησα ξανά με το ινστιτούτο και με δέχτηκαν οπότε ένα χρόνο μετά κατάφερα να πάω και να μείνω στην Πράγα. Η εμπειρία ήταν απίστευτη, το εργαστήριο που δούλευα απίστευτα οργανωμένο και η πόλη πανέμορφη. Εξάσκησα τα αγγλικά μου μετά από καθημερινή επικοινωνία και ένιωσα μεγάλη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό μου. Σε όλη αυτήν την όμορφη εμπειρία είχα μαζί και μια φίλη που είναι συνάμα και συμφοιτήτρια μου και μοιραστήκαμε μαζί πολλές όμορφες στιγμές και οργανώσαμε ωραίες μονοήμερες εκδρομές τα σαββατοκύριακα.

 

 

 

Πολυχρονοπούλου Αθηνά

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας

Μετακίνηση για πρακτική στο ερευνητικό κέντρο Institute of Food Science, Technology and Nutrition (ICTAN) της Ισπανίας (Ακαδημαϊκό έτος 2020-21)

Πάντα ήθελα να ζήσω την εμπειρία του Erasmus! Αφού δεν κατάφερα να πάω για εξάμηνο σπουδών, είχα βάλει στόχο να πραγματοποιήσω ένα κομμάτι της πρακτικής μου άσκησης στο εξωτερικό. Η πρώτη φορά που έκανα αιτήσεις και με δέχτηκαν ήταν για τον Μάιο του 2020. Στα τέλη του 2019 είχαμε ήδη ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα χαρτιά, είχα κλείσει αεροπορικό  εισιτήριο και ήμουν ενθουσιασμένη για τις εμπειρίες που θα ακολουθούσαν. Η πανδημία COVID-19 είχε όμως άλλα σχέδια. Καραντίνα, απομόνωση, ακύρωση σχεδίων και απογοήτευση. Το αίτημά μας για παράταση χρόνου ως δικαιούχοι εισακούστηκε και έτσι μετά από πολλές αναβολές λόγω της κατάστασης φτάσαμε στο Μάιο του 2021 όπου βρέθηκα στην Ισπανία και συγκεκριμένη στη Μαδρίτη. Την πρώτη κιόλας εβδομάδα και χωρίς να ξέρω κανέναν εκεί, είχα ήδη γνωρίσει πολλά άτομα από όλο τον κόσμο, είχα λατρέψει την πόλη και ζούσα επιτέλους την ERASMUS ζωή που ονειρευόμουν.

Το κλίμα στο εργαστήριο ήταν εξαιρετικό και όλοι ήταν πρόθυμοι να με διδάξουν αλλά και να μου αναθέσουν αρμοδιότητες για τα project τους. Η ζωή με 9 συγκατοίκους στο κέντρο της πόλης, τα μαθήματα ισπανικών, οι εξορμήσεις στα πάρκα, οι ατελείωτες βόλτες στους δρόμους της Μαδρίτης, οι νυχτερινές έξοδοι και οι φανταστικοί άνθρωποι που γνώρισα εκεί είναι μερικά από αυτά που δεν θα ξεχάσω ποτέ από αυτή την συγκλονιστική εμπειρία!

Την προτείνω σε όλους, μην χάσετε αυτή την ευκαιρία!

Κοντόπουλος Νικόλαος

Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας.

Μετακίνηση για πρακτική στο Cancer Research Center of Toulouse (INSERM UMR) της Γαλλίας (Ακαδημαϊκό έτος 2020-21)

Έλαβα συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus + πρωτίστως για να διευρύνω το γνωστικό μου επίπεδο, να γνωρίσω νέους ανθρώπους και να αποκτήσω εμπειρία από την οποία θα επωφεληθώ κατά την ολοκλήρωση των σπουδών μου. Η μετακίνησή μου πραγματοποιήθηκε σε μία αρκετά ταραχώδη περίοδο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, ωστόσο το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν πάντα διαθέσιμο να με βοηθήσει με όποια τυχόν δυσκολία αντιμετώπισα. Κατά την λήξη της πρακτικής μου άσκησης στην Τουλούζη της Γαλλίας, κατάλαβα πόσο σημαντική και καθοριστική για το μέλλον των σπουδών μου ήταν η απόφαση που πήρα κάποιους μήνες πριν, να πραγματοποιήσω ένα μέρος της πρακτικής μου στο εξωτερικό. Για τους παραπάνω λόγους θα ήθελα να παροτρύνω τους φοιτητές να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+, χωρίς καμία αμφιβολία για το αν θα επωφεληθούν από μία τέτοια εμπειρία!

 

 

Χρήστου Ευαγγελία

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας.

Μετακίνηση για πρακτική στο ερευνητικό κέντρο BIONAND – Andalusian Centre for Nanomedicine and Biotechnology στη Μάλαγα της Ισπανίας (Ακαδημαϊκό έτος 2020-21).

Eramus+ και πανδημία 

Εγώ ήμουν ένα από τα πολλά άτομα που τους κόπηκε το χαμόγελο για το Erasmus λόγω του Covid, βασικά εν τέλει έγινε ακριβώς το αντίθετο!

Λοιπόν, εγώ ήταν να κάνω την πρακτική μου τον Μάρτιο του 2020. Οι δύο πρώτες εβδομάδες ήταν νορμάλ θα έλεγα.. αλλά στην τρίτη εβδομάδα έσκασε η καραντίνα. Το εργαστήριο έκλεισε λόγω της κατάστασης, οπότε εγώ είπα να περιμένω μια βδομάδα μπας και αλλάξει η κατάσταση… Ήμουν συνέχεια σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του  Γεωπονικού Πανεπιστημίου και όταν άκουσα ότι θα ήταν οι τελευταίες πτήσεις για Ελλάδα από Ισπανία κατάλαβα πως έπρεπε να φύγω…

Έπειτα, όταν κάπως ηρέμησαν τα πράγματα μίλησα πάλι με το γραφείο και μου είπαν πως μπορώ να ξανά πάω, εφόσον και οι υπεύθυνοι μου στο εργαστήριο ήθελαν να πάω πίσω … Έτσι κι αλλιώς, ο απώτερος σκοπός μου ήταν να αποκτήσω όσο πιο πολλές εμπειρίες γίνεται στον τομέα μου και γενικότερα στη ζωή μου, γιατί η ζωή στο εξωτερικό, πέρα από την πλάκα είναι μια τεράστια εμπειρία από μόνη της. Οπότε είπα θα πάω και ας είμαι δουλειά-σπίτι ή κι ας έκλειναν πάλι όλα.

Στα μέσα του Σεπτέμβρη λοιπόν, ήμουν πάλι στη Μάλαγά μου. Μόλις πάτησα στο αεροδρόμιο της Μάλαγα, εκεί κατάλαβα πως όλα θα πάνε καλά..

Παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, η ζωή κυλούσε σε κανονικούς ρυθμούς. Γενικά, τα μέτρα πότε ήταν αυστηρά και πότε πιο χαλαρά, αλλά δεν επηρεάστηκε η καθημερινότητά μου, αφού μπορούσα να πάω στο εργαστήριο. Το εργασιακό μου περιβάλλον ήταν εξαιρετικό και όλοι οι άνθρωποι που συνεργαζόμασταν ήταν καταπληκτικοί! Έμαθα παραπάνω πράγματα απ’ ότι περίμενα και οφείλω να ομολογήσω ότι η καθημερινότητα μου στο εργαστήριο ήταν η διασκέδασή μου. Στα μέσα της τρίμηνης πρακτικής μου άρχισα να σκέφτομαι πως δε θέλω να φύγω και αφού τα project που κάναμε είχαν μεγάλη πρόοδο μου είπε ο υπεύθυνός μου ότι θα ήθελε να συνεχίσω να δουλεύω μαζί του μέχρι να τελειώσουμε τα πειράματα. Και εκεί το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου μου στάθηκε για άλλη μια φορά! Έκανα επέκταση οπότε η συνολική μου εμπειρία με το Erasmus+ ήταν έξι μήνες!

 Θα ήθελα να προσθέσω ότι είχα την δυνατότητα να δω και παραπάνω περιοχές, όπως θα έκανα αν δεν είχαμε τους περιορισμούς και τους φόβους λόγω της κατάστασης, όμως αυτό δεν έγινε. Βέβαια, δέθηκα αρκετά με αρκετά άτομα, τόσο από το εργασιακό μου περιβάλλον όσο και με τους συγκατοίκους μου.

Τέλος, θα έλεγα ότι συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους να τολμούν και να αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται, όπως είναι το Erasmus. Μία τέτοια εμπειρία σου διευρύνει τους ορίζοντες, όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, αφού συναναστρέφεσαι με άτομα από διαφορετικούς πολιτισμούς. Εγώ προσωπικά κέρδισα πάρα πολλά από αυτή την εμπειρία παρόλο που οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες εξαιτίας της πανδημίας..

Άρα, μήπως πρέπει να τολμάμε για τα όνειρά μας?

 

Μαυρογεώργης Εμμανουήλ

Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας.

Μετακίνηση για σπουδές στο University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna  της Αυστρίας (Ακαδημαϊκό έτος 2019-20).

Αν έχεις πάει διακοπές στο εξωτερικό με συγγενείς/φίλους ή ακόμη και στα πλαίσια μιας καταπληκτικής 7-ήμερης στα σχολικά χρόνια, τότε θα ξέρεις ότι δε χάνεις ποτέ ευκαιρία να διηγήσαι κουλ ιστορίες για “τότε που είχες πάει ταξίδι στο εξωτερικό”. Αν όχι, τότε σίγουρα έχεις παρατηρήσει με τι ενθουσιασμό σου αφηγούνται κατά καιρούς ιστορίες σαν κι αυτές.

Long story short: Πήγα Βιέννη, έκανα κάποια πολύ ενδιαφέροντα μαθήματα (στα Αγγλικά), γνώρισα άτομα από όλο τον κόσμο, πήρα μέρος στα διάφορα events π.χ ξεναγήσεις στην πόλη και τα αξιοθέατα, μαθήματα βαλς, σινεμά, παραδοσιακές βραδιές φαγητού (και ποτού), νυχτερινή εκδρομή έξω από τη Βιέννη με ξύλινο έλκηθρο κτλ. και μετά…ΜΠΑΜ. Κλείνει το Πανεπιστήμιο, ακυρώνονται όλα τα προγραμματισμενα events κι αρχίζουν τα διαδικτυακά μαθήματα.

Από το Πανεπιστήμιο του εξωτερικού υπήρχε μεγάλη οργάνωση και ευελιξία: μας ενθάρρυναν μάλιστα να συνεχίσουμε τις σπουδές μας με εξ αποστάσεως διδασκαλία, είτε επιθυμούσαμε να παραμείνουμε στη Βιέννη είτε όχι.  Εννοείται πως ακόμη κι έτσι υπήρχαν (σχετικά ασφαλείς) επιλογές για να εξακολουθείς να περνάς ευχάριστα μέσα στην πανδημία, όπως βόλτες και εξορμήσεις στην καταπράσινη φύση και τα διάσημα πάρκα της Βιέννης, ενώ και γενικότερα τα μέτρα ήταν ηπιότερα από τα αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί το εξής: ακόμη και σε αυτή την άνευ προηγουμένου κατάσταση, οι κοπέλες από το γραφείο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΓΠΑ (αλλά και του εξωτερικού) ήταν πάντα δίπλα μου, με ενημέρωναν κάθε στιγμή για τις επιλογές που είχα, με καθοδηγούσαν και με στήριζαν. Τις ευχαριστώ θερμά για όλα αυτά.

Εράσμους σημαίνει ότι συμπληρώνεις μερικά χαρτιά προκειμένου να ζήσεις κάτι το ανεπανάληπτο.   Και να πω και το εξής: δεν έχει σημασία αν δεν είσαι τόσο κοινωνικό άτομο ή αν έχεις βάλει στόχο να πάρεις πτυχίο με 9.99 ή αν δεν έχεις ξαναπάει εξωτερικό. Το Εράσμους είναι για όλους και μπορεί να βοηθήσει τον καθέναν ξεχωριστά με ποικίλους τρόπους.

Όσοι δεν έχουν πάει Εράσμους θα ισχυριστούν ότι “εντάξει, όλες αυτές οι εμπειρίες είναι τουλάχιστον, λίγο υπερβολικές”. Όσοι πήγαν όμως, ξέρουν ότι πραγματικά λέμε ελάχιστα σε σχέση με αυτά που προσφέρει το Εράσμους, σε όσους το τόλμησαν.

Δες, λοιπόν, τώρα πότε είναι η επόμενη προθεσμία για να κάνεις τα χαρτιά σου και δεν θα το μετανιώσεις!

 

Γεωργιάδη Τζέννη

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής.

Μετακίνηση για πρακτική στο Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy της Γερμανίας (Ακαδημαϊκό έτος 2019-20).

Eramus+ with Corona virus

Η απόκτηση εμπειριών στον εργασιακό τομέα αλλά και στην ζωή γενικότερα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για εμένα. Ξεκινάω με αυτή την πρόταση γιατί αυτή η ιδεολογία είναι που με οδήγησε να προτιμήσω την πρακτική μου μέσω του προγράμματος Erasmus+. Ποιος θα μου το έλεγε, όμως, ότι θα ερχόντουσαν τα πάνω κάτω?!

Τον Μάϊο του 2020 είχε προγραμματιστεί το ταξίδι μου προς την Γερμανία για να ξεκινήσω την πρακτική μου στο Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy, το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια της περιοχής Potsdam-Brandenburg. Δυστυχώς λόγω COVID-19 ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις και οι μετακινήσεις. Έτσι, όπως και σε πολλούς συμφοιτητές μου, η μετακίνηση μου ‘’κρατιόταν σε μια κλωστή’’. Ύστερα από πολλές συνομιλίες με το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και κατόπιν συνεννόησης με το Ινστιτούτο που θα με υποδεχόταν κανονίστηκε νέα ημερομηνία για όταν θα άνοιγαν οι πτήσεις προς το εξωτερικό.

Η ημερομηνία που έφτασα εν τέλει στην Γερμανία ήταν 1η Ιουλίου 2020, την πρώτη μέρα που άνοιξαν οι πτήσεις, ξεκινώντας ένα όμορφο τρίμηνο καλοκαιριού. Το μέρος που έμενα ήταν έξω από το κέντρο του Potsdam με την ονομασία αυτού, Golm.  Ένα μέρος που κανείς θα μπερδευόταν στην περιγραφή του ως προάστιο ή χωριό, όπως το περιέγραφαν χιουμοριστικά οι φοιτητές που διέμεναν στο ίδιο μέρος με εμένα.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, η ζωή κυλούσε σε κανονικούς ρυθμούς. Το εργασιακό περιβάλλον ήταν εξαιρετικό και οι απαιτήσεις στα ύψη. Ως φοιτήτρια του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής μηχανικής και ειδικότητα στον τομέα της Εδαφολογίας μου δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψω πάνω στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας, ένα απαιτητικό κομμάτι για το οποίο είχα ελάχιστες γνώσεις. Οι υπεύθυνοι και συνάδελφοί μου με κατατόπισαν ήδη από τις πρώτες μέρες και με εμπιστεύτηκαν με πολλές εργασίες για διάφορα projects που έπρεπε να ολοκληρωθούν ακόμα και με την δυσκολία της όλης κατάστασης.

