Η μετακίνηση Erasmus προσφέρει νέες προοπτικές

Είναι δύσκολο μέχρι να το πάρεις απόφαση. Οι πιθανές φοβίες για την προσωρινή εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας γεννούν δισταγμούς και οι πολλές υποχρεώσεις των μαθημάτων και των εργαστηρίων της σχολής δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας. Όλα όμως ξεχνιούνται όταν αρχίσει το συναρπαστικό ταξίδι της μετακίνησης Erasmus, με προορισμό την περιπέτεια, το μυστήριο και τη μάθηση! Πολλές εκδρομές, δυνατές φιλίες, νέες εμπειρίες, εξειδικευμένη γνώση και διεξαγωγή έρευνας πάνω σε θέματα Γεωπονικού ενδιαφέροντος, με ένα πιο πλούσιο βιογραφικό και ατελείωτες ιστορίες που θα διηγείσαι για μια ζωή!

209390_1535524203164_8262488_o

Royal Djurgården park

Το 2011 λοιπόν, μετά από ενάμιση χρόνο δύσκολης αναζήτησης με πολλά εμπόδια γραφειοκρατικά και μη, για την εύρεση φορέα υποδοχής πρακτικής άσκησης σε χώρα του εξωτερικού, έρχεται ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στον υπολογιστή που θα δικαιώσει τη μεγάλη προσπάθεια για την όχι και τόσο διαδεδομένη μετακίνηση Γεωπόνου, την περίοδο εκείνη, μέσω του προγράμματος Δια βίου Μάθηση (2007-2013).

Η μεγάλη απόφαση είχε παρθεί, ο φορέας υποδοχής στη Σουδία και πιο συγκεκριμένα στη Στοκχόλμη είχε απαντήσει θετικά (για να αναλάβει την επιστημονική μου εποπτεία και την ανάθεση του ερευνητικού μου έργου) και όλα είχαν πάρει το δρόμο τους. Οι εμπειρίες ήταν όντως πρωτόγνωρες και αξέχαστες, η δυνατότητα εργασίας σε ένα αρκετά υψηλό επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο εντός ενός διεθνώς αναγνωρισμένου εργασιακού περιβάλλοντος (Stockholm Environment Institute), είχε εν τέλει για έναν εκκολαπτόμενο Γεωπόνο αξία ανεκτίμητη. Τέλος, η ανακάλυψη νέων τόπων ενός διαφορετικού γεωγραφικού και πολιτισμικού αναγλύφου ήταν εντυπωσιακή, ενώ οι συναναστροφές που έγιναν δημιούργησαν πολύ δυνατές φιλίες που μετά από χρόνια παραμένουν ακόμα ισχυρές.

242482_1625472091805_6705515_o

EcoSanRes Scientific Team

Όμως, όπως και σε κάθε ταξίδι έτσι και στη μετακίνηση Erasmus o χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα. Η ώρα της επιστροφής είναι λίγο δύσκολη, ενώ το «jet lag» της επαναπροσαρμογής στα εγχώρια δεδομένα είναι λίγο επώδυνο! Στην περίπτωση του προγράμματος, βέβαια, υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που δεν πρόκειται ποτέ στη ζωή του ένας φοιτητής Erasmus να απωλέσει. Αυτό είναι η προϋπηρεσία στο επάγγελμα του Γεωπόνου, σε ένα ξένο περιβάλλον με αρκετές δυσκολίες, κάτι που θα είναι εξαιρετικά αναγνωρίσιμο από κάθε εργοδότη που θέλει να προσλάβει έναν ικανό εργαζόμενο. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό, γίνεται εύκολα αντιληπτό στη διαδικασία της αναζήτησης εργασίας και ειδικά στο κομμάτι της προσωπικής συνέντευξης για μία θέση, στο αντικείμενο σπουδών μας και όχι μόνο, σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

wordpress

Gamla Stan

Προσωπικά, και ως συμβασιούχος του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συγκεκριμένη εμπειρία αποτέλεσε σταθμό στη ζωή μου, όπως και στην έναρξη άσκησης του επαγγέλματός μου ως Γεωτεχνικός. Η δυνατότητα να εργαστώ στη σχολή που σπούδασα αποτελεί κομμάτι της ανταμοιβής που έλαβα και λαμβάνω από το ταξίδι μου στη Σουηδία.

Τέλος, η κατασκευή αυτής της ιστοσελίδας αποτέλεσε μία σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του παλιού site του Γραφείου μας, με σκοπό την πιο άμεση και κατατοπιστική ενημέρωση των φοιτητών για τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αλλά και την πιο στενή επαφή των φοιτητών μεταξύ τους για την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και γνώσεων μέσω της νέας μας Facebook Fun page. Η δυνατότητα που μου δόθηκε να επεξεργαστώ και να επιμεληθώ τις σελίδες αυτές, μου προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, ενώ ελπίζω να δώσουν το έναυσμα για την αύξηση των μετακινήσεων των φοιτητών, με όσα οφέλη και αν προκύψουν για τον καθένα στο μέλλον, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Καλά ταξίδια σε όλους!! 🙂

Νίκος Κοτσοβόλης 

Γεωπόνος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής

Στέλεχος Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΓΠΑ – Υπεύθυνος κατασκευής νέας Ιστοσελίδας και Facebook Fun page.