Θα ήθελα να προσθέσω ότι είχα την δυνατότητα να δω και παραπάνω περιοχές, όπως θα έκανα αν δεν είχαμε το lock-down και τον φόβο της μετακίνησης, όμως αυτό δεν έγινε. Το μόνο καλό που μας έδωσε όλος αυτός ο περιορισμός ήταν να μαζευόμαστε λίγα άτομα και να δημιουργούμε δραστηριότητες (κυριακάτικο τραπέζι, ping pong, βόλτες στο Βερολίνο κ.ά.) και έτσι να αναπτύξουμε πιο ισχυρούς δεσμούς.

Συνοψίζοντας, συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους του φοιτητές να τολμούν και να αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους δίνονται, όπως είναι το Erasmus, το οποίο σου διευρύνει τους ορίζοντες, όσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι παρόλες τις δυσκολίες στην ζωή, όπως της ασθένειας αυτής που χτύπησε σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τολμών νικά με προσωπική επιμονή αλλά και με την βοήθεια των αρμόδιων ανθρώπων είτε από πλευράς Πανεπιστημίου είτε από πλευράς φορέα Υποδοχής.

 

Γαλλιός Ιωάννης

Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής.

Μετακίνηση για πρακτική στην εταιρία E.Rio της Πορτογαλίας (Ακαδημαϊκό έτος 2019-20).

ERASMUS ΕΝ ΕΤΕΙ 2020?!

Αρχές Μαρτίου 2020 λοιπόν ταξίδεψα στο Πόρτο της Πορτογαλίας για να κάνω την τρίμηνη πρακτική μου στο εργαστήριο υδραυλικής της κατασκευαστικής εταιρίας Ε.Rio. Οι πρώτες δέκα μέρες κύλισαν όπως κάθε άλλο Erasmus+ με γνωριμίες εξόδους και μια πρώτη γνωριμία με την πανέμορφη πόλη του Πόρτο.

Φυσικά μετά τα πράγματα ακολούθησαν το παγκόσμιο πρωτόγνωρο κύμα του Lock-down. Η κατάσταση εκεί ήταν ηπιότερη από την Ελλάδα και αρκετά πιο οργανωμένη, η εταιρία μού παρείχε εταιρικό υπολογιστή στο σπίτι μου και κάποια έξτρα που χρειαζόμουν για να φέρω εις πέρας τους στόχους μου. Οι βιντεοκλήσεις και οι online παρουσιάσεις έγιναν καθημερινότητα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έως το τέλος της πρακτικής μου άσκησης.

Όσον αφορά την ζωή εκεί, οι 3 Βραζιλιάνοι συγκάτοικοί μου και εγώ καταφέρναμε να περάσουμε όσο καλύτερα γινόταν δεδομένης της κατάστασης, τα BBQ, οι μπίρες στον κήπο και οι περίπατοι στα αμέτρητα πάρκα του Πόρτο ήταν η απόδραση από το σπίτι. Ένας άλλος τρόπος διασκέδασής μας ήταν το surf στις ατελείωτες παραλίες του Ατλαντικού που υπάρχουν σε όλη την Πορτογαλία.

Όταν λοιπόν η πρακτική και το lock-down έληξαν και έχοντας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα, ξεκινήσαμε ένα μεγάλο πολυήμερο road trip σε όλη την Πορτογαλία όπου γνωρίσαμε νέους ανθρώπους, εντυπωσιακά μέρη και διαφορετικά έθιμα και πολιτισμούς. Οι απίστευτες παραλίες, οι καταρράκτες και τα άπειρα μονοπάτια για hiking είναι ένα σίγουρο «must go», ιδανικά για σαββατοκύριακα και τριήμερα.

Κλείνοντας θα ήθελα να ενθαρρύνω όσους θέλουν να το τολμήσουν παρά τις περίεργες καταστάσεις, γιατί πρόκειται για μια εμπειρία μοναδική όχι μόνο για σας αλλά επίσης σημαντική και για το βιογραφικό σας, διότι εκτιμάται ιδιαίτερα στις μέρες μας και δείχνει πόσο εύκολα κάποιος προσαρμόζεται σε νέες προκλήσεις.

 

 

Χριστίνα Τρίγκα

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου

Μετακίνηση για σπουδές στο Latvia University of Life Sciences and Technologies της Λετονίας (Ακαδημαϊκό έτος 2019-20).

Πριν την απόφασή μου να κάνω αίτηση για Erasmus, άκουγα συνέχεια πως πρόκειται για εμπειρία ζωής. Η μετακίνησή μου στο Latvia University of Life Sciences and Technologies της Λετονίας ήρθε να το επιβεβαιώσει.

Στην αρχή μπορώ να πω πως ήμουν φοβισμένη στην ιδέα πως θα άφηνα τη ζωή μου στην Ελλάδα και θα άρχιζα μια νέα από το μηδέν! Πόσο μάλλον ολομόναχη σε μια χώρα πολύ διαφορετική από τη δική μας.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες το ESN εκεί, μας έκανε να νιώσουμε σαν μια μεγάλη οικογένεια διοργανώνοντας ένα σωρό δραστηριότητες και ταξίδια. Το γεγονός ότι μέναμε όλοι μαζί στον ίδιο όροφο της ίδιας εστίας βοήθησε αρκετά καθώς δεν αργήσαμε να δεθούμε μεταξύ μας. Η πολυπολιτισμικότητα σε κάνει να αφήσεις πίσω όλα τα στερεότυπα που άθελα σου υιοθέτησες μέχρι στιγμής και μαθαίνεις να συμβιώνεις με άτομα που δεν πίστευες οτι θα αποκαλείς φίλους σου.

Η Λετονία σαν χώρα έχει πολλά τοπία και σου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις εύκολα σε αρκετούς προορισμούς και ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες. Ωστόσο, στην περίπτωσή μου, πριν προλάβουμε να χαρούμε τα ταξίδια αυτά, η πανδημία του Covid-19 ήρθε να μας χαλάσει τα σχέδια. Παρ’όλη την απογοήτευση και την πεσμένη ψυχολογία του να βιώνεις μια τέτοια κατάσταση στο Erasmus σου, δεν πτοηθήκαμε. Βρίσκαμε συνέχεια τρόπους να περνάμε όσο καλύτερα γίνεται, είτε εντός είτε εκτός εστίας. Χάρη στο χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και τα μέτρια περιοριστικά μέτρα, αρπάξαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε όλη την χώρα (με προσοχή πάντα) και να κάνουμε roadtrips που μας χάρισαν αξέχαστες στιγμές και πολλές ιστορίες. Και μετά από καιρό άνοιξαν και τα σύνορα μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και καταφέραμε να ταξιδέψουμε και να απολαύσουμε τις τόσο όμορφες αλλά και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους χώρες, Λιθουανία και Εσθονία.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το Πανεπιστήμιο μερίμνησε άμεσα τόσο για προσωπικά ζητήματα των φοιτητών, όσο και για την καλύτερη δυνατή συνέχιση των μαθημάτων. Οι διαλέξεις συνεχίστηκαν διαδικτυακά, όπου αξιολογούμασταν με τεστ και παρουσιάζαμε τις εργασίες μας στους καθηγητές.

Αν και υπήρξαν πολλές οι στιγμές εκείνες που σκέφτηκα πόσο άτυχη είμαι να ξεσπάσει μια τέτοια πανδημία τους μήνες που ήμουν εγώ Erasmus, συνειδητοποίησα μετά πόσο τυχερή ήμουν που βρισκόμουν εκεί, που έκανα τέτοιους φίλους, που έζησα όλες αυτές τις στιγμές μαζί τους και που δεν θα άλλαζα με τίποτα. Και είναι στο χέρι σου το πως θα επιλέξεις να ζήσεις το ταξίδι αυτό. Και μακάρι να άρχιζε από την αρχή…

Σταμάτης Καπασάκης

Προπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής

Μετακίνηση για σπουδές στο Mendel University in Brno της Τσεχίας (Ακαδημαϊκό έτος 2019-20).

«Erasmus», Μια λέξη, χιλιάδες ιστορίες. Πώς θα μπορούσε κανείς να εξιστορήσει ό,τι συνέβη μέσα σε 5 μήνες σε ένα μικρό κείμενο, όταν η κάθε ημέρα ήταν μοναδική, ήταν μια καινούργια εμπειρία! Μια περιπέτεια, με τα καλά, με τα αστεία και φυσικά με τα άσχημα της. Ήταν κάτι που οργάνωνα από το πρώτο έτος και ήξερα ότι μια μέρα θα καταφέρω να πάω. Μια εμπειρία ζωής που θα μου μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη.

Θα ήθελα να ξεκινήσω, φυσικά, με το πιο σημαντικό κομμάτι, τις γνωριμίες. Γνωρίζεις άτομα από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Από Αμερική, Καναδά, Βραζιλία μέχρι Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα (και λιγότερο γνωστές χώρες όπως τη Μογγολία, το Καζακστάν και το αγαπημένο μου Εκουαδόρ).  Εγώ προσωπικά λάτρεψα το γεγονός ότι η συγκατοίκησή μας ήταν η εξής: ένας Έλληνας, ένας Γερμανός, ένας αξιαγάπητος διδακτορικός από την Γκάνα και η κοπέλα του από την Ζιμπάμπουε, που μόνο σε ανέκδοτο θα μπορούσες να δεις τέτοιο σκηνικό.

Τα ταξίδια φυσικά δεν έχουν λείψει ποτέ από κανέναν φοιτητή Erasmus, καθώς σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τη χώρα διαμονής σου και τις γειτονικές χώρες. Για να δώσω μια γεύση, εκτός από τα ταξίδια μου στην Τσεχία (Πράγα, Κάρλοβι Βάρι, Όλομουτς, Πίλσεν κτλ.), είχα την τύχη να επισκεφτώ την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Αυστρία. Απλό tip, υπέροχη η μπύρα της Τσεχίας, και πιο φθηνή και από το νερό, αλλά το φαγητό τους είναι κακό, οπότε ετοιμαστείτε, αν πάτε, για μαγείρεμα.

Για το τέλος, δεν θα μπορούσα, φυσικά, να παραλείψω το ακαδημαϊκό κομμάτι. Το πανεπιστήμιο, αν και μικρό, ήταν αρκετά καλά εξοπλισμένο για την εκπαίδευση που παρέδιδε. Οι καθηγητές ήταν το ίδιο όπως σε κάθε πανεπιστήμιο, πιστεύω. Κάποιοι πολύ καλοί και φιλικοί, γνώστες του αντικειμένου τους και κάποιοι άλλοι, απλώς αναρωτιόσουν γιατί δίδασκαν εξαρχής. Πολλοί φοβούνται το Erasmus λόγω της διδασκαλίας στα αγγλικά, αλλά πραγματικά, δεν γνώρισα κανέναν που να δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα, ακόμη και αν τα αγγλικά μερικών δεν ήταν καλά, καθώς τα πάντα είναι θέμα συνήθειας.

Αυτό που θεωρώ σημαντικό από όλη αυτήν την εμπειρία, είναι ότι μαθαίνεις πολλά νέα πράγματα, που ούτε καν είχες φανταστεί. Αρχικά, μαθαίνεις νέες κουλτούρες και νέους τρόπους σκέψης, και σε προέκταση αυτού, μαθαίνεις να ζεις και να σέβεσαι το καινούργιο και το διαφορετικό. Έπειτα, μαθαίνεις πώς να συνεργάζεσαι με τελείως διαφορετικούς ανθρώπους, με διάφορα υπόβαθρα. Το πιο σημαντικό από όλα όμως, μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου. Βγαίνεις πλέον από το λεγόμενο comfort zone σου, και πλέον τα πάντα είναι αφορμή για μάθηση. Γυρίζεις πίσω, και πραγματικά, είσαι άλλος άνθρωπος.

Τώρα, έχοντας γυρίσει και εγώ πίσω, ψάχνω ήδη για το επόμενο Erasmus μου, είτε αυτό θα είναι για σπουδές ξανά, είτε για πρακτική, και προκειμένου να κρατήσω επαφή με την εκπληκτική αυτή ζωή, ασχολούμαι με το ESN του ΓΠΑ, και με τους φοιτητές Erasmus του Πανεπιστημίου μας. Γιατί στην τελική, once Erasmus, always Erasmus.

 

Αντώνης Ρούσσος

Προπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας

Μετακίνηση για πρακτική εξάσκηση στο  Roslin Institute του Ηνωμένου Βασιλείου (Ακαδημαϊκό έτος 2019-20).

Αποφάσισα να κάνω πρακτική μέσω Erasmus + και στο τέλος παρόλο που όλα διαδραματίστηκαν εν μέσω πανδημίας του COVID-19 αισθάνομαι δικαιωμένος με αυτήν μου την απόφαση. Αρχικά να σας πω ότι έκανα πρακτική στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και συγκεκριμένα στο Roslin Institute. Προσωπικά μέσω του Erasmus+ ένα όνειρο μου εκπληρώθηκε, να το επισκεφτώ δηλαδή και να δουλέψω σε αυτό, μιας και ήθελα να πάω από μικρή ηλικία εκεί που κλωνοποιήθηκε η Ντόλυ. Αναλυτικότερα, μέσω του Erasmus θεωρώ ότι ως φοιτητής μπορείς να αποκτήσεις μια πολύ καλή εμπειρία τόσο στο κομμάτι της πρακτικής και των γνώσεων αλλά και μια εμπειρία ζωής κατά την οποία θα ωριμάσεις. Κάνοντας πρακτική στο εξωτερικό βλέπεις καινούριες τεχνολογίες, αποκτάς μια γεύση για το πώς δουλεύουν στο εξωτερικό αλλά κυρίως μπορείς να δεις εάν θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό μελλοντικά. Επιπροσθέτως, η νοοτροπία στο εξωτερικό είναι πολύ διαφορετική και ο τρόπος που σε βάζουν να σκεφτείς διαφέρει εξίσου. Ακόμη, εκτός από τις γνώσεις, που κάθε ένας θα αποκτήσει διαφορετικές μιας και υπάρχουν πολλές επιλογές ως φορείς για να κάνετε την πρακτική σας η μεγαλύτερη εμπειρία βρίσκεται στο ότι θα ζείτε στο εξωτερικό. Μέσω της πρακτικής στο εξωτερικό θα γνωρίσετε πολλά νέα άτομα, θα κάνετε νέες φιλίες και από διαφορετικές χώρες. Όλο αυτό θα σας κάνει πιο πλούσιους εσωτερικά και πνευματικά μιας και θα γνωρίσετε νέες κουλτούρες, ήθη, έθιμα αλλά κυρίως θα δεχθείτε την διαφορετικότητα. Επιπλέον, θα προσαρμοστείτε στην νέα χώρα, στους νόμους και τους ρυθμούς και στο να ζείτε μόνοι εάν δεν ζείτε ήδη που είναι πολύ βασικό. Θα απογαλακτιστείτε έως έναν βαθμό από την ασφάλεια του σπιτιού, των φίλων και των γονιών επειδή θα είστε μόνοι. Όλα αυτά θα σας κάνουν πιο δυνατούς και θα σας εξελίξουν ως προσωπικότητες.

Το Erasmus+ μου έδωσε την δυνατότητα να καταλάβω ότι μπορώ να σταθώ στα πόδια μου, ότι γνωρίζω πολλά πράγματα αλλά και μια εικόνα για το τι είμαι ικανός. Σε όλα αυτά να προσθέσω ότι ήμουν εκεί από Φεβρουάριο έως τέλη Μαΐου εν μέσω πανδημίας. Υπήρξαν στιγμές μεγάλης μοναξιάς αλλά ευτυχώς είχα τεράστια στήριξη από την υπεύθυνή μου στο ινστιτούτο και μπόλικη δουλεία να βγάλω εις πέρας. Ακόμη, το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων ήταν σε άμεση επικοινωνία μαζί μου και με τα υπόλοιπα παιδιά για ό,τι χρειαστούμε. Επίσης εφόσον θα ζείτε σε ξένη χώρα θα έχετε την ευκαιρία να την γνωρίσετε και να δεθείτε μαζί με την πόλη. Θα δείτε όλα τα αξιοθέατα, πάρκα, μουσεία, δρόμους, κουλτούρα αλλά και τρόπο διασκέδασης και θα μπορέσετε να κάνετε πολλές εκδρομές. Όσον αφορά το Εδιμβούργο, αποτελεί μια παραμυθένια πόλη με απίστευτη ιστορία και γραφικότητα. Σας μεταφέρει σε μια τελείως διαφορετική εποχή και συνδυάζει τα πάντα, βουνά, λόφους, λίμνες, θάλασσα και κάστρα και όλα αυτά μόνο στο Εδιμβούργο.  Όλη η Σκωτία είναι μαγική, πολύ πιο όμορφη από ότι στις ταινίες και οι άνθρωποι είναι πολύ ζεστοί και ευγενικοί. Προσωπικά είχα την ευκαιρία να πάω Lake District, Loch Lomond, Stirling Castle, στα Kelpies και φυσικά λίγο Highlands. Με την πρώτη ευκαιρία σίγουρα θα ξαναπάω. Πρέπει ωστόσο να αναφέρω ότι λόγω του ιού δεν μπορούσα να γυρίσω στην Ελλάδα όπως ήταν προγραμματισμένο στην αρχή και για αυτό το πρόγραμμά μου και η πρακτική πήρε επέκταση. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο η supervisor μου με το Ινστιτούτο που δέχθηκαν όσο και το γραφείο Erasmus το οποίο το πρότεινε και κινηθήκαμε όλοι άμεσα για να διευθετηθεί το θέμα. Έπειτα η πτήση μου ακυρώθηκε πάλι και την τρίτη φορά που ακυρώθηκε έπρεπε να βρω εναλλακτική να γυρίσω στην Ελλάδα μιας και δεν γινόταν να μείνω άλλο στην Σκωτία. Έτσι έπρεπε να πάρω τρένο από Γλασκώβη για Λονδίνο, να μείνω ένα βράδυ εκεί, την επόμενη μέρα να πάρω τρένο από Λονδίνο για Βρυξέλλες να μείνω εκεί μία μέρα και την επόμενη να πάρω πτήση από Βρυξέλλες για Αθήνα. Όπως καταλαβαίνετε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και μεσούσης της πανδημίας ακόμα περισσότερο αλλά και τεράστια εμπειρία. Σε αυτό το σημείο οφείλω να αναφέρω ότι το γραφείο ευρωπαϊκών προγραμμάτων με στήριξε οικονομικά μιας και μου κάλυψε μεγάλο μέρος του ταξιδιού της επιστροφής αλλά κανόνισε να χρηματοδοτηθώ κανονικά για όσο παραπάνω επεκτάθηκε η πρακτική. Κλείνοντας, σας παροτρύνω ανεπιφύλαχτα να πάρετε μέρος σε Erasmus+ μιας και μόνο κερδισμένοι θα βγείτε από όλο αυτό με πολλά οφέλη τόσο για το βιογραφικό σας όσο και για εσάς τους ίδιους μιας και θα ωριμάσετε και κυρίως θα περάσετε τέλεια σε όποια χώρα και να πάτε !!!

 

Μεριλίνα Χατζησταυρίδη

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

Μετακίνηση για σπουδές στο Czech University of Life Sciences (CULS) της Πράγας στην Τσεχία (Ακαδημαϊκό έτος 2019-20).

Για το Erasmus άκουσα για πρώτη φορά στο Λύκειο. Μας μίλησαν για τη δυνατότητα που σου δίνεται να πας σε όποιο πανεπιστήμιο της Ευρώπης θέλεις και να σπουδάσεις για ένα χρονικό διάστημα, και είπα «ναι θα το κάνω!».  Μετά από 4-5 χρόνια παίρνω την απόφαση, ψάχνω πανεπιστήμια, ψάχνω μαθήματα, ψάχνω καθηγητές, γενικά είχε πολύ ψάξιμο… ΑΛΛΑ εάν το θες αρκετά το κάνεις και δεν παραπονιέσαι. Επέλεξα την Πράγα ως την πόλη μετακίνησής μου για δύο λόγους. Πρώτον για να ζήσω χειμώνα και Χριστούγεννα στην Πράγα!!! και δεύτερον το CULS είχε όλα τα μαθήματα που ήθελα.

Φτάνοντας λοιπόν εκεί φυσικά και έκανα ένα tour στα αξιοθέατά της, είδα πολικές αρκούδες για πρώτη φορά από κοντά και όχι μέσα από μια οθόνη και δοκίμασα αρκετά από τα τοπικά φαγητά και γλυκίσματα (εξαιρετικό το γλυκό καμινάδα!!!). Επίσης, αξίζει κανείς να δοκιμάσει τις μπύρες τους. Εμένα μου άρεσαν αρκετές,  παρόλο που δεν είμαι φαν της μπύρας. Στην κατηγορία της νυχτερινής ζωής μπορώ να πω ότι αν και ήταν πιο «χαλαρά» συγκριτικά με την Ελλάδα είχε ΚΑΘΕ μέρα κόσμο όλες τις ώρες. Τα ΜΜΜ τους ήταν άψογα όλες τις ώρες και πάρα πολύ τακτικά. Γενικά είναι μια φθηνή πόλη και για φαγητό και για διασκέδαση. Το μόνο αρνητικό ήταν ότι παρόλο που έχουν τόσους τουρίστες όλο το χρόνο, οι ντόπιοι είναι αρκετά απόμακροι και αρκετές φορές αγενείς.

Και έρχεται η στιγμή που πάω και στο πανεπιστήμιο… εντάξει… πολιτισμικό σοκ. Τα πάντα καινούρια, καθαρά, τεράστιες εκτάσεις, τι να πρωτοπώ. Τις πρώτες δύο εβδομάδες χανόμουν συνέχεια, ευτυχώς μου έδωσαν έναν χάρτη και κατάφερα να προσανατολιστώ. Αν και στην αρχή φοβόμουν πώς θα είναι το μάθημα στα αγγλικά τελικά ήταν όλα πολύ κατανοητά (αν εξαιρέσουμε τα αγγλικά κάποιων καθηγητών με τσέχικη προφορά). Και κάπως έτσι κύλησαν 3 μήνες εκεί… Ααα επίσης αξίζει να πάει κανείς και μίνι ταξιδάκια εντός Τσεχίας ή στις γειτονικές χώρες, καθώς τα μεταφορικά είναι πολύ φθηνά.

Τελειώνοντας, μπορεί να γύρισα πίσω και να χάρηκα που ξαναείδα την οικογένειά μου και τους φίλους μου, αλλά χάρηκα πιο πολύ που μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες γνώρισα άτομα από όλο τον κόσμο, μάλιστα με μερικά γίναμε και φίλοι και συνεχίζουμε να κρατάμε επαφή, αλλά και έμαθα να ζω με τη νοοτροπία και τις αντιλήψεις ενός εντελώς διαφορετικού λαού από τον δικό μου.

Γι` αυτό αξίζει το Erasmus!

 

Αλεξάνδρα Σκουριά

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου

Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο Latvia University of Life Sciences and Technologies της Λετονίας (Ακαδημαϊκό έτος 2019-20).

Erasmus σημαίνει φιλίες με άτομα από όλο τον κόσμο, διαμονή και μαθήματα σε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, νέες εμπειρίες, ταξίδια και πολλά ακόμα αλλά με λίγα λόγια οι καλύτερες μήνες της ζωής μου! Την πρώτη φορά που επιχείρησα να κάνω αίτηση δεν ήμουν τόσο πεπεισμένη και δεν προσπάθησα αρκετά για να ολοκληρώσω τα διαδικαστικά της αίτησης με αποτέλεσμα να μην τα καταφέρω. Όταν όμως ένας φίλος μου έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό με το πρόγραμμα στη Νορβηγία και άρχισε να μου λέει τις εμπειρίες του και το πόσο όμορφα περνούσε αποφάσισα ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρω και σε όποια χώρα και αν βρω μαθήματα θα το φτάσω μέχρι τέλους. Έτσι και έγινε και με την πολύτιμη βοήθεια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και την υπεύθυνη του ενδιαφερόμενου πανεπιστημίου στο εξωτερικό κατάφερα να κάνω την αίτησή μου και βρέθηκα στο Latvia University of Life Sciences and Technologies στη Λετονία. Η περιπέτεια μου μόλις ξεκίνησε!

Ήμουν πολύ τυχερή που όλοι οι φοιτητές Erasmus μέναμε στην ίδια εστία και ήμασταν όλη τη μέρα μαζί. Η συγκάτοικος μου ήταν από την Πορτογαλία και είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς ανθρώπους στη ζωή μου αυτή τη στιγμή. Οι δύο Ρωσίδες που έμεναν απέναντί μας, ένας Πορτογάλος, ένας Γάλλος και τέσσερις Μαλτέζοι αποτελούν την Erasmus οικογένειά μου. Μέσα στην εστία γνωριστήκαμε με όλους και μαγειρεύαμε μαζί και γίναμε μια μεγάλη ομάδα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του welcome week.

Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει και αποτελούνται από μικρά γκρουπάκια με 2 έως 12 άτομα και οι παραδόσεις γίνονται σε όλα τα κτήρια του Πανεπιστημίου. Ο εξοπλισμός του Πανεπιστημίου στα εργαστήρια αλλά και γενικότερα στα μαθήματα ήταν υπερσύγχρονος και βοήθησε αρκετά στην κατανόηση των μαθημάτων. Οι καθηγητές εξαιρετικοί και πάντα στη διάθεσή μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση, βοήθεια ακόμα και αλλαγή της ώρας του μαθήματος. Η εβδομάδα κυλούσε με αρκετές ενδιαφέρουσες εργασίες, παρουσιάσεις και τεστ τα οποία με βοήθησαν πάρα πολύ ακαδημαϊκά καθώς και εκδρομές σε εταιρίες τροφίμων και ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις σε φάρμες και εθνικούς δρυμούς της Λετονίας με τους καθηγητές.

Σε όλο αυτό το διάστημα κατάφερα ταυτόχρονα να επισκεφτώ 5 χώρες εκτός της Λετονίας όπως είναι η Ρωσία, η Σουηδία καθώς και η Φινλανδία και το χωριό του Άγιου Βασίλη και να ζήσω στιγμές με τους φίλους μου που θα μου μείνουν για πάντα αξέχαστες.

Η ζωή μου αυτούς τους τέσσερις μήνες ήταν μια συνεχόμενη περιπέτεια η οποία θα με ακολουθεί για όλη μου τη ζωή και θα μου υπενθυμίζει πάντα το πόσο σημαντικό είναι να ρισκάρεις και να ταξιδεύεις ακόμα και σε χώρες που δεν αποτελούν κλασικούς προορισμούς. Με λίγα λόγια με το Erasmus σου δίνεται η ευκαιρία να τεστάρεις τα όριά σου και να ανακαλύψεις μαζί με τον εαυτό σου νέους ανθρώπους και πολιτισμούς. Η εμπειρία αυτή είναι ανεκτίμητη και μόνο εάν και εσύ τη ζήσεις θα μπορέσεις να με καταλάβεις για αυτό ακόμα και αν το σκέφτεσαι ήρθε η ώρα να βγεις εκτός του comfort zone σου και να ρισκάρεις. Ακόμα και αν η διαδικασία της αίτησης σου φαίνεται δύσκολη και χρονοβόρα μπροστά στο ταξίδι που θα ζήσεις δεν είναι τίποτα.

Erasmus internship I’ m ready for you now!

 

Άγγελος Τσούνη

Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο Czech University of Life Sciences Prague της Τσεχίας (Ακαδημαϊκό έτος 2018-19).

Erasmus… Τι σκέψεις και συναισθήματα σου δημιουργούνται με το άκουσμα αυτής της  λέξης; Εγώ προσωπικά το είχα συνδυάσει στο μυαλό μου ως μία εμπειρία ζωής καθώς και μια δοκιμασία όπου θα μπορούσα να “τεστάρω” τα όρια μου. Έτσι λοιπόν, μετά από την κουραστική αλλά παράλληλα και ευχάριστη διαδικασίας της αίτησης ξαφνικά βρίσκομαι στους επιτυχόντες και μάλιστα στην πρώτη μου επιλογή, την Πράγα. Πριν καν το καταλάβω έφτασε η ώρα να αναχωρήσω για το εξωτερικό και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ήταν γενικά το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και η πρώτη μου φορά σε αεροπλάνο, με λίγα λόγια ένιωθα σαν την μύγα μες το γάλα! Τα συναισθήματα ήταν αρκετά ανάμεικτα, δηλαδή με διακατείχε ένα φυσιολογικό άγχος, αφού ταξίδευα κυριολεκτικά στο άγνωστο, αλλά παράλληλα ένιωθα μια ανεξέλεγκτη αδρεναλίνη και ενθουσιασμό για αυτό που με περίμενε.

Φτάνοντας λοιπόν στην περιζήτητη Πράγα μπορώ να πω ότι όλα αυτά που άκουγα και διάβαζα για αυτήν την πόλη ίσχυαν στο έπακρον καθώς ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό όσον αφορά την αρχιτεκτονική της, την κουλτούρα και την φύση που την διακατείχε. Ωστόσο, φτάνοντας στην πόλη των εκατό πύργων ξεκινούσε παράλληλα και η διαδικασία της προσαρμογής στο καινούργιο περιβάλλον μου και κυρίως στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου. Μπορώ να πω ότι στάθηκα αρκετά τυχερός καθώς ο συγκάτοικός μου, ένας Γερμανός ονόματι Noah ίσως ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά που γνώρισα σε όλη μου την διάρκεια στο εξωτερικό, και πιστέψτε με γνώρισα πολύ κόσμο! Είχαμε αρκετά κοινά αν και η καθημερινότητά μας ήταν πολύ διαφορετική! Σε γενικές γραμμές προσαρμοστήκαμε αρκετά γρήγορα και μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι πέρα από τους ντόπιους Τσέχους που γενικά ήταν αρκετά ανέκφραστοι και κρύοι, μέσα στο Campus έβλεπα συνέχεια χαμόγελα και ανθρώπους πολύ ανοιχτούς σε καινούργιες γνωριμίες και εμπειρίες. Ταξίδεψα αρκετά στο εσωτερικό της Τσεχίας καθώς πραγματικά αυτή η χώρα κρύβει τρομερούς “Θησαυρούς” στα σωθικά της αλλά και στο εξωτερικό όπως στην Γερμανία, την Πολωνία και την Αγγλία. Εξάλλου, τα ταξίδια ήταν κάτι το οποίο εξ αρχής επιδίωκα από το Erasmus.

Συνοψίζοντας, μια έκθεση δεν αρκεί για να περιγράψω με λεπτομέρειες αυτήν την εμπειρία. Η εμπειρία του Erasmus είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο και ο καθένας την εκλαμβάνει διαφορετικά. Όσον αφορά την δικιά μου άποψη, το Erasmus για μένα ήταν μια “ολοκληρωμένη” εμπειρία καθώς γνώρισα τόσους πολλούς ανθρώπους που μου έμαθαν τόσα πολλά για τις κουλτούρες τους ενώ παράλληλα ζούσαμε τρελές στιγμές εντός και εκτός των εστιών. Τέλος,  αν μπορώ να διακρίνω κάτι τώρα που το δικό μου Erasmus έφτασε στο τέλος του είναι ότι όπως ανέφερα και παραπάνω, το Erasmus είναι μια μοναδική και κυρίως διαφορετική εμπειρία για τον κάθε άνθρωπο. Ο κάθε ένας, ανάλογα με τους δικούς του στόχους και προσδοκίες προσπαθεί και εν τέλει καταφέρνει να πραγματοποιήσει τα όνειρα του και παράλληλα δημιουργεί καινούργιες “προκλήσεις” για το μέλλον. Το Erasmus δεν θα έλεγα ότι αποτελεί αυτό το ξέφρενο πάρτι που παρουσιάζεται από πολλούς αλλά μια εμπειρία η οποία σε φέρνει κοντά με πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και ανθρώπους κάτι το οποίο σε βοηθάει να ανέβεις ένα σκαλοπάτι παραπάνω από αυτό που ήσουν πριν. Και θα με ρωτήσετε τώρα “καλά βρε Άγγελε,  το συνιστάς το Erasmus στους επόμενους που έρχονται  μετά από σένα; ” Και εγώ θα απαντήσω “Ετοιμάζω ήδη τα χαρτιά μου για πρακτική στο εξωτερικό”.

 

Σταμπουλοπούλου Αναστασία

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μετακίνηση με σκοπό την πρακτική εξάσκηση  στην εταιρία Bybi στην Κοπεγχάγη της Δανίας για τρεις μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2018-19).

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2018. Είχα ρωτήσει το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για όλη τη διαδικασία για τη  πραγματοποίηση πρακτικής στο εξωτερικό οπότε ετοίμασα το βιογραφικό μου και ένα email που θα έστελνα στους υποψήφιους φορείς υποδοχής που θα έβρισκα. Έπειτα από αναζήτηση με βάση τα δικά μου κριτήρια βρήκα γύρω στις δεκαπέντε εταιρίες που με ενδιέφεραν να πραγματοποιήσω τη πρακτική μου. Στόχος μου ήταν να βρω κάποιο αντικείμενο που θα βασιζόταν σε καινοτομία στο κλάδο της γεωπονίας. Η εταιρία Bybi ήταν αυτή που με κέρδισε από την αρχή λόγω του αντικειμένου, της ευγένειας και του ενδιαφέροντος για εμένα. Bybi σημαίνει στα δανέζικα «η μέλισσα μέσα στη πόλη» και αυτό ακριβώς είναι η εταιρία. Πρόκειται για αστική μελισσοκομική μονάδα με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κυψελών.  Έχουν κυψέλες σε διάφορα μέρη μέσα στη Κοπεγχάγη, σε εταιρίες, σε αυλές, ταράτσες, χώρους στάθμευσης, πάρκα κλπ. Παράγουν και πωλούν μέλι και διάφορα προϊόντα που το περιέχουν.

Όταν έμαθα ότι επιλέχτηκα από το πρόγραμμα, στα μέσα Ιανουαρίου, άρχισα να ψάχνω για σπίτι. Ωστόσο, έμαθα εκ των υστέρων ότι θα μπορούσα να ψάξω νωρίτερα και να μπω σε λίστες αναμονής για οικονομικά δωμάτια σε εστίες. Έπειτα από πολύ άγχος και αγωνία βρέθηκαν λίγες ακριβές επιλογές. Επέλεξα το πιο κοντινό σπίτι στη δουλειά, όπου έμεινα με μια οικογένεια. Αυτή ήταν η μόνη πραγματική δυσκολία που αντιμετώπισα, η συμβίωση με άτομα τελείως διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας.

Στη δουλειά από τη πρώτη μέρα ένοιωσα πολύ οικεία και ζεστά. Κάθε μεσημέρι μας μαγείρευε η υπεύθυνη και τρώγαμε όλοι μαζί. Η ιδέα της εταιρίας αυτής ήταν πρωτότυπη καθώς δεν ήταν μια μονόπλευρη μελισσοκομική επιχείρηση αλλά είχε χτιστεί μια κοινότητα γύρω από αυτή. Η εταιρία πληρώνεται από διάφορους φορείς για να τοποθετήσει τα μελίσσια σε αυτούς. Έπειτα φροντίζει κάθε μελίσσι και παράγει διάφορα προϊόντα με βάση το μέλι και τα πουλάει σε διάφορες εκθέσεις, σε μαγαζιά, στο αεροδρόμιο και λειτουργεί και στο χώρο της εταιρίας ένα πρατήριο.  Κίνητρο της εταιρίας δεν είναι τα έσοδα μόνο αλλά και η εκπαίδευση των ατόμων που εμπλέκονται για τη σημασία της μέλισσας αλλά και των υπολοίπων επικονιαστών. Διοργανώνει εκδηλώσεις για ενημέρωση, για να φυτευτούν άνθη στη πόλη και για τη διαμόρφωση χώρων ώστε να στεγάσουν τους άγριους επικονιαστές. Επίσης, η Bybi αναλαμβάνει σεμινάρια και παρουσιάσεις σε σχολεία, υποψήφιους μελισσοκόμους αλλά και βιωματικές εμπειρίες σε  ενδιαφερόμενους. Απασχολούνται πέντε μόνιμοι υπάλληλοι και έχουν περίπου δώδεκα εθελοντές ανά περίοδο καθώς και κάποια άτομα για πρακτική όπως εγώ.

Τα δικά μου καθήκοντα ήταν δύο ή τρεις φορές την  εβδομάδα να πηγαίνω μαζί με το μελισσοκόμο για επιθεώρηση των κυψελών. Τις υπόλοιπες μέρες ήμουν μέσα στην επιχείρηση και βοηθούσα στη τυποποίηση προϊόντων στον έλεγχο ποιότητας και ασφάλειας τους. Επιπλέον, προετοίμαζα το μελισσοκομικό εξοπλισμό, ήμουν υπεύθυνη για το πρατήριο που υπήρχε στην εταιρία, βοηθούσα στην ξενάγηση σχολείων κ.λπ. και συμμετείχα σε όλη τη διαδικασία του τρύγου του μελιού. Επιπροσθέτως, συμμετείχα στην οργάνωση και υλοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων για την εταιρία και τη προώθηση των προϊόντων της. Τέλος, συμμετείχα και σε κάποια σεμινάρια για την αγροοικολογία που διοργάνωναν τα τοπικά πανεπιστήμια.

Στον ελεύθερο μου χρόνο προσπαθούσα να εξερευνώ τη Κοπεγχάγη και τα Σαββατοκύριακα να πηγαίνω εκδρομές. Ήμουν αρκετά ευνοημένη καθώς από τη δουλειά μου έδωσαν ένα ποδήλατο οπότε αυτό ήταν το δωρεάν μεταφορικό μου μέσο αλλά και ο καλύτερος τρόπος να δω τη πόλη, το ποδήλατό μου ήταν ο ορισμός της ανεξαρτησίας και ελευθερίας μου μέσα στη Κοπεγχάγη. Οι περισσότεροι κινούνται με ποδήλατα και τα αυτοκίνητα είναι ελάχιστα, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες λωρίδες στους δρόμους μόνο για ποδηλάτες. Η πόλη αυτή είναι ιδιαίτερη, έχει τη θάλασσα, τα κανάλια, τα πάρκα και ένα συνδυασμό παλιών και νέων κτηρίων μαζί. Η περίοδος που πήγα, τέλος άνοιξης προς καλοκαίρι, ήταν μοναδική καθώς έχει ωραίες μέρες με ήλιο (πολύ σπάνιο αυτό για Σκανδιναβικές χώρες), χωρίς κρύο ούτε πολλή ζέστη, το φως της ημέρας διαρκούσε από της πέντε το πρωί έως της δέκα το βράδυ. Τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα όλα τα πάρκα και οι πράσινοι χώροι γέμιζαν με παρέες που έκαναν πικνίκ, έπαιζαν παιχνίδια και τραγουδούσαν. Πολύ ωραία συνήθεια αλλά και απαραίτητη καθώς για να φας ή να πιείς κάτι έξω πληρώνεις πάρα πολλά χρήματα.

Όταν πας για πρακτική δηλαδή για εργασία είναι πιο δύσκολο να δημιουργήσεις φιλίες από το να πηγαίνεις για σπουδές erasmus και αυτό με ανησυχούσε λίγο. Παρόλα αυτά νιώθω αρκετά τυχερή καθώς δημιούργησα αληθινές φιλίες από διάφορες δραστηριότητες εκτός δουλειάς (Ορθόδοξη Εκκλησία, ομάδα volley κ.λπ.) αλλά και με τους εθελοντές από την εταιρία. Κάτι πολύ όμορφο ήταν ότι κάθε μέρα μέσα στην εβδομάδα στην εταιρία είχαμε άλλον εθελοντή οπότε κάθε μέρα ήταν πρωτότυπη! Δημιούργησα μια κοινότητα εκεί στη Κοπεγχάγη, ένα κύκλο, το δικό μου κοινωνικό κύκλο και ξέρω ότι οπότε θέλω να πάω έχω φίλους που θα με φιλοξενήσουν και θα με φροντίσουν. Αυτό το θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες.

Όταν κάποιος με ρωτάει πώς πέρασες στη Δανία, χιλιάδες εικόνες, συναισθήματα, στιγμές και εμπειρίες ξεχειλίζουν από το μυαλό μου…αυτό που ένοιωσα όμως σε υπέρτατο βαθμό είναι ελευθερία και το ότι όλα είναι εφικτά άμα προσπαθήσεις και κοπιάσεις! Είναι μια εμπειρία ζωής που παροτρύνω τον καθένα να τη δοκιμάσει και να γνωρίσει έτσι καλύτερα τον εαυτό του.

 

Μπραϊμάκη Σοφία

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Μετακίνηση με σκοπό την πρακτική εξάσκηση στο Institute of Animal Science της Πράγας στην Τσεχία για 2 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018).

Όταν έκανα την αίτηση μου για Πρακτική στη Πράγα δεν είχα φανταστεί ποτέ πρώτον ότι θα την εγκρίνανε και δεύτερον ότι θα περνούσα εκεί τους δυο καλύτερους μήνες της ζωής μου.

Η όλη προετοιμασία πριν την αναχώρησή μου ήταν αυτό που με άγχωνε περισσότερο και μου φαινότανε βουνό… ωστόσο μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισα έμαθα πολλά πράγματα.. κυρίως ότι αν δεν κάνεις εσύ κάτι για σένα δεν πρόκειται να το κάνει κανείς..  έτσι λοιπόν πέρασε ο καιρός και χωρίς να το καταλάβω έφτασε η μέρα της αναχώρησής μου.. τόσα ανάμεικτα και έντονα συναισθήματα.

Πράγα.. μια λέξη, χιλιάδες συναισθήματα και εκατομμύρια εικόνες.. η πόλη όπου ο πολιτισμός και η φύση γίνονται ένα με κάποιο μοναδικό τρόπο που σε μαγεύει και σε συναρπάζει.. Αρχικά ο Μολδάβας ο οποίος διασχίζει την πόλη δίνοντας σου τη δυνατότητα να κάνεις ατελείωτες βαρκάδες.. Η απίστευτη αρχιτεκτονική τους, όπου και για ένα πεντάλεπτο περπάτημα να πας, σε μαγνητίζει κάνοντάς σε να ξεχνάς ακόμα και το όνομά σου.. Τα καλοδιατηρημένα και επιβλητικά  κάστρα τους, οι ναοί τους, η γέφυρα του Καρόλου.. κάθε ανθρώπινο (και μη) δημιούργημα σ’ αυτή τη πόλη, έχει κάτι να σου πει.. Τα ΜΜΜ τους απ’ τα καλύτερα της Ευρώπης.. πολύ συχνά δρομολόγια πρωί- βράδυ.  Τέλος, όντας στο κέντρο της Ευρώπης, μέσω Πράγας, κάποιος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε πολλές γύρω χώρες με αρκετά χαμηλό budget!

Μέσα σε όλη μου τη προσπάθεια να προσαρμοστώ στη νέα μου καθημερινότητα και να συνηθίσω την εστία (ναι ήθελε πολύ προσπάθεια :P) δεν είχα σκεφτεί καθόλου πώς θα ήταν   η πρώτη μου μέρα στη δουλειά, ώσπου έφτασε η μέρα.. Οι υπεύθυνοί μου σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Τσέχους γενικότερα, ήταν πολύ εγκάρδιοι  και πρόθυμοι να με βοηθήσουν σε ό,τι χρειαζόμουν. Δεν περιορίστηκαν μόνο στη δουλειά του τμήματος του ινστιτούτου στο οποίο εργαζόμουν, αλλά συνεργαστήκαμε και με άλλα τμήματα, καθώς και με πήγαν πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές σε διάφορα σημεία της Τσεχίας.. Με το πέρασμα του χρόνου, ανοίχτηκαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι οι οποίοι, εκτός από το barbeque party που διοργανώσαμε, μου οργανώσανε αποχαιρετιστήρια έκπληξη και με πήγανε μέχρι και για ιππασία!

Οι συνθήκες και ο τρόπος εργασίας στο ινστιτούτο ήταν πολύ διαφορετικά απ’ τα ελληνικά δεδομένα. Ο εξοπλισμός τους  πολύ εξελιγμένος και σύγχρονος, οι εγκαταστάσεις τεράστιες και  οι ρυθμοί πολύ διαφορετικοί. Με γνώμονα τη συνέπεια, η εργασία ξεκινούσε νωρίς το πρωί. Παρόλο που οι υποχρεώσεις του κάθε εργαζόμενου ήταν πολλές, το κλίμα ανάμεσά τους ήταν ήρεμο, υπήρχε το αίσθημα αλληλεγγύης χωρίς να προκαλείται πανικός και χάος. Επιπλέον, κάτι που συνειδητοποίησα είναι ότι το σύστημα εργασίας στο εξωτερικό δεν αφήνει κανέναν ανεκμετάλλευτο. Ανεξάρτητα από το ύψος των δυνατοτήτων και των γνώσεων του καθενός, όλοι αξιοποιούνται, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μέσα από την όλη μου εμπειρία είχα την τύχη να βιώσω το ευρωπαϊκό πρότυπο εργασίας και να αποκτήσω τη δική μου εικόνα για το πώς μπορεί να είναι η ζωή και η εργασία στο εξωτερικό.

Εκτός από το υπέροχο κλίμα στον εργασιακό μου χώρο, την εμπειρία μου μέσω του Erasmus ήρθαν να απογειώσουν οι φοιτητές που γνώρισα στην εστία που έμενα.. Κάποιοι Τσέχοι, αλλά οι περισσότεροι ήταν φοιτητές ιατρικής με πρόγραμμα ανταλλαγής, απ’ όλες τις χώρες του κόσμου! Με τα παιδιά αυτά όχι μόνο ταξιδέψαμε στην Ευρώπη, μοιραστήκαμε πολλές ευχάριστες εμπειρίες, δημιουργήσαμε αναμνήσεις..  αλλά δημιουργήσαμε και αληθινές φιλίες!

Επειδή αν με αφήσετε ανεξέλεγκτη μπορώ να μιλάω και να γράφω  ώρες για τη Πράγα..θα το κλείσω κάπου εδώ.. Όχι απλά συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους να δοκιμάσουν την εμπειρία του Erasmus, μπορώ και να εγγυηθώ ότι θα είναι από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής τους!!! SO..GO FOR IT!!

Στυλιανή Βέρα

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο Wageningen University της Ολλανδίας για τρεις μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Oλλανδία…Η χώρα της ελεύθερης σκέψης, έξω από τα όρια, η χώρα του ποδηλάτου και των απέραντων καναλιών, η πιο flat χώρα στον κόσμο και αν ρωτάτε εμένα η πιο όμορφη, όχι για τοπία της απαραίτητα, αλλά γιατί εκεί έζησα την πιο μοναδική εμπειρία της ζωής μου.

Με το επίσημο όνομα της να είναι Netherlands δηλαδή Κάτω Χώρες, η Ολλανδία αποτελεί ουσιαστικά το δυτικό κομμάτι της χώρας και το 1/4 αυτής βρίσκεται κάτω από το ύψος της θάλασσας με τους Ολλανδούς να το διαχειρίζονται με απαράμιλλη προσοχή ανά τους αιώνες. Εδώ έρχεται και η αγαπημένη φράση τους «God made the world and the Dutch made Netherlands».

Φτάνοντας στο Wageningen, ερωτεύομαι. Απέραντα δάση πράσινου, μικρά ποταμάκια μέσα στο campus, ποδηλατάκια με φοιτητές αγχωμένους να φτάσουν στο μάθημα, πρόσωπα χαμογελαστά με μόνη εξαίρεση τον καιρό, ο οποίος συνήθως ήταν κατσούφης, αλλά με τον ερχομό της άνοιξης όλα γύρω σου μοιάζουν παραμυθένια. Οι supervisors μου ευγενέστατοι και θετικοί με δικό τους βέβαια τρόπο εκμάθησης νέων γνώσεων στους φοιτητές, αναπτύσσοντάς τους την κριτική ικανότητα και επιβραβεύοντας κάθε προσπάθεια.

Ο εξοπλισμός του πανεπιστημίου, όντας ταυτόχρονα και ερευνητικό κέντρο, ήταν προηγμένος με νέα μηχανήματα και διαθεσιμότητα οργάνων για αναλυτικές μετρήσεις ώστε κάθε φοιτητής να διεκπεραιώνει το πείραμά του αποτελεσματικά. Εκεί παρακολούθησα ένα από τα πιο καινοτόμα συνέδρια στο χώρο τόσο των τροφίμων όσο και των γεωπονικών επιστημών (Symposium «Food for Future»), ενώ παρακολούθησα, επίσης ενδιαφέρουσες μελέτες σε διάφορα επιστημονικά-ερευνητικά πεδία από κάθε εθνικότητας φοιτητές, κάνοντας έτσι το Wageningen ένα από τα πιο πολυπολιτισμικά πανεπιστήμια του κόσμου.

 Last but not least που λέμε και στα χωριά μας, αυτό που πάνω απ’ όλα με συγκινούσε και μου έδινε δύναμη καθημερινά να συνεχίσω ήταν οι φίλοι μου, το παρεάκι που ενώθηκε από όλες τις γωνιές του πλανήτη για να δημιουργήσει την οικογένειά μας, την «Οhana». Άνθρωποι που κέρδισαν τόσο εύκολα μια θέση στην καρδιά μου, φίλοι που ανυπομονώ να  ξανασυναντήσω και που πάντα μου λείπουν γιατί μου χάρισαν τις ομορφότερες αναμνήσεις. Ταξίδια σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Λονδίνο και σ’ όλη την Ολλανδία, γνωρίζοντας πολιτισμούς και κουλτούρες εκ διαμέτρου αντίθετες από τη δική μας, πάρτυ και χορό δίχως τελειωμό, φεστιβάλ, τοπικές κουζίνες, movie nights, drinking games είναι μόνο μια σταγόνα σε έναν ωκεανό από εμπειρίες που είμαι περήφανη που έζησα.

Το Erasmus είναι ένα δώρο που μας δίνει απλόχερα η ΕΕ, κάντε το στον εαυτό σας, πάρτε το ρίσκο, ζήστε την εμπειρία. Θα μας θυμηθείτε όλους εμάς που γυρνάμε μαγεμένοι και δεν βλέπουμε την ώρα να ξαναταξιδέψουμε! Cheers to that, λοιπόν!

 

Όλγα Ανεστοπούλου

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών.  Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο Scotland’s Rural College (SRUC)  του Ηνωμένου Βασιλείου για 2 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Το να ταξιδέψω ως τη Σκωτία ήταν όνειρο που το είχα από μικρή, πόσο μάλλον όταν διαπίστωσα ότι μπορώ να κάνω και την πρακτική μου εκεί.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί όταν σκέφτεται κανείς ότι θα είναι μόνος του σε μια ξένη χώρα, να τρομάζει και να αισθάνεται »μικρός» σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο που ανοίγεται μπροστά του. Η συμβουλή μου είναι όμως ότι αν δεν το τολμήσεις, σίγουρα θα το μετανιώσεις.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, το Εδιμβούργο ήταν μια τεράστια αγκαλιά γεμάτο ζεστούς ανθρώπους, ευγενικούς, πρόθυμους να σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείς. Είναι όλα πολύ οργανωμένα, με σεβασμό προς τη φύση και τον άνθρωπο. Αρκετά νωρίς συνειδητοποίησα ότι πολλοί Έλληνες επιλέγουν το Εδιμβούργο αλλά και άλλες πόλεις της Σκωτίας προκειμένου να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα αλλά και να μείνουν μόνιμα. Τα τοπία είναι πανέμορφα και ναι, ό,τι βλέπουμε σε φωτογραφίες είναι αληθινό και ακόμη πιο ωραίο από κοντά. Γνώρισα ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις, έκανα συζητήσεις και έμαθα πράγματα που δε φανταζόμουν ποτέ μου.

Ακαδημαϊκά, ένιωσα λες και εισήχθη σε διαφορετικό κόσμο από αυτόν που είχα συνηθίσει στην Ελλάδα. Συναναστράφηκα με ανθρώπους που έκαναν το PhD τους, είδα πως είναι να εργάζεσαι σε μια ξένη χώρα. Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά την οργάνωση των εργαστηρίων τους, καθώς και τους κανόνες που ακολουθούνται από τη διεξαγωγή ενός πειράματος, μέχρι τη συμπεριφορά στον εργασιακό χώρο. Είχα έντονη αλληλεπίδραση με τα ζώα, συζητούσα με τα άτομα που συνεργαζόμουν για τη λήψη αποφάσεων κι έμαθα καλύτερα να δουλεύω σε ομαδικό πνεύμα. Επίσης, με βοήθησε σε σημαντικό βαθμό να κατασταλάξω στο τι θέλω να κάνω, αφού τελειώσω το γεωπονικό. Μετά από αυτήν την εμπειρία, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να επιστρέψω και αν μου δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω στο συγκεκριμένο ινστιτούτο.

Τους μήνες παραμονής μου (αρχές Ιουλίου – αρχές Σεπτεμβρίου) το μεγαλύτερο διάστημα είχε ήλιο, γεγονός που δε συμβαίνει συχνά, οι άνθρωποι είναι πολύ εξοικειωμένοι με τη βροχή και μπορεί να τους δεις να βγαίνουν για βόλτα, για τρέξιμο, όντας πολύ χαλαροί.

Όσον αφορά στα πράγματα που μπορείς να κάνεις, τα περισσότερα μουσεία έχουν δωρεάν είσοδο. Υπάρχει κάθε λογής μαγαζί είτε θες να κάνεις ψώνια είτε θες να πας να πιεις μια μπύρα. Να επισημάνω ότι το καλοκαίρι τρέχει το Fringe festival και το Εδιμβούργο είναι κατάμεστο με κόσμο, με υπέροχα show και παραστάσεις. Επίσης, η Γλασκόβη είναι 1 ώρα μακριά και το εισιτήριο πολύ φθηνό.

Όσον αφορά στη διαμονή, έπρεπε να αρχίσω να ψάχνω από νωρίς, καθώς λόγω του φεστιβάλ υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Το ινστιτούτο που έκανα την πρακτική μου είναι προσβάσιμο με λεωφορείο από το κέντρο της πόλης με συχνά δρομολόγια. Τώρα αν αναρωτιέστε για το οικονομικό, είναι αρκετά ακριβά σαν τρόπος ζωής καθώς μην ξεχνάμε ότι έχουν λίρα κι εμείς ευρώ. Παρόλα αυτά θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα σε κάποιον που του αρέσουν οι βόρειες χώρες.

Εν κατακλείδι, το Erasmus είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Ξεχωριστή για τον καθένα που έχει την τύχη να τη ζήσει. Αλλάζουν μέσα σου πολλά, χωρίς να το καταλαβαίνεις. Για μένα μπορώ να πω με σιγουριά πλέον ότι άξιζε η κάθε πένα.

 

Ζωή Γούναρη

Προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 3 μήνες με σκοπό την εκπόνηση μέρους της πτυχιακής μελέτης στο Universitá degli Studi di Torino (ακαδημαϊκό έτος 2017 – 2018).

Το Τορίνο είναι μια πανέμορφη βιομηχανική πόλη στη Βόρεια Ιταλία, χτισμένη στους πρόποδες των Άλπεων. Το μεγαλύτερο μέρος της βρέχεται από τον ποταμό Πάδο, στον οποίο έχουν χτιστεί μεγάλες πέτρινες γέφυρες. Είναι μια πόλη γεμάτη πράσινο,  διαθέτει  πανέμορφες πλατείες γεμάτες με όλων των ειδών  μαγαζιά καθώς  και μεγάλα πάρκα. Υπάρχουν επίσης πολλά εντυπωσιακά μουσεία ανάμεσα στα οποία ανήκει και  το μουσείο του κινηματογράφου στον πύργο Mole Antonelliana, ο οποίος αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, ήταν που πάρα πολλοί άνθρωποι έτρεχαν δίπλα στο ποτάμι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και με βροχή, καθώς πολύ συνηθισμένη ήταν και η χρήση ποδηλάτων τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων, εντός της πόλης.

Στο Τορίνο έρχονται πολλοί φοιτητές από διάφορα μέρη του κόσμου μέσω του προγράμματος Erasmus ή άλλων προγραμμάτων, οπότε δύσκολα μένεις χωρίς παρέα! Συμμετείχα σε εκδρομές και εκδηλώσεις  που διοργανώνονταν από το ESN , οπότε γνώρισα πολλούς φοιτητές από διάφορες χώρες, διευρύνοντας τον κύκλο μου και εξασκώντας τόσο τα αγγλικά όσο και τα ιταλικά. Το φαγητό είναι απίστευτο, όπως επίσης  και τα παγωτά!  Επισκέφθηκα και άλλες περιοχές της Ιταλίας, όπως Μιλάνο, Βενετία, Βερόνα, Cinque Terre, κάθε μία από τις οποίες έχει μια ξεχωριστή ομορφιά. Ο καιρός στο Τορίνο ήταν αρκετά βροχερός και με πολλή υγρασία ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και από ό,τι με ενημέρωσαν οι ντόπιοι, συνήθως δεν έχει τόσες βροχές το καλοκαίρι.

Η εύρεση του σπιτιού ήταν μια δύσκολη υπόθεση, για αυτό έπρεπε να αρχίσω να ψάχνω αρκετούς μήνες πριν την αναχώρησή μου. Για τη διαμονή χρειάζονται περίπου 300-500 ευρώ μηνιαία, ανάλογα με το αν μένεις με άλλους φοιτητές ή μόνος. Για τις μετακινήσεις υπάρχει κάρτα προσωποποιημένη για μετρό και λεωφορεία, η οποία κοστίζει 25 ευρώ το μήνα για άτομα κάτω των 26 ετών. Επιπλέον υπάρχει η ετήσια κάρτα για τα μουσεία,η οποία κοστίζει 32 ευρώ και μπορείς να έχεις πρόσβαση σε μουσεία, κάστρα, κήπους κ.α.  Το κόστος ζωής είναι λίγο πιο ακριβό από την Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί, ωστόσο ένα πρόβλημα είναι το ότι δε μιλούν ιδιαίτερα αγγλικά.

Όσον αφορά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Τορίνο, είναι λίγο μακριά από το κέντρο. Ωστόσο υπάρχει μετρό και λεωφορεία που εξυπηρετούν. Στο εργαστήριο που εκπόνησα μέρος της πτυχιακής μου οι άνθρωποι  που συναναστράφηκα ήταν φιλικοί και βοηθητικοί. Έμαθα πάρα πολλά πράγματα πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου, καθώς και το να δουλεύω αυτόνομα.  Θεωρώ επίσης πολύ χρήσιμο το να μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι σε ένα καινούριο περιβάλλον με καινούριους ανθρώπους.

Συνολικά, το Erasmus ήταν μια μοναδική εμπειρία. Είναι ένα ταξίδι που μόνο καλά έχει να σου προσφέρει, ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες. Μαθαίνεις να γίνεσαι ανεξάρτητος, ζώντας σε μία ξένη χώρα, γίνεσαι πιο δυνατός άνθρωπος και γεμίζεις εμπειρίες τόσο ακαδημαϊκές όσο και εμπειρίες ζωής!

 

Χρυσή Παπαδογιάννη

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής. Μετακίνηση για πρακτική άσκηση στο Institute for Agriculture, Fisheries and Food  (ILVO) στη Γάνδη του Βελγίου για 3 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Από το πρώτο έτος των σπουδών  μου στο Γεωπονικό, άκουγα τα παιδιά που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus να λένε πόσο μοναδική και αξέχαστη εμπειρία είναι και ότι  πρέπει να τη ζήσει κάθε φοιτητής. Στην αρχή μου φαίνονταν υπερβολικά όλα αυτά. Τελικά έπρεπε να το ζήσω για να καταλάβω πόσα πράγματα σου προσφέρει!

Η αφετηρία αυτού του ταξιδιού, όπως και κάθε όμορφου πράγματος σε αυτήν την ζωή, είναι ιδιαίτερα δύσκολη γιατί υπάρχουν αρκετά ‘εμπόδια’ όπως για παράδειγμα η εύρεση του φορέα που θα σε φιλοξενήσει, το σπιτιού, η πόλη στην οποία θα πας.

Η Γάνδη με μάγεψε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Αυτά τα κλασσικά μεσαιωνικού τύπου κτίρια και τα σπιτάκια με τις χρωματιστές προσόψεις που έχει, σου θυμίζουν σκηνικό βγαλμένο από ταινία! Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και τα πολυάριθμα κανάλια που περιβάλλουν το κέντρο όπου με βάρκα μπορείς να δεις όλη τη πόλη. Αλλά το καλύτερο απ’ όλα ήταν τα ΠΟΔΗΛΑΤΑ, όπου και αν γυρνούσες έβλεπες όλων των ειδών τα ποδήλατα!! Η Γάνδη φημίζεται για την οικολογική συνείδηση των κατοίκων της και είναι από τις ιδανικότερες πόλεις για να χρησιμοποιείς ποδήλατο, αφού παντού υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι και τα αυτοκίνητα (ειδικά στο ιστορικό κέντρο) δεν επιτρέπονται.  Το ποδήλατο ήταν από τα πράγματα που ευχαριστήθηκα περισσότερο σε αυτήν την πόλη, με τον καιρό να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός το μεγαλύτερο διάστημα κάνοντας τη βόλτα με το ποδήλατο ακόμα πιο ευχάριστη!

Μια υπέροχη ευκαιρία για να γνωριστώ με περισσότερα άτομα ήταν και τα πολλά street festival που έγιναν και ήταν με δωρεάν είσοδο, με το διασημότερο απ’ όλα να είναι το Gentse Feest που διαρκεί 10 ημέρες και όλη η πόλη είναι ένα μεγάλο πάρτι, όλοι γίνονται μια παρέα! Γνώρισα αρκετά άτομα και έκανα δυνατές φιλίες, όχι μόνο με ντόπιους (συναδέλφους από το ινστιτούτο κυρίως) αλλά και με παιδιά από άλλες χώρες που έκαναν Erasmus και βιώναμε μαζί την όμορφη αυτή εμπειρία οπότε και δεθήκαμε περισσότερο. Με την γλώσσα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Παρόλο που η κύρια γλώσσα τους είναι τα Φλαμανδικά όλοι γνωρίζουν αγγλικά και μπορείς να συνεννοηθείς άψογα.

Σχετικά με το κόστος διαβίωσης στη Γάνδη οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές, στα ενοίκια αλλά και για τις εξόδους και τα εισιτήρια των λεωφορείων (3€ το εισιτήριο της 1 ώρας), Προσωπικά δυσκολεύτηκα να βρω σπίτι γιατί έχει πολλούς φοιτητές που ψάχνουν και τα σπίτια που είναι σε προσιτές τιμές (κάτω των 500€) δεν είναι πολλά. Τα εισιτήρια του τρένου ωστόσο, είναι πιο οικονομικά ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο δίνοντάς σου την ευκαιρία να επισκεφτείς άλλες πόλεις και χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο κ.ά.

Αναφορικά με το ινστιτούτο, οι άνθρωποι εκεί με βοήθησαν να μάθω αρκετά πράγματα σε πολύ λίγο χρόνο πάνω σε ένα αντικείμενο που δεν είχα ασχοληθεί άλλη φορά (γεωργία ακριβείας και ανάλυση εικόνας από drone), ενώ ήταν πρόθυμοι να μου λύσουν όλες τις απορίες μου και να με βοηθήσουν το πρώτο διάστημα της παραμονής μου σε ό,τι χρειαζόμουν σχετικά με το σπίτι αλλά και στο να προσαρμοστώ στον τρόπο ζωής τους. Ένιωσα από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μέλος του ινστιτούτου.

Η εμπειρία του Erasmus σε ωριμάζει, σε βοηθά να ανακαλύψεις των εαυτό σου να δεις ποια είναι τα πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο, να απολαμβάνεις περισσότερο και πιο ουσιαστικά καθημερινές στιγμές που τις έχεις ίσως δεδομένες και να θες να δοκιμάσεις καθετί καινούργιο που συναντάς στον δρόμο σου. Γίνεσαι περισσότερο ανεξάρτητος/η, σε ωθεί να κοινωνικοποιηθείς και να απελευθερωθείς.

Είχαν δίκιο τελικά όλοι εκείνοι που έλεγαν πόσο μοναδική εμπειρία είναι! Ζήστε το!!!

 

Θεοδώρα Κικίμη

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο University College Dublin της Ιρλανδίας για 4 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Από την πρώτη στιγμή που είδα πως το τμήμα μου έχει συνεργασία με το University College Dublin, ήξερα πως έπρεπε να πάω. Ένα παιδικό μου όνειρο πραγματοποιήθηκε.

Ξαφνικά βρέθηκα στην χώρα των Κελτών, με την άγρια ομορφιά και την συγκλονιστική ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας, τα απέραντα λιβάδια που εκτείνονται κατά μήκος όλου του νησιού και τα αμέτρητα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Μια χώρα που θυμίζει παραμύθι.

Αλλά η μαγεία της Ιρλανδίας δεν τελειώνει στη φύση της. Αυτό που με κέρδισε πιο πολύ και με έκανε να αισθανθώ το Δουβλίνο το δεύτερο μου σπίτι, ήταν η καλοσύνη και η ευγένεια των ανθρώπων του. Γνώρισα άτομα απο όλο τον κοσμό και έκανα μερικές πολύ δυνάτες φιλίες, ακόμα και αν το διάστημα παραμονής φαίνεται μικρό εκπλήσσεσαι πόσο γρήγορα μπορείς να δεθείς με ανθρώπους όπου μοιράζεστε την ίδια εμπειρία.

Επίσης μέσω της Ιρλανδίας σου δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία ακόμα και Ισλανδία) καθώς τα εισιτήρια είναι πολύ πιο φθηνά σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Όσον αφορά την γλώσσα και το κόστος ζωής υπάρχουν δυσκολίες. Παρ’ όλο που η επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η Ιρλανδική Γαελική, η πλειοψηφία των κατοίκων μιλάει Αγγλικά, με μια περίεργη όμως  προφορά που μέχρι να την συνηθίσεις δεν καταλαβαίνεις και πολλά. Ακόμα η εύρεση σπιτιού στο Δουβλίνο είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση καθώς οι τιμές είναι πολύ υψηλές (Ελάχιστη για ιδιωτικό δωμάτιο 500 ευρώ) και τα διαθέσιμα σπίτια ελάχιστα. Εγώ έπρεπε να μείνω σε hostel για 20 ημέρες μέχρι να βρω το κατάλληλο σπίτι.

Σχετικά με τις σπουδές, το πανεπιστήμιο δίνει έμφαση στις εργασίες κατα την διάρκεια όλου του εξαμήνου με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιο εύκολες οι τελικές εξετάσεις, αλλά και η εξοικίωση με το μάθημα και η καλύτερη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Επιπλέον, σε ορισμένα μαθήματα διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές (field trips) με θέμα ένα συγκεκριμένο κομμάτι του μαθήματος. Το πανεπιστήμιο είναι τεράστιο και οι υποδομές άριστες, παρόλαυτα οσον αφορά το επίπεδο σπουδών είναι πιο εύκολο σε σύγκριση με του γεωπονικού, η μόνη δυσκολία που εγώ αντιμετώπισα ειναι το γράψιμο εργασιών σχεδόν καθε εβδομάδα στην αγγλική γλώσσα. Τέλος, το πανεπιστήμιο δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές όλων των σχολών να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα απο τελειώς διαφορετική σχολή απο την δικιά τους. Προσωπικά, επέλεξα ενα μάθημα απο την σχολή κέλτικων σπουδών και ιστορίας και έμαθα την ιστορία της χώρας, απο την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, τον πολιτισμό της αλλά και τα βασικά απο την γλώσσα, την Ιρλανδική Γαελική.

 Για όσους σκέφτονται να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus τους παροτρύνω να το κάνουν χωρίς κανέναν δισταγμό, μπορεί να έχει δυσκολίες στην αρχή αλλά η εμπειρία αυτή είναι ανεκτίμητη και στο τέλος δεν θέλεις να γυρίσεις πίσω.

 

Μαρία Μούντριχα

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών.  Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο Università degli Studi di Padova της Ιταλίας για 5 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Το ταξίδι του Erasmus δεν είναι και τόσο εύκολο, όταν όμως φτάσεις στον προορισμό που επέλεξες, καταλαβαίνεις ότι όλη η προσπάθεια άξιζε. Διάλεξα την Πάδοβα της Ιταλίας διότι, έτυχε να μπορώ να αντιστοιχίσω μαθήματα με το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο είναι ανάμεσα στα καλύτερα της Ιταλίας και το επίπεδο σπουδών είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό. Στην καθημερινότητα μπορείς να προσαρμοστείς πάρα πολύ γρήγορα, ειδικά άμα γνωρίζεις και κάποια βασικά ιταλικά, χωρίς αυτό να είναι προαπαιτούμενο καθώς μαθαίνονται πάρα πολύ εύκολα.

Η συνολική εμπειρία στο τέλος με έκανε να έχω τις ωραιότερες αναμνήσεις, δίνοντας μου το κίνητρο να θέλω να τολμήσω πάλι να φύγω, είτε στην Ιταλία είτε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Υ.Γ: Η Βενετία ήταν μόλις 26 λεπτά από την Πάδοβα!!

 

Παναγούλια Μαρία

Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών.  Μετακίνηση με σκοπό τις σπουδές στο Mendel University in Brno της Τσεχίας για 4 μήνες (ακαδημαϊκό έτος 2017-2018)

Για εμένα το erasmus ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Ήταν ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσω την πιο δημιουργική δεκαετία της ζωής μου. Έκανα φίλους, ταξίδεψα, βελτίωσα την γνώση των αγγλικών μου, γνώρισα άλλες νοοτροπίες και κουλτούρες, είδα πώς αντιλαμβάνονται και πώς δουλεύουν πάνω στον τομέα της γεωπονίας άλλοι λαοί και φυσικά έμαθα να ζω πιο ανεξάρτητη και να διαχειρίζομαι τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Το συνιστώ σε κάθε φοιτητή καθώς τελειώνοντας το Erasmus, δεν μένει ούτε μια αρνητική ανάμνηση!

 

Αργύρης  Παπαμιχαλόπουλος

Προπτυχιακός φοιτητής  του Τμήματος Επιστήμης  Τροφίμων και Διατροφής  του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 4 μήνες  στο Latvia University of Agriculture, Jelgava της Λετονίας (ακαδημαϊκό έτος 2016-17).

Όταν πρωτοείδα τη νέα συμφωνία με το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ήμουν αποφασισμένος ότι εκεί ήθελα να πάω. Ο λόγος? Ήθελα να πάω σε μια χώρα εντελώς διαφορετική από τη δική μας και σε μια χώρα που ούτε λίγο ούτε πολύ δεν αποτελεί και τον πρώτο μας προορισμό για ευρωπαϊκά ταξίδια. Η Λετονία λοιπόν ήρθε για να εκπληρώσει αυτόν το σκοπό. Δε με πείραζε το γεγονός ότι η περιοχή που βρισκόταν το πανεπιστήμιο δεν ήταν στη Ρίγα. Το δίχως άλλο όλοι οι φοιτητές ζούσαμε στο ίδιο κτίριο εστιών οπότε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή ταξίδι τα διοργανώναμε από κοινού. Επίσης είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και άλλες γειτονικές χώρες (Λιθουανία, Εσθονία κλπ).
Το πανεπιστήμιο μου έδωσε την ευκαιρία να επανεκτιμήσω τις προτιμήσεις μου ως προς την επιστήμη μου και γενικά έμεινα πολύ ικανοποιημένος από την οργάνωση των σπουδών. Τέλος ο σύλλογος του ESN ήταν άκρως βοηθητικός σε όποια στιγμή και αν τον χρειαζόμασταν.
Εύχομαι σε όποιον αποφασίσει να πάρει τη ΜΕΓΑΛΗ απόφαση να μετακινηθεί για ένα διάστημα για σπουδές στο εξωτερικό, να αποκτήσει πρωτόγνωρες εμπειρίες, να αλλάξει παραστάσεις και να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα κάποιες καταστάσεις ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που θα μείνει μόνος του. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα πολλά δώρα που θα σας δώσει το ERASMUS.

 

Μαρία Πηνελόπη Καλτσίδη

Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Μετακίνηση για 3 μήνες πρακτικής άσκησης στην εταιρία Terapia Urbana, στη Σεβίλλη της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 20MP_KALTSIDI_PHOTO16-17).

Πολλοί θεωρούν ότι το πρόγραμμα Erasmus είναι χάσιμο χρόνου από τις σπουδές. Όσοι όμως έχουν ζήσει την εμπειρία το διαψεύδουν κατηγορηματικά! Προσωπικά εργάστηκα σε ένα γραφείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου και έκανα πράξη όλες μου τις γνώσεις αλλά κέρδισα και πολλές, ενώ ταυτόχρονα απέκτησα εργασιακή εμπειρία, αυτοπεποίθηση πάνω στο αντικείμενο που σπούδασα. Άνοιξα τους ορίζοντες μου παρατηρώντας τον διαφορετικό αλλά και παρόμοιο τρόπο εργασίας αλλά και αντιμετώπισης καταστάσεων από ανθρώπους διαφορετικής χώρας, γλώσσας και κουλτούρας.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αλλά και να κάνω φίλους Erasmus φοιτητές από όλο τον κόσμο και να μοιραστώ μαζί τους στιγμές γνωρίζοντας ένα κομμάτι από τον πολιτισμό τους και τις εμπειρίες τους.

Στην αρχή ο εγκλιματισμός θέλει το χρόνο του αλλά με υπομονή όλα γίνονται! Στην αρχή δυσκολεύτηκα να βρω διαμέρισμα, με αποτέλεσμα να μένω σε κάποιο hostel για πάνω από 2 εβδομάδες. Η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη γιατί δεν μιλούσα ισπανικά αλλά αγγλικά και γαλλικά. Να τονίσω ότι στην εταιρία που δούλεψα όλα ήταν στα αγγλικά, οπότε δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία! Σε όλη τη Σεβίλλη όμως παρόλο που είναι μια τρομερά τουριστική πόλη δεν μιλάνε αγγλικά! Όσο για τον καιρό είχε τρομερή υγρασία (Φλεβάρης-Απρίλης) συγκριτικά με την Αθήνα και η καθημερινότητα ήθελε διαφορετική αντιμετώπιση! Κάθε αρχή και δύσκολη όμως!

Μετά την εγκατάστασή μου σε κάποιο διαμέρισμα και αφού είχα αρχίσει να δουλεύω, γράφτηκα δωρεάν στο κοντινότερο με το διαμέρισμά μου Κέντρο Υγείας με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας για να έχω τον προσωπικό μου γιατρό σε περίπτωση ανάγκης, τον οποίο και χρειάστηκα λόγω ενός κρυολογήματος!

Στη συνέχεια επισκέφτηκα το ESN γραφείο του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης κι έτσι άρχισαν όλα! Πήρα κάρτα sim με ισπανικό αριθμό και κάρτα Erasmus φοιτητή που έδειχνα σε διάφορα μαγαζιά και είχα εκπτώσεις! Έτσι άρχισαν και οι εκδρομές με το ESN γραφείο και με άλλους Erasmus φοιτητές! Κάπως έτσι άρχισε να πλάθεται και η κοινωνική μου ζωή κατά την περίοδο πρακτικής! Να τονίσω ότι πριν ταξιδέψω για τη Σεβίλλη είχα στείλει email στο ESN γραφείο της Σεβίλλης για να αποκτήσω έναν buddy από το γραφείο ο οποίος με θα με βοηθούσε στα διάφορα βήματά μου. Τελικά προς απογοήτευσή μου ήταν επιλεκτικά βοηθητική η συμπεριφορά του buddy μου καθώς μιλούσε τα βασικά αγγλικά! Γενικά σε όλη την Ισπανία υπάρχει το θέμα της αγγλικής γλώσσας, έτσι η γνώση ισπανικών κάνει τη διαβίωση πιο εύκολη!
Η Σεβίλλη είναι μια πανέμορφη πόλη με πλούσια ιστορία και πολλά ενδιαφέροντα μέρη για επίσκεψη. Είναι ήρεμη πόλη με οικονομική ζωή και με ανθρώπους με μεσογειακό ταπεραμέντο. Έχει μια ωραία διαδρομή για τρέξιμο δίπλα στο ποτάμι, όμορφες πλατείες και καταπράσινα πάρκα! Δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες αποστάσεις και με τα δημόσια ποδήλατα που υπάρχουν και το καλά οργανωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μπορείς να πας παντού οικονομικά. Η μεταφορά με λεωφορείο επίσης είναι εύκολη καθώς μπορείς να πας σε όλη την πόλη αλλά και έξω από την πόλη και υπάρχει εφαρμογή στο κινητό που ξέρεις ακριβώς την ώρα που θα έρθει το λεωφορείο. Υπάρχει μικρό metro το οποίο σπάνια χρησιμοποιείται!

Προτείνω σε όλους να αποκτήσουν αυτή την εμπειρία! Ο τρόπος που βλέπεις τη ζωή, οι ιδέες σου, η ευελιξία του χαρακτήρα, ο τρόπος που αντιμετωπίζεις καταστάσεις, ανθρώπους, τον ίδιο σου τον εαυτό αλλάζουν! Μαθαίνεις τη ζωή έξω από τον μικρό κύκλο που ζεις! Υπέροχη εμπειρία! Δε θα την άλλαζα με τίποτα και προτείνω σε όλους να την τολμήσουν!

Αργύρης Σκιαδαρέσης

Skiadaresis1

Μεταπτυχιακός Φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής  του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Biorenewables Development Center στο York του Ηνωμένου Βασιλείου (ακαδημαϊκό έτος 2013-14).

Είμαι πλέον Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων (Γ.Π.Α.). Το 2014 επισκέφτηκα για 3 μήνες το Κέντρο Βιοανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο York στην Αγγλία, στα πλαίσια εκπόνησης της πρακτικής μου εξάσκησης κατά τη φοίτησή μου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με κατεύθυνση «Βιοδιεργασίες Τροφίμων και Βιοδιυλιστήρια». Εκεί ασχολήθηκα με την αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανίας τροφίμων μέσω Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας και Πράσινης Χημείας. Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε  έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του Μεταπτυχιακού προγράμματος με Άριστα (9.62/10) και έχοντας λάβει υποτροφία από το πρόγραμμα Erasmus.

Προτείνω σε όλα τα παιδία να πάνε στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Εrasmus, εκπροσωπώντας επάξια το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανα πολλούς φίλους, πέρασα πολύ καλά και θα το ξαναέκανα σίγουρα.

Μαρία-Χριστίνα Καρουμπάκου

karoubakouΜεταπτυχιακή Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Universidad Politécnica de Madrid (UPM) της  Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2013-14)

Μαδρίτη, μια πόλη τόσο ίδια και ταυτόχρονα τόσο διαφορετική από την Αθήνα…Οι ρυθμοί της ζωής είναι πιο ήπιοι, ο κόσμος πολύ ευγενικός και κοινωνικός και η διασκέδαση ισοδύναμη με αυτή της Αθήνας. Η κουλτούρα των ανθρώπων παρουσιάζει αρκετά κοινά σημεία με αυτά των Ελλήνων, αλλά είναι παράλληλα και τόσο διαφορετική. Παρόλα αυτά η προσαρμογή στα νέα δεδομένα δεν είναι πολύ δύσκολη. Μοναδικό πρόβλημα ίσως αποτελέσει η μη γνώση αγγλικών των κατοίκων της πόλης, καθιστώντας έτσι την γνώση ισπανικών αναγκαία.

Η συνολική εμπειρία είναι κάτι που κάθε φοιτητής θα έπρεπε να ζήσει, είναι εμπειρία ζωής καθώς η συναναστροφή με νέα άτομα διαφορετικής κουλτούρας αλλάζει τα μέχρι τότε δεδομένα και κατ’ επέκταση διαφοροποιεί τον τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, των ανθρώπων και του εαυτού σου γενικότερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα γυρίσεις το ίδιο άτομο… Καλή διαμονή και διασκέδαση σε όσους αποφασίσουν να κάνουν αυτό το βήμα….

Σοφία Κωστοπούλου

kostopoulouΦοιτήτρια του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Estación Experimental de Zonas Áridas/ Dpt. Desertificación y Geoecología της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Η απόφαση να χρησιμοποιήσω την δυνατότητα που σου δίνει το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα Erasmus, να πραγματοποιήσεις την πρακτική σου άσκηση στο εξωτερικό, ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσα να κάνω. Έζησα σε μία χώρα που πάντα με γοήτευε, δούλεψα σε πραγματικές συνθήκες εργασίας με εξαίρετους ανθρώπους, έκανα φίλους από όλο τον κόσμο, ταξίδεψα και γενικότερα έζησα την πιο υπέροχη εμπειρία της ζωής μου. Συστήνω σε οποιονδήποτε  έχει ακόμα αμφιβολίες για το πρόγραμμα Erasmus, να το τολμήσει και σίγουρα δεν θα θέλει να ξαναεπιστρέψει. Μόνο όταν το έζησα κατάλαβα τι έχανα όσο καιρό δεν το τολμούσα. Ήταν το πιο τρελό και φανταστικό τρίμηνο της ζωής μου!!

 

 

Αναστάσης Καρβούνης

karvounisfoto

Φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 5 μήνες στο Czech University of Life Sciences Prague της Τσεχίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Όσα και αν πω θα είναι λίγα. Γιατί πολύ απλά το Erasmus ήταν για εμένα η πιο όμορφη περίοδος της ζωής μου. Νιώθω πραγματικά πολύ τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω για 5 μήνες σε μια τόσο μαγική πόλη όπως η Πράγα, να γνωρίσω εκατοντάδες ανθρώπους από όλη τη Γη και να πάρω κάτι από τον καθένα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις συζητήσεις μας και τα μαθήματα ξένων γλωσσών που έδινε ο ένας στον άλλο, τα βράδια που 30 άτομα διασκέδαζαν αγκαλιασμένα σε ένα club ή ακόμα και σε ένα μικρό δωμάτιο, τις βόλτες μας εξερευνώντας την πόλη, τις «πολιτιστικές» μας εξόδους σε όπερες και μπαλέτα, τα ταξίδια με την παρέα εντός και εκτός Τσεχίας, τα bbq και τα πικ-νικ στα πάρκα της πόλης, το χιόνι που από έκπληξη έγινε μια λευκή καθημερινότητα, τα μαθήματα στα αγγλικά και την άνεση που κανένα Proficiency δεν μπορεί να σου δώσει, τους ατέλειωτους διαδρόμους με πάμφθηνες, τσέχικες μπίρες στα σουπερμάρκετ και άλλα πολλά, λιγότερο η περισσότερο σημαντικά…

Το Erasmus όμως εκτός από μια γεμάτη εμπειρία ζωής σε αλλάζει και ως άνθρωπο. Σε παροτρύνει να κοινωνικοποιηθείς, να αποκτήσεις περισσότερη ελευθερία και έλεγχο στη ζωή σου, να βρεις τον εαυτό σου και αυτά που σε ευχαριστούν και να αξιοποιείς την κάθε σου μέρα…Και αν ακόμα δε σας έχω πείσει να το προσπαθήσετε απλά σκεφτείτε τι θα κάνατε εσείς αυτούς τους 5 μήνες και κάνετε μια σύγκριση…Το Erasmus είναι ένα όνειρο που όλοι πρέπει να ζήσουν. Μη χάσεις την ευκαιρία! 🙂

Ευαγγελία Γκοτζιά

gotzia

Φοιτήτρια του τμημ. Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 4,5 μήνες στο Czech University of Life Sciences Prague της Τσεχίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Η παραμονή μου στην όμορφη και κρύα Πράγα, αποτελεί ίσως την ομορφότερη και πιο ανέμελη περίοδο της ζωής μου…Μία περίοδος γεμάτη πολλές και ενδιαφέρουσες γνωριμίες, ταξίδια, τρέλες και πολυπολιτισμικές παρέες. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω φοιτητές από τουλάχιστον 15 διαφορετικές χώρες, να ταξιδέψω σε 5 γειτονικά κράτη μαζί με παρέες των 10-20 ατόμων, να βελτιώσω τα αγγλικά μου και να διδαχτώ μαθήματα στα αγγλικά για πρώτη φορά…

Η εμπειρία μου αυτή ήταν πραγματικά μοναδική, καλύτερη απ’ ό,τι μπορούσα να φανταστώ και θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μου… Μακάρι να ζήσουν πολλοί φοιτητές ακόμα την εμπειρία αυτή του Erasmus!! Αξίζει!!!

Αναστασία Θωμαΐδη

thomaidi

Φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Μετακίνηση για 3 μήνες στην εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης FeyeCon Netherlands της Ολλανδίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Όταν πήρα την απόφαση να πάω για πρακτική με τον Έρασμο, ήταν μόλις 2 βδομάδες πριν την λήξη της προθεσμίας. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν πολλοί μήνες. Ένα ταξίδι στο όνειρο μου, που μόνο καλά μου πρόσφερε. Μια ακόμα Ιθάκη, με προκλήσεις, νέους ανθρώπους και μια ζωή όλη δική μου να διαχειριστώ. Μια εμπειρία που όλοι αξίζουν να ζήσουν. Να έχετε όραμα και να κυνηγάτε τους στόχους σας! Να είστε ανοιχτόμυαλοι και να κουβαλάτε τον ήλιο μας μέσα σας!

Έτσι κερδίζουμε εμείς οι Έλληνες στη ζωή και προσπερνάμε τα εμπόδια!

 

Τατιανή Παπαδομανωλάκη

tatiani

Φοιτήτρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας. Μετακίνηση για 5 μήνες στο Tallinn Üllikool της Εσθονίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Είναι εμπειρία που αν δε τη ζήσεις δεν μπορείς να τη διανοηθείς, όσες ιστορίες και αν σου πούν!! Κοινωνικοποιείσαι, γνωρίζεις άτομα από διαφορετικές ηπείρους, κάνεις νέους και πολλούς φίλους, κάνεις ταξίδια, σου δίνεται η ευκαιρία να ζήσεις σε μια χώρα τόσο καιρό ώστε να βλέπεις τους τουρίστες σαν να είσαι μόνιμος κάτοικος (και να γελάς)… και πολλές άλλες απερίγραπτες στιγμές. Αξίζει να μπεις στον κόπο να συμπληρώσεις απλώς μερικά χαρτιά και ΈΦΥΓΕΕΕΣ!! ΑΝΤΕ ΑΚΟΜΑ?? Και μην ξεχνάς ότι «ONCE ERASMUS ALWAYS ERASMUS».

 

Μάριαμ Κάσλεκ

KASLEK

Φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Kaposvár University της Ουγγαρίας (ακαδημαϊκό έτος 2012-13).

Η ευκαιρία να κάνω πρακτική στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην πανέμορφη Ουγγαρία, ήρθε εντελώς απροσδόκητα στην ζωή μου. Γνώρισα ανθρώπους από σχεδόν 15 διαφορετικές χώρες, έμαθα μια πολύ ενδιαφέρουσα ξένη γλώσσα (την Ουγγρική) και αποκόμισα τεράστια εργαστηριακή εμπειρία. Επιπλέον έκανα φίλους και μάλιστα είμαι ευπρόσδεκτη όποτε το θελήσω. Το πρόγραμμα Σωκράτης/Erasmus είναι μία εμπειρία που αλλάζει ζωές. Παροτρύνω όσους φοιτητές δεν το έχουν τολμήσει να το κάνουν, είτε πρόκειται για σπουδές είτε για πρακτική. Και κάτι τελευταίο…να προτιμάτε και χώρες όχι και τόσο δημοφιλείς (βλέπε Ουγγαρία..), σας δίνουν κάτι πολύ διαφορετικό και επιπλέον είναι πολύ πιο οικονομικές από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Νίκος Κοτσοβόλης
242482_1625472091805_6705515_oΦοιτητής του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Stockholm Environment Institute της Σουηδίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-2012).

Πάντα η ιδέα της ανακάλυψης ενός άγνωστου τόπου με γοήτευε. Η δυνατότητα, όμως, να γνωρίσω ανθρώπους από όλο τον κόσμο και να ταξιδέψω σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Λιθουανία ήταν για μένα μία πρόκληση. Επίσης, η ευκαιρία να εργαστώ σε ένα πολύ δημοφιλές Ινστιτούτο, με σημαντική συνεισφορά στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, εμπλούτισε τις γνώσεις μου, το ερευνητικό μου έργο και φυσικά το βιογραφικό μου!

Το ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης με τη μεσαιωνική ρυμοτομία που σε παραπέμπει σε κάτι παραμυθένιο, τα καταπράσινα γραφικά πάρκα, τα νησάκια με τις λίμνες, τα ασιατικά restaurant-buffet και οι ζεστές καφετέριες με τις υπέροχες μυρωδιές είναι κάποιες από τις εικόνες που «ξυπνάνε» στο μυαλό μου όταν ακούω το όνομα αυτής της πόλης. Η οργανωμένη κοινωνική δομή, ο σεβασμός στον εργαζόμενο, οι άνετες και γρήγορες μετακινήσεις και η ποιοτική νυχτερινή ζωή συμπληρώνουν το παζλ των αναμνήσεων που θα αποτελούν για πάντα σημείο αναφοράς στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή.

Αδιαμφισβήτητα, η Σουηδία αποτελεί την ομορφότερη εμπειρία της ζωής μου, ενώ μεγάλο κέρδος αποτελούν και οι δυνατές και ουσιαστικές φιλίες που έκανα αυτό το διάστημα! Προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που διαβάζει αυτές τις γραμμές, να εκμεταλλευτεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία της επιδοτούμενης μετακίνησης και να μην ξεχνάει ποτέ ότι για κάθε ερασμίτη ισχύει «Κάθε μέρα γιορτή, κάθε μέρα κάτι νέο!!» 😉  

Ευγένιος Αγαθοκλέους
AGATHOKLEOUSΦοιτητής Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Centre of Competence for the innovation in the agro-environmental sector (AGROINNOVA) της Ιταλίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-12).

«Το Εράσμους είναι κάτι παραπάνω από μία εμπειρία. Ίσως σημαντικότερο από το πτυχίο και η πύλη για μία άλλη διάσταση. Είχα την αξιόλογη ευκαιρία να εργαστώ σε ένα υψηλής τεχνολογίας περιβάλλον, υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών και να κερδίσω πολλές γνώσεις και μοναδικές εμπειρίες. Έγινα ένα με το προσωπικό και απολάμβανα την κάθε μέρα. Γνώρισα πληθώρα τοπικών παραδόσεων και επισκέφθηκα διάφορες πόλεις ανακαλύπτοντας παραμυθένια τοπία. Τέλος είχα την τύχη να κάνω παρέα με άτομα από τις τέσσερις ηπείρους, γνωρίζοντας έτσι τις δικές τους κουλτούρες, κάτι που ίσως να μην είχα ποτέ την τύχη να γνωρίσω!

Τα όσα κέρδισα δεν γράφονται σε κανένα χαρτί!!! ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ ΕΙΣΤΕ?» 

 

 

Εύη Τσέρου

Φοιτήτρια του Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας. Μετακίνηση για τρεις μήνες στο Centro Nacional de Biotecnologia CNB-CSIC της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-2012).

Η τρίμηνη παραμονή μου στην Μαδρίτη ήταν μια υπέροχη εμπειρία που μου χάρισε τη δυνατότητα να ταξιδέψω αρκετά, να γνωρίσω την ισπανική κουλτούρα αλλά πάνω απ΄ όλα να εργαστώ κάτω από πραγματικές εργασιακές συνθήκες, να μάθω πολλά απ’ αυτό και να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι με στήριξαν σε κάθε στάδιο της εκπαίδευσής μου. Μέσω του προγράμματος ERASMUS ηρθω σε επαφή με τον τρόπο λειτουργίας ενός εργαστηρίου έξω από τα σύνορα της χώρας μας και με βοήθησε να πλησιάσω κατά ένα βήμα το χώρο που πάντοτε μου τραβούσε το ενδιαφέρον.

Χριστίνα Ψαριανού

Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετακίνηση για τρεις μήνες στο Center for the Economics and Management of Aquatic Resources (CEMARE) του Ηνωμένου Βασιλείου (ακαδημαϊκό έτος 2011-2012).

Με τη βοήθεια του προγράμματος ERASMUS μου δόθηκε η ανεκτίμητη ευκαιρία να ζήσω 3 μήνες στην Αγγλία και να κάνω την πρακτική μου άσκηση εκεί. Ήταν μακράν η καλύτερη εμπειρία που είχα ποτέ…! Το να ζεις σε μια πόλη του εξωτερικού, να γνωρίζεις ανθρώπους, καινούργια πράγματα και καταστάσεις, να βλέπεις πώς λειτουργεί το επάγγελμά σου εκεί είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να ζήσεις σαν φοιτητής και δεν πιστεύω πως τίποτε άλλο μπορεί να συγκριθεί με αυτό!!!

Θα παρότρυνα οποιονδήποτε να αδράξει την ευκαιρία και να το ζήσει!!!! Αν το κάνεις δεν θα το μετανιώσεις ποτέ, πάντα θα θυμάσαι και θα συζητάς για αυτό το ταξίδι!!! Η εμπειρία μου αυτή ήταν κάτι που δε θα ξεχάσω ποτέ … !!»

Ιφιγένεια Κύρκου

Φοιτήτρια Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας. Μετακίνηση για 3 μήνες στο Centro Nacional de Biotecnologia CNB-CSIC της Ισπανίας (ακαδημαϊκό έτος 2011-12).

Η πρακτική με Erasmus είναι μια πολύπλευρη εμπειρία. Καλύτερα να μην την επιδιώξει όποιος δεν είναι διατεθειμένος να δουλέψει με σίγουρο τουλάχιστον το καθημερινό 8ωρο!
Προσωπικά, μου έδωσε τη δυνατότητα τόσο να εργαστώ στο CNB στην Μαδρίτη με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και ερευνητικές απαιτήσεις σε πραγματικό χρόνο, όσο και να γυρίσω κυριολεκτικά όλη την Ισπανία σε αυτούς τους 3 μήνες. Παράλληλα, γνώρισα ανθρώπους από ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, έκανα  φιλίες και έθεσα νέους στόχους… Και φυσικά η νυχτερινή διασκέδαση δε θα μπορούσε να λείπει (για την Ισπανία μιλάμε εξάλλου..)!

Κοιτάζοντας πίσω συνειδητοποιώ πόσα πολλά πράγματα έζησα με τις φίλες μου, τη Μελισσάνθη και την Εύη, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα.

Σταματάω εδώ.. Μια συμβουλή μόνο: Επιδιώξτε το!!

Κανακαράκη Αλεξία-Μαρία

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Γενικού Τμήματος. Μετακίνηση για 3 μήνες στο  Universidad de Castilla-La Mancha  (ακαδημαϊκό έτος 2010-2011).

Ήθελα πάντα να φύγω και αυτό που δεν κατάφερα στα προπτυχιακά έτη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών. Μοναδική εμπειρία, ανεπανάληπτη! Μαθαίνεις τη γλώσσα, την κουλτούρα, ταξιδεύεις, γνωρίζεσαι με παιδιά απ όλα τα μέρη της γης και ταυτόχρονα συγκρίνεις τον τρόπο λειτουργίας του πανεπιστημίου και κατ επέκταση των εργαστηρίων σε σχέση με την Ελλάδα. Μια απολαυστική περιπέτεια!

Θάνος Μπαλαφούτης
Φοιτητής του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής, μετακίνηση για 6 μήνες στο Universidade de Coimbra της Πορτογαλίας (ακαδ. έτος 2009-2010).

Θεωρώ πως το Erasmus είναι μια εμπειρία που πρέπει να την κάνεις πραγματικότητα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ανακαλύψεις πώς σκέπτονται φοιτητές από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης, να ανταλλάξεις απόψεις και να δεις τελικά πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές νοοτροπίας. Επίσης, η επαφή σου με ένα διαφορετικό σύστημα σπουδών σου δίνει ιδέες για τη βελτίωση των σπουδών σου στην Ελλάδα. Το Erasmus ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες μου!!

Εύα Παναγιωτοπούλου

Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετακίνηση για 3 μήνες στο Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) Paris της Γαλλίας (ακαδ.έτος 2009-10).

Η δυνατότητα  εκπόνησης της πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus Placements αποτελεί μία μοναδική και αληθινή εμπειρία ζωής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πνευματική εξέλιξη και ολοκλήρωση ενός ανθρώπου να έχει ερεθίσματα από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, να αλληλεπιδρά με ανθρώπους σε ομαδικό  και διεθνές επίπεδο  και να  έχει σημεία αναφοράς τις παγκόσμιες εξελίξεις καθώς αποκτά άλλες «ταχύτητες». Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη  της πρακτικής στο εξωτερικό είναι η επαφή με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε διεπιστημονικό επίπεδο στο εργασιακό περιβάλλον. Έχοντας λάβει μία μικρή αλλά σημαντική γεύση από την πολυπολιτισμική κουλτούρα των ανθρώπων της Γαλλίας, σε διαπροσωπικό επίπεδο, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσει ο κάθε φοιτητής ότι η εξωστρέφεια σε θέματα κινητικότητας έχει πάρα πολλούς καρπούς να προσφέρει, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Ελένη Νικολογιάννη

Φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, μετακίνηση για 5 μήνες στο University of Pisa της Ιταλίας (ακαδ. έτος 2009-10).

Θα έπρεπε να αρκούν δύο λέξεις μόνο: » Εμπειρία Ζωής! « για να αδράξει κάποιος την ευκαιρία και να φύγει με το πρόγραμμα Σωκράτης/Erasmus στο εξωτερικό.  Σε μία φράση, αυξήθηκε το ενδιαφέρον μου για την Επιστήμη της Γεωπονίας, άνοιξαν ορίζοντες για νέα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά βήματα και απέκτησα πολλούς νέους φίλους, μία καινούργια οικογένεια, τους φοιτητές Erasmus ανά τον κόσμο!

Ροδιάς Ευθύμης

Φοιτητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, μετακίνηση για 3 μήνες στο Aarhus University της Δανίας (ακαδ. έτος 2009 – 2010).

Μπορώ να ομολογήσω ότι κέρδισα πάρα πολλές εμπειρίες από τη μετακίνηση μου στη Δανία μέσω του προγράμματος ERASMUS. Συνοπτικά, έμαθα πολλά πράγματα πάνω στην επιστημονική έρευνα, κέρδισα σημαντική εργασιακή εμπειρία, συνεργασία με σοβαρούς και διακεκριμένους επιστήμονες και, τέλος, συνεργασία και γνωριμία με φοιτητές από διάφορες χώρες. Εύχομαι να ακολουθήσουν κ άλλοι το δρόμο αυτό καθώς επίσης, εύχομαι και το δικό μας πανεπιστήμιο να ανοίγει στους φοιτητές του αυτά τα ‘κρυφά’ μονοπάτια της γνώσης και της εμπειρίας που αποκτάει κανείς όταν ασχολείται με την έρευνα.

Δάφνη-Μαρία Καγκλή
socemp7Φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, μετακίνηση για 3 μήνες στο «Universita degli studi di Verona» (ακαδημαϊκό έτος 2000-2001).
 «Τη δυνατότητα να συνδυάσω τις ακαδημαϊκές μου σπουδές και τα ταξίδια στη χώρα σε συνδυασμό με τις γνωριμίες με παιδιά από χώρες όλης της Ευρώπης και την ικανότητα επικοινωνίας με αυτά, καθώς και τη διατήρηση της ακόμα και μετά την άφιξή μου στην Ελλάδα. Ξέρω πλέον ότι έχω φίλους και είμαι ευπρόσδεκτη στις χώρες τους.
Να μη χάσουν την ευκαιρία να «κάνουν Erasmus», γιατί δεν είναι «χαμένος» χρόνος, μάλλον κερδίζουν πολύ περισσότερο απ’ αυτό που πιστεύουν πριν φύγουν. Χωρίς δεύτερη κουβέντα «να φύγουν με Erasmus».

 

 

 

Νάντια Κουτσούμπα

socemp8

Φοιτήτρια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης, μετακίνηση για 6 μήνες στο «Universitat Hohenheim» (ακαδημαϊκό έτος 1999-2000). «Μέσω του Προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ/Erasmus μου δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσω ένα μέρος των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Hohenheim. Κατά το χρονικό διάστημα των 6 μηνών μπόρεσα να ενημερωθώ για τον τρόπο λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου σε μία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επίπεδο γνώσεων που παρέχεται στους φοιτητές, τις απαιτήσεις των Καθηγητών, καθώς και τις υποχρεώσεις των φοιτητών απέναντί τους. Ιδιαίτερης σημασίας επίσης, θεωρώ τις πληροφορίες που απεκόμισα για τις δυνατότητες πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σπουδών στο χώρο του Πανεπιστημίου Hohenheim.

Τέλος, ανεξαρτήτως των σπουδών μου στον τομέα της Γεωργικής Οικονομίας μεγάλο όφελος από τη συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ/Erasmus θεωρώ και την ουσιαστική βελτίωση, μέσω καθημερινής εξάσκησης, των γνώσεών μου στη γερμανική γλώσσα. Το Πρόγραμμα Erasmus γίνεται στα πλαίσια της βελτίωσης του επιπέδου σπουδών του φοιτητή. Προσωπική όμως άποψη είναι ότι οι προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις που αποκτά κανείς από την παραμονή του σε μια ξένη χώρα υπερτερούν των πανεπιστημιακών γνώσεων. Ευχή μου είναι η Ελλάδα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της να προωθήσει ακόμα περισσότερο το Πρόγραμμα στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Πέρα από τα πλεονεκτήματα για τους φοιτητές αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.»

Γιώργος Αθανασάκης

socemp10

Φοιτητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, μετακίνηση για 3 μήνες στο «Godollo University of Agricultural Sciences» (ακαδημαϊκό έτος 1998-1999). «Μέσω του Προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ /ERASMUS μου δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθώ με πολλά διαφορετικά θέματα είτε στο επίπεδο της παρακολούθησης μαθημάτων είτε στο επίπεδο της έρευνας πάνω σε ένα νέο, άγνωστο κλάδο όπως τα βρυόφυτα, οι λειχήνες και η περιβαλλοντική τους σπουδαιότητα. Ταυτόχρονα βελτίωσα το επίπεδο των ξένων γλωσσών μου με την καθημερινή εξάσκηση, ενώ ήρθα σε επαφή με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, κουλτούρα και είχα την ευκαιρία να αποκτήσω καινούργιους φίλους και να αντιληφθώ νέους τρόπους σκέψης…».

 

Μιχάλης Πατσιαντάς

socemp11

Φοιτητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής, μετακίνηση για 3 μήνες στο «Wye College», (ακαδημαϊκό έτος 1998-1999). «Το Πρόγραμμα ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ERASMUS αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για κάθε φοιτητή να έρθει σε επαφή με ένα εκπαιδευτικό σύστημα διαφορετικό από αυτό που ήδη γνωρίζει από τη εμπειρία του στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Προσωπικά χρειαζόμουν ένα νέο κίνητρο σε ότι αφορά την ολοκλήρωση των σπουδών μου. Πιστεύω ότι οι 3 μήνες που πέρασα στο αγγλικό Ίδρυμα υποδοχής ήταν οι κορυφαίοι της φοιτητικής μου σταδιοδρομίας, καθώς γνώρισα καινούργιους ανθρώπους, άλλους τρόπους διδασκαλίας, σκέψης και αντιμετώπισης των καταστάσεων. Με έναυσμα αυτή την εμπειρία ελπίζω να ακολουθήσω κάποιο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Εξωτερικό».

 

Μαρία Τριβιζάκη

socemp9

Φοιτήτρια του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, μετακίνηση για 3 μήνες στο University of Bristol (ακαδημαϊκό έτος 1997-1998):

«Βοήθησε πολύ στη βελτίωση της αντίληψης των εργαστηριακών και επιστημονικών μεθόδων και εργασιών. Πλήθος εμπειριών και γνώσεων. Ένα επιπλέον στοιχείο για το Βιογραφικό μου σημείωμα.

Το κυριότερο, η αύξηση του ενδιαφέροντος, η γνώση και η πρακτική για θέματα ανεξερεύτητα από τα ελληνικά Πανεπιστημιακά Εργαστήρια».


 

Έντυπο για την κινητικότητα των φοιτητών:

http://www.iky.gr/ekdoseiss/ekdoseis-erasmus/item/1314-empeiries-foititon-erasmus

Προωθητικό Βίντεο για το πρόγραμμα Erasmus (μέρος του οποίου έχει γυριστεί σε χώρους του ΓΠΑ):

http://www.llp.gr/ergastiria/item/1306-erasmus-iky-hellenic-llp-national-agency-in-greece-2013.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